wyszukiwanie zaawansowane

~nolta
środa, 12 października, 2011, 15:31

Świadczenie pielęgnacyjne po zmianach w 2011 roku

Chciałbym zapytać czy po tych zmianach jednoznacznie już wiadomo czy świadczenie pielęgnacyjne przysługuje rolnikom ponieważ była to kwestia dyskusyjna .
~Anonim
piątek, 14 października, 2011, 14:53
~Odpowiedź
piątek, 14 października, 2011, 17:47
Odp: Świadczenie pielęgnacyjne po zmianach w 2011 roku
Przysługuje nadal na tych samych zasadach , co wcześniej. Muszą zostać spełnione pozostałe przesłanki
~monia
wtorek, 18 października, 2011, 14:15
mam syna ktory ma opozniony sozwuj mowy i czy naleza mu sie swiadczenia pielegnacyjne
~Anonim
piątek, 21 października, 2011, 18:40
czy niepełnosprawna osoba zabierane ma zasiłek pielęgnacyjny,jeśli otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne
~Adelka
wtorek, 25 października, 2011, 22:20
Witam! Czy na chorego męża mogę sie ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne? bardzo proszę o odpowied
~Aga
środa, 26 października, 2011, 22:58
Witam
Do Moni: Świadczenie pielęgnacyjne jest przyznawane na podstawie orzeczenia,z powodu konieczności rezygnacji z pracy opiekuna dziecka,to taka niby rekompensata (520 zł !!) więc trzeba walczyć o orzeczenie, pomocna może być Poradnia Psych.-Ped.i stowarzyszenia rodziców, w końcu oni wiedzą najlepiej.Zasiłek pielęgnacyjny nie jest na Ciebie tylko na dziecko. Świadczenie pielęgnacyjne nie wyklucza zasiłku,można się starać o jedno i o drugie.Zazwyczaj dostajesz bez problemu oba.A zasiłek,nawet,gdy pracujesz (wtedy oczywiście bez świadczenia). Niestety nie orientuję się jak to wygląda jeśli chodzi o małżeństwo, ale w Urządzie Miasta mogą pomóc.
Tyle z moich zmagań z urzędnikami :)
Życzę sukcesów i pozdrawiam
~nolta
czwartek, 27 października, 2011, 13:20
Jednak według urzędników GOPS samo bycie rolnikiem, przy spełnieniu wszystkich pozostałych warunków, uniemożliwia uzyskanie świadczenia pielęgnacyjnego. Otrzymałem decyzję odmowną na złożony wniosek.Pozostaje tylko odwołanie do SKO.
Do Adelka .Jak już napisała Aga podstawą ubiegania się o świadczenie pielęgnacyjne jest posiadanie orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności męża. Niestety z tekstu ustawy wynika, że takie świadczenie nie przysługuje małżonkowi. Jednak może się zdarzyć, że w indywidualnych przypadkach zostaje ono przyznane po odwołaniu się do wyższych instancji. Pozdrawiam.
~Adelka
niedziela, 30 października, 2011, 13:09
Do nolta bardzo dziekuje za odpowiedz pozdrawiam...
~justyna
poniedziałek, 31 października, 2011, 18:40
Witam!Bardzo proszę o odpowiedż,czy świadczenie pielęgnacyjne może uzyskać były mąż /rozwód w 2002r/na eks małżonkę,która ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym.Ubiegający się spełnia wszystkie warunki tzn.nie pracuje,nie ma renty ani emerytury i nie jest zarejestrowany w UP.Utrzymuje się z oszczędności/pracował 20 lat za granicą/
~XlGfadgyHGKjjrSVWlb
czwartek, 3 listopada, 2011, 11:39
Odp: �wiadczenie piel�gnacyjne po zmianach w 2011 roku
I just hope whoever writes these keeps writnig more!
~WtEZfBlyN
piątek, 4 listopada, 2011, 04:59
Please keep thorwing these posts up they help tons.
~Julka
poniedziałek, 7 listopada, 2011, 21:53
Witam. Otrzymałam pozytywną decyzję w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego na babcię. Mimo to mam pewne zastrzeżenia co do tej decyzji - dotyczy okresu od kiedy mi przyznano świadczenie. Nie wiem czy słuszne są moje obiekcje?! Świadczenie przyznano mi od 5 października 2011r., czyli od dnia w którym składałam wniosek w MOPR o to świadczenie. Moja babcia złożyła wniosek o orzeczenie niepełnosprawności w sierpniu 2011 a decyzje w tej sprawie wydano we wrześniu 2011. Na tej podstawie uważam, że powinnam mieć przyznane świadczenie od dnia , w którym złożyła babcia wniosek o orzeczenie niepełnosprawności - zgodnie z ustawą: w okresie 3 miesięcy od złożenia wniosku o niepełnosprawność!W tym okresie nie pracowałam, nie pobierałam zasiłku z urzędu pracy, nie miałam żadnego dochodu tylko byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna; wyrejestrowałam się z bazy bezrobotnych tuż przed złożeniem wniosku na świadczenie piel w MOPR. Czy fakt bycia wcześniej zarejestrowaną w UP jako osoba bezrobotna może dyskwalifikować przyznanie mi świadczenia 3 miesiące wstecz od złożenia wniosku o świadczenie pielęgnacyjne - zgodnie z ustawą mieszczę się w tym przedziale czasu ? Proszę o wyjaśnienie bo nie wiem czy jest sens odwoływać się od decyzji!
~mania
wtorek, 15 listopada, 2011, 17:24
Julka - liczy się data wpłynięcia wniosku o przyznanie świadczenia, więc dobrze policzyli Ci należne.

Ile czekałaś za decyzją od momentu wywiadu?

Mój tata ubiega się na swojego tatę, 13 dni temu była Pani na wywiadzie u dziadków (oboje mają zaświadczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności), ale nie prosiła by tata stawił się na to spotkanie, więc rozumiemy, że teraz tylko czekać trzeba na decyzję. Pytanie tylko jak długo? Proszę o odpowiedzi.
~mania
wtorek, 15 listopada, 2011, 17:27
Julka - liczy się data wpłynięcia wniosku o przyznanie świadczenia, więc dobrze policzyli Ci należne.

Ile czekałaś za decyzją od momentu wywiadu?

Mój tata ubiega się na swojego tatę, 13 dni temu była Pani na wywiadzie u dziadków (oboje mają zaświadczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności), ale nie prosiła by tata stawił się na to spotkanie, więc rozumiemy, że teraz tylko czekać trzeba na decyzję. Pytanie tylko jak długo? Proszę o odpowiedzi.
~iza
czwartek, 17 listopada, 2011, 13:33
Witam,opiekuje sie przyszła tesciowa jest po amputacji nóg.Czy ja jako obca osoba moge starac sie o jakiekolwiek swiadczenia pielegnacyjne dziekuje
~frania
poniedziałek, 21 listopada, 2011, 16:54
witam! Czy dostanę świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego męża ?Jest po wypadku ma uszkodzony rdzeń kręgowy tylko leży
~Andrzej
środa, 23 listopada, 2011, 19:08
Droga Franiu.Jest tak,po pierwsze mąż musi mieć stopień niepełnosprawności znaczny,musisz udokumentować że zamieszkujesz jako jedyny opiekun niepełnosprawnego,i po zmianie przepisów prawnych takie świadczenie się przysługuje.Pamiętaj że,wniosek o świadczenie przyjmuje ( MOPS lub GOPS ),ale przyznaje je Samorządowe Kolegia Odwoławcze w danym Województwie.Składaj wniosek,bo to długa droga.Życzę powodzenia.Mam nadzieję że pomogę.
~Anonim
środa, 23 listopada, 2011, 20:37
Witam! Andrzeju mąż ma stwierdzony stopień niepełnosprawności 1-za grupa i rent e inwalidzką , poszłam do MOPS w mojej miejscowości to panie i kierowniczka mówiły że się nie należy ale nie ustąpiłam i złożyłam wniosek i czekam! Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!
~Ewelina (2011.11.29 10.33)
wtorek, 29 listopada, 2011, 10:33
witam moja corka przebywa w osrodku szkolno-wychowawczym zaworze ja tam w poniedzialek i odbieram w piatek,nie zostaje tam na weekendy i przebywa w domu ze mna w e wszystkie dni wolne od szkoly tj wakacje,ferie itp. ponosze rowmiez odplatnosc za wyzywienie,leki oraz wszystkie inne potrzeby mojej corki tj pielucho-majtki srodki czystosci to wszystko sama zalatwiam i dostarczam do szkoly. do tej pory pobieralam swiadczenia pielegnacyjne i opiekuncze ze wzgledu na rezygnacje z zatrudnienia. na dzien dzisiejszy panie z MOPS chca pozbawic mnie praw do swiadczenia opiekunczego!!! dlaczeg? twierdza iz nie przysluguje mi on poniewaz corka przebywa w internacie od pn do pt.prosze o dpowiedz nie wiem co robic!!! caly czas musze byc pod telefonem jak cos sie dzieje musze zabierac coreczke ze szkoly do lekarza. nie wiem co robic??? czy maja prawo pozbawic mnie tego swiadczenia?? bardzo prosze o odpowiedz! z gory dziekuje!!!
~Anonim
piątek, 2 grudnia, 2011, 23:21
Mira(2011.01.12 Mój mąż ma znaczny stopień niepelnosprawności,ja pracuję a on potrzebuje opieki,Natomiast syn nie pracuje.Czy może mieć świadczenie pielęgnacyjne?
~Qłin
sobota, 3 grudnia, 2011, 14:49
Witaj.Odpowiadam na komentarz ( Mira) Może otrzymać świadczenie tylko pod warunkiem że zamieszkuje jako jedyny opiekun niepełnosprawnego.
~dorota
poniedziałek, 5 grudnia, 2011, 21:31
witam,Mam pytanie mam chorego męza jest po udarze ma pierwszy stopien niepełnosprawnosci,Skladalam wniosek o świadczenie pialęgnacyjne odmówiono mi było to pół roku temu,Czy moge ponownie złożyc taki wniosek czy to juz przepadło,Prosze o porade.ja nie moge podjać pracy bo mąz wymaga stałej opieki a mieszkamy sami.
~Anonim
czwartek, 8 grudnia, 2011, 11:06
witam moja mama ma 1gr. wymaga opiekuna,a tata lekkie,ale robie odwolanie czy mam szanse aby ubiegac sie o swiadczenia pielegnacyjne dodam jeszcze ze nigdzie nie pracuje
~krynia702
czwartek, 8 grudnia, 2011, 16:52
witam,chciałabym się dowiedzieć czy mam prawo do" kuroniówki"jeżeli przebywałam na świadczeniu pielęgnacyjnym 3lata.Syn miał stopień znaczny teraz dostał umiarkowany,a więc utraciłam prawo do świadczenia pielęgnacyjnego,nadmieniam że mam przepracowane 30lat,a ostatnie 3lata byłam na świadczeniu
~kinga
wtorek, 13 grudnia, 2011, 13:49
witam, ubiegałam sie o prawo do zasiłku pielegnacyjnego na babcie jednak dostałam odmowe. prosze mi powiedzieć czy jezeli mój dziadek żyje to ja nie moge sie ubiegać o takie świadczenie<tak mi powiedziano> dziadek jest po operacji kregosłupa ale nie ma orzeczenia rzadnego o stopniu niepełnosprawnosci, czy w takiej sytuacji moge kolejny raz ubiegać sie o to swiadczenei czy moze szkoda mojego czasu???bardzo prosze o pomoc
~milka
wtorek, 13 grudnia, 2011, 15:04
Pobieram świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawną córkę. Czy mogę na miesiąc lub dwa zrezygnować ze świadczenia i podjąć pracę,a pózniej ponownie złożyć wniosek o świadczenie? Ponieważ jestem samotną matką, w tym czasie córką zaopiekuje się moja siostra,która ma w tym czasie urlop, lub ktoś z rodziny.Spełniam warunki do pobierania świadczenia i od kilku lat z tego korzystam,jednak świadczenie i renta socjalna córki to zbyt niski dochód aby opłacić rachunki,wykupić leki itd.Czy po zakończeniu pracy muszę się zarejestrować w Biurze Pracy na kilka dni, a dopiero pózniej złożyć wniosek do opieki o świadczenie?Tak zasugerowała Pani z Ośrodka Pomocy Społecznej. Czy regulują to jakieś przepisy?
~Ciarka
środa, 14 grudnia, 2011, 07:51
Witam. Mój maż chce się postarać o świadczenie pielęgnacyjne na babcię. Ja od nowego roku chce przejść na wychowawcze na 24 miesiące,gdyż mamy dziecko. Czy później będę musiała doliczyć emeryturę babci i zasiłek pielęgnacyjny podzielony na babcie , mnie męża i dziecko ( 4 osoby)( bo teraz są potrzebne dochody z 2010 roku )
~milka
środa, 14 grudnia, 2011, 11:38
Czy ktoś odpowiada na te nasze pytania?
~cImxmXvPf
piątek, 16 grudnia, 2011, 03:46
Surprisingly well-wtiretn and informative for a free online article.
~wyuczony
poniedziałek, 19 grudnia, 2011, 18:09
Proszę zadawać pytania i szukać odpowiedzi na FORUM w Sektorze Publicznym,a tu tylko komentować.
~Anonim
wtorek, 27 grudnia, 2011, 11:57
czy po nowelizacji przepisow zona moze w 2012 roku dostac zasilek opiekunczy z mops za opieke nad niepelnosprawnym mezem bo z nowelizacji wynika ze tak a zgodnie z kodeksem prawa administracyjnego przysluguje wyrownanie od cd daty zlozenia i omowy w moim przypadku od lutego 2010 roku bardzo prosze o o szybka odpowiedz malgorzata
~karolina96
wtorek, 27 grudnia, 2011, 19:37
Mam syna ma 2,5roku byłam z nim na komisji i mi nie przyznali ,bo ponoć syn jest zdolny do samodzielnej egzystencji,byłam w szoku,że mi nie dali.wcześniej miałam świadczenie pielęgnacyjne,syn ma wadę genetyczną,jest opóźniony psychoruchowo.proszę o odpowiedz.
~Jerzy Król
środa, 28 grudnia, 2011, 11:55
Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje od dnia złożenia wniosku w MOPR, to jest podstawa do wypłacenia świadczenia. A nie od otrzymania decyzji o niepełnosprawności.
~anna
środa, 28 grudnia, 2011, 21:55
do karolina; jeżeli komisja powiatowa nie przyznała to napisz odwołanie do wojewódzkiej-będziesz miała 2 komisję,która wiele może zmienić w decyzji powiatowej
~AM
czwartek, 5 stycznia, 2012, 09:01
Świadczenie pielęgnacyjne może być przyznane wcześniej niż złożono wnioske. Zgodnie z art. 24 ustawy o świadczeniach rodzinnych:
(ust. 2) Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.
(ust. 2a) Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
(ust. 3a) W przypadku utraty ważności orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności i ponownego ustalenia niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności stanowiącego kontynuację poprzedniego orzeczenia, prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od niepełnosprawności ustala się od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym upłynął termin ważności poprzedniego orzeczenia, jeżeli osoba spełnia warunki uprawniające do nabycia tych świadczeń oraz złożyła wniosek o ustalenie:
1) niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności w terminie miesiąca od dnia utraty ważności poprzedniego orzeczenia i
2) prawa do świadczeń rodzinnych uzależnionych od niepełnosprawności w terminie trzech miesięcy od dnia wydania orzeczenia.
~ala
czwartek, 5 stycznia, 2012, 17:01
Witam
Pomóżcie co mam robic
Od zeszłego roku staram sie o zasiłek na babcie i dziadka obydwoje mają orzeczenia.Mój problem polega na tym że gdy zmarła moja mama (która też miała orzeczenie i mogłam na nia postarac sie o zasiłek ale pani w gopsie nie poinformowała o czyms takim,dopiero znajoma mi o tym powiedziała) która sie nimi opiekowała ten obowiązek spadł na mnie.Mam swoją rodzine i chciałabym podjąc prace ale ze wzgledu na dziadków nie mogę ,babcia praktycznie nie chodzi a dziadek cukrzyk i sercowiec.
Złożyłam papiery do gopsu ale dostałam odmowe ponieważ dziadek żyje
odwołałam sie ale tez odmowa do ponownego rozpatrzenia. I tak załatwiłam odpis od orzeczenia dziadkowego z zusu (na który czekałam miesiąc) bo pan w gopsie mi powiedział że by to zmieniło postac rzeczy a tu g... bo dziadkowie mają jeszcze dwie córki i syna (syn nie może sie opiekowac bo tez ma orzeczenie)
Jedna córka mieszka 20 km od rodzinnego domu,prowadzi działalnosc handlowa i nie ma możliwosci nimi sie opiekowac, druga córka nie mieszka w domu rodzinnym 34 lata ma swoja rodzine.Poza tym przyniosłam zaświadczenia od lekarza kardiologa że ma chorobę wiencowai że nie jest w stanie sprawowac opieki.Oczywiscie w gminie dostałam odmowe ze względu na ta chora ciocie,odwołałam sie i przyszło mi dzis pismo że sko utrzymuje dezyzje wójta i jest to decyzja ostateczna i moge sie tylko do sądu odwołac. Co mam teraz robic?
~ala
czwartek, 5 stycznia, 2012, 17:06
Witam
Pomóżcie co mam robic
Od zeszłego roku staram sie o zasiłek na babcie i dziadka obydwoje mają orzeczenia.Mój problem polega na tym że gdy zmarła moja mama (która też miała orzeczenie i mogłam na nia postarac sie o zasiłek ale pani w gopsie nie poinformowała o czyms takim,dopiero znajoma mi o tym powiedziała) która sie nimi opiekowała ten obowiązek spadł na mnie.Mam swoją rodzine i chciałabym podjąc prace ale ze wzgledu na dziadków nie mogę ,babcia praktycznie nie chodzi a dziadek cukrzyk i sercowiec.
Złożyłam papiery do gopsu ale dostałam odmowe ponieważ dziadek żyje
odwołałam sie ale tez odmowa do ponownego rozpatrzenia. I tak załatwiłam odpis od orzeczenia dziadkowego z zusu (na który czekałam miesiąc) bo pan w gopsie mi powiedział że by to zmieniło postac rzeczy a tu g... bo dziadkowie mają jeszcze dwie córki i syna (syn nie może sie opiekowac bo tez ma orzeczenie)
Jedna córka mieszka 20 km od rodzinnego domu,prowadzi działalnosc handlowa i nie ma możliwosci nimi sie opiekowac, druga córka nie mieszka w domu rodzinnym 34 lata ma swoja rodzine.Poza tym przyniosłam zaświadczenia od lekarza kardiologa że ma chorobę wiencowai że nie jest w stanie sprawowac opieki.Oczywiscie w gminie dostałam odmowe ze względu na ta chora ciocie,odwołałam sie i przyszło mi dzis pismo że sko utrzymuje dezyzje wójta i jest to decyzja ostateczna i moge sie tylko do sądu odwołac. Co mam teraz robic?
~jędruch
sobota, 14 stycznia, 2012, 06:51
Do.Ali
Wiedz że GOPS-y zawsze dają odmownie,nie wolno im przyznawać takich świadczeń.Odwołaj się do SA(sądy administracyjne)jest to droga bezpłatna,oczywiście za ich pośrednictwem.
Pozdrawiam.
~ala
wtorek, 17 stycznia, 2012, 15:40
Dziękuje za odpowiedz.A czy jest możliwość odwołać sie samemu bo w dezyzjii z SKOLu pisze ze można za ich pośrednictwem, nie chce iść do GOPSu bo oni z każda rzeczą robią problemy i bede musiała sie znowu wykłócać a brak mi sił wole zrezygnowac.
A jakbym chciała to jak to bym musiała napisac?
Bardzo prosze pomóżcie.
~zdzisek
środa, 18 stycznia, 2012, 23:54
Witam.Jestem na rencie inwalidzkiej.stopień znaczny-niezdolny do samodzielnej egzystencji,czy moja żona niby rolnik,(1,12 ha przeliczeniowe)może starac się o owe świadczenie w GOPS .Płaci KRUS,zajmuje się domem,dziecmi i mną.
Pracownik Socjalny stwierdził rok Temu że dobrze sobie radzimy,sam otrzymuję rentę z KRUS.
Co o tym sądzicie?,
Pozdrawiam
~Anonim
czwartek, 19 stycznia, 2012, 16:31
mam w domu chorą teściową ma chorobę krwi i jest po udarze czy mogę starać się o świadczenie ;pracuje i mąż też pracuje ;
~jędruch
sobota, 21 stycznia, 2012, 09:43
do(Ali)Witam.NIE. jeżeli chodzi o odwołanie się.Robisz to tak:piszesz dwa odwołania jednakowe które jedno oddajesz do GOPS-u zaś drugie muszą podbić pieczątką z datą o wpłynięciu dokumentu,i potwierdzenie jest twoje.jeszcze jedno,odmowa była z GOPS-su czy z SKO.gdy zanosi się wnioski o pomoc nie dyskutuje się z nimi mają obowiązek przyjąć.Nie mogę pisać dokładnie na forum,proszę podać adres E-mail to postaram się pomóc

pozdrawiam.
~jędruch
niedziela, 22 stycznia, 2012, 09:31
poprawka do ali:odwołanie kierujesz do SA za pośrednictwem SKO.
~Anonim
poniedziałek, 23 stycznia, 2012, 18:04
mam syna
~jarek
poniedziałek, 23 stycznia, 2012, 18:11
mam syna niepelnosprawnego z grupą inwalidzka i sam jestem na rencie i na codzień zaimuje sie synem,czy mogę się ubiegać o swiadczenie pilegnacyjne???????????
~jędruch
wtorek, 24 stycznia, 2012, 09:48
Witam.jarek,NIE.
~niki045
środa, 25 stycznia, 2012, 15:30
proszę o pomoc !!!!!!!! mieszkam razem z babcia 94 lata i mamą 60 lat mama sie opiekuję caly czas babcią czyli (swoją mamą) ale już nie ma sieły sama tego robić. Babci trzeba umyć nakarmić pomóc wstać. czy mi jako wnuczce przysługuje jakieś świadczenie pielęgnacyjne i gdzie o nie sie ubiegać
~niki045
środa, 25 stycznia, 2012, 15:32
albo jak ktoś coś wie albo może pomóc to może nawet przesłać mi odpowiedz na e-meila ela041@wp.pl z góry dziękuję ślicznie
~jędruch.
środa, 25 stycznia, 2012, 18:08
Witam. Zgłoś się do GOPS-u w swojej miejscowości o wniosek na świadczenie,oni wszystko ci wyjaśnią.
Pozdrawiam.
~Jarek
poniedziałek, 30 stycznia, 2012, 18:32
Witam
Miałem ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w styczniu 2011, jestem rolnikiem i opiekowałem się chorą mamą. We wrześniu z uwagi na zły stan zdrowia złożyłem wniosek o rentę do krusu. W listopadzie dostałem pozytywną decyzję o przyznaniu renty i spłatą od września. O tym fakcie powiadomiłem Ośrodek Pomocy Społecznej. Za miesiąc listopad zwróciłem w/w świadczenie i kazano mi napisać oświadczenie abym nie musiał zwracać reszty. w styczniu 2012 otrzymałem decyzje z Ośrodka, że mam zwrócić świadczenie za miesiąc wrzesień i październik. Czy muszę zwrócić w/w świadczenie za te miesiące skoro decyzja o rencie była wydana w listopadzie???? w miesiącu wrześniu i październiku nie miałem jeszcze ustalonego prawa do świadczenia a tym samym spełniałem warunek nie pobierania innych świadczeń???
Muszę zwrócić to świadczenie???
~Jarek
poniedziałek, 30 stycznia, 2012, 18:39
Witam
Miałem ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w styczniu 2011, jestem rolnikiem i opiekowałem się chorą mamą. We wrześniu z uwagi na zły stan zdrowia złożyłem wniosek o rentę do krusu. W listopadzie dostałem pozytywną decyzję o przyznaniu renty i spłatą od września. O tym fakcie powiadomiłem Ośrodek Pomocy Społecznej. Za miesiąc listopad zwróciłem w/w świadczenie i kazano mi napisać oświadczenie abym nie musiał zwracać reszty. w styczniu 2012 otrzymałem decyzje z Ośrodka, że mam zwrócić świadczenie za miesiąc wrzesień i październik. Czy muszę zwrócić w/w świadczenie za te miesiące skoro decyzja o rencie była wydana w listopadzie???? w miesiącu wrześniu i październiku nie miałem jeszcze ustalonego prawa do świadczenia a tym samym spełniałem warunek nie pobierania innych świadczeń???
~Jarek
poniedziałek, 30 stycznia, 2012, 18:59
Witam
~Pinczi
wtorek, 31 stycznia, 2012, 17:07
Opiekuję się moją babcią, która ma siedmioro dzieci, ale żadne z nich nie chciało podjąć się opieki. Babcia wymaga 24-godzinnej opieki, więc nie mogę podjąć żadnej pracy. Czy mogę w tej sytuacji starać się o zasiłek pielęgnacyjny i jakie powinnam przedstawić dokumenty?
~jędruch
wtorek, 31 stycznia, 2012, 19:23
Witaj.Pinczi.Możesz,nie zasiłek a świadczenie jet to różnica.orzeczenie czyli stopień o niepełnosprawności babci wydane przez Powiatowy Zespół ds. Orzekania o niepełnosprawności,zaświadczenie z Urzędu Pracy PUP jako poszukująca pracy,lub jej rezygnacji.Wniosek składa się do MOPS-u w twojej gminie.niestety długa droga. Pomogłem.
Pozdawiam.
~Jarek
wtorek, 31 stycznia, 2012, 20:10
Witam
~jędruch
piątek, 3 lutego, 2012, 09:29
Witam.do Jarek.Niestety ale TAK,w dniu złożenia takiego wniosku zgłasza się do GOPS-u,oni wstrzymują wypłatę świadczenia.Jeżeli dostałbyś odpowiedz negatywną o rentę,świadczenie ów jest spłacane od dnia wstrzymania.
Pozdrawiam.
~anula
piątek, 3 lutego, 2012, 23:29
Witam.
Mam przyznane świadczenie na niepełnosprawnego męża. Czy mogę nie tracąc świadczenia podjąć pracę np. na umowę-zlecenie? Świadczenie plus renta męża to 1300 zł, a mamy troje dzieci.
~jędruch
sobota, 4 lutego, 2012, 06:45
Witam.(anula)niestety ale "NIE"
~aga 79
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 11:08
Od zeszłego roku staram się o świadczenie pielęgnacyjne na moja babcie ma 92 lata MOPS,KOLEGIUM ODWOŁAWCZE,SĄD ADMINISTRACYJNE wszędzie twierdza ze nie należy sie wnuczce.Moja babcia ma troje dzieci córka jest niewidoma drugi syn na emeryturze i mieszka 20 km.od babci i mój tata ma 62 lata pracuje bo musi utrzymać rodzine.Ja byłam zarejestrowana w UP opiekowałam sie dziadkiem przed śmiercia nie pobierałam zadnegoświadczenia potem po śmierci zachorowała babcia ma orzeczenie.I tak nic adwokat z urzedu twierdzi że nie ma przesłanek żeby napisać skarge kasacyjna! pomóżcie co robić czy należy mi się to świadczenie.Po 2 mój tata jest w wieku przedemerytalnym a babcia ma parkinsona ajchajmera nie może na moment zostac sama POMÓŻCIE!
~wieslaw
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 14:04
witam mam chora zone ktura potrezebuje opieki calodobowej choruje na zanik miesni,ja niemoge podiac pracy zona jest na recie socialnej,mieszkamy wspulnie czy ja moge sie starac o swiadczenie opiekuncze dziekuje.
~jędruch
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 16:24
Proszę czytać komentarze,gdyż pytania się powtarzają.
~sławek
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 20:24
witam jestem rolnikiem 2.40 ha przeliczeniowego.opiekuję się babcią 82 lata pierwszy stopień niepełnosprawności.Czy mogę ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne ? proszę o pomoc
~mini
wtorek, 7 lutego, 2012, 11:57
jeśli babcia nie pozostaje w związku małżenśkim można próbować , składać a w razie odmowy przyznania odwoływać się od decyzji, najlepiej przejdz do ośrodka gdzie są przyznawane i tam popytaj więcej. a babcia nie ma dzieci bo jak ma to bedzie odmowa na bank
~mini
wtorek, 7 lutego, 2012, 11:59
aa pole oddaj w dzierżawę-bo duże gospodarsto uniemożliwia sprawowanie opieki
~Puluch
wtorek, 7 lutego, 2012, 13:18
Witam
Mam problem,rodzice są chorzy i mama ma 1 grupę inwalidzką a tata ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności,,umiarkowaną,,na stałe
w opiece nie chcą mi przyznać świadczeń pielęgnacyjnych gdyż mówią mi że tata musi mieć orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności jak zmiany mówią że: Jednocześnie, poprzez zmianę w art. 17 w ust. 5 pkt 2 lit. a, prawo do
świadczenia pielęgnacyjnego będzie przysługiwało osobom wymagającym opieki
pozostającym w związku małżeńskim, jeżeli współmałżonek legitymuje się
orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. tak samo przysuguje świadczenie pielęgnacyjne gdy ukończy się 75lat proszę o pomoc.
~sławek
wtorek, 7 lutego, 2012, 19:21
Dzięki mini za podpowiedź. mąż babci od wielu lat nie żyje córka ma pierwszą grupę inwalidzką syn się matką nie interesuje babcia od kilku lat jest zameldowana u mnie. Pozdrawiam
~endriu
piątek, 10 lutego, 2012, 01:12
Witam mam pytanie czy osoba niepełnosprawna chora na epi i bardzo słaby wzrok z umiarkowanym stopniem też może się ubiegać o takie świadczenie pielęgnacyjne czy tylko konieczny jest znaczny stopień niepełnosprawności
~gum
niedziela, 12 lutego, 2012, 10:43
Witam. Jestem rolnikiem, czytałem w gazecie, że od 1 kwietnia zmienia się coś z zasiłkiem pielęgnacyjnym. Nie wiem czy będzie mi się jeszcze należał?
Mam 12,5 ha przeliczeniowego, czy dotacje wlicza się do dochodu?
Mama ma emeryturę ok 1000 zł czy to też się wlicza? I zasiłek rodzinny na 2 dzieci.
Proszę o odpowiedź
~krajan
poniedziałek, 13 lutego, 2012, 17:21
jestem w temacie od kwietnia zonie zgodnie z konstytucja bedzie przyslugiwal zasilek opiekunczy za opieke nad mezem i odwrotnie w kwocie 620 zl za to beda sie liczyc lata pracy w zusie kolezanki i koledzy glowy do gory bedzie dobrze rzad pod naciskiem sadow NSA rzeczniczki praw zmienia przepisy musi byc tak jak w panstwach uni trzymajcie sie ja walccylemm o zasilek trzy lata po nowelizacji przysluguje mi zgodnie z kodeksem KPA wyrownanie za caly okres w razie odmoy z MOPS sprawe moj adwokat kieruje do sadu trzeba walczyc o swoje pozdrawiam
~ilona
wtorek, 21 lutego, 2012, 22:12
witam!w styczniu złożyłam wniosek o opiekuńcze na babcie(która ma Igrup.inw.)w lutym wysłałam wniosek do zwiazku o orzekaniu niepełnosprawności.Dzis przyszedł list że moja sprawa zostanie rozpatrzona 31 maja 2012 mam pytanie czy dostane wyrównanie za te miesiące? moja babcia ma 75 lat i ma zwyrodnienie stawów porusza sie o kulach i czy z I grupą inwalicką dostanie zaświadczenie że jest osoba niepełnosprawną? pozdrawiam
~ilona
wtorek, 21 lutego, 2012, 22:14
witam!w styczniu złożyłam wniosek o opiekuńcze na babcie(która ma Igrup.inw.)w lutym wysłałam wniosek do związku o orzekaniu niepełnosprawności.Dzis przyszedł list że moja sprawa zostanie rozpatrzona 31 maja 2012 mam pytanie czy dostane wyrównanie za te miesiące? moja babcia ma 75 lat i ma zwyrodnienie stawów porusza sie o kulach i czy z I grupą inwalidzką dostanie zaświadczenie że jest osoba niepełnosprawną? pozdrawiam
~jędruch
środa, 22 lutego, 2012, 06:49
Witaj.(Ilona)
Swiadczenie pielęgnacyjne jest wypłacane od dnia złożenia wniosku a nie od przyznania,jeżeli chodzi o ustalenie grupy to składa się do Powiatowego Zespołu DS Orzekania o Niepełnosprawności,a nie do związku.
Nie rozumiem dla czego tak długi termin rozpatrywania 31 maja,Świadczenia czy ustalenia niepełnosprawności?
Pozdrawiam
~BOGUSŁAWA
środa, 22 lutego, 2012, 09:40
w sierpniu 2011r złożyłam wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na mamę .Ma orzeczenie ZUS trwale niezdolna do samodzielnej egzystencji i wymagająca opieki osoby trzeciej GOPS powiedział mi że to orzeczenie jest nie ważne w styczniu 2012r wezwano mnie stwierdzili że orzeczenie to może być lecz muszę przynieść oświadczenia rodzeństwa że się nie ubiegają o to świadczenie pisałam oświadczenie że rodzeństwo pracuje w pełnym wymiarze pracy. O DZIWO W LUTYM PRZYSZŁA KOMISJA Z GOPS DO MAMY I PRZEPROWADZAŁA WYWIAD O DOCHODACH WYDATKACH, PROSZĘ O ODPOWIEDŻ CZY POWINNI MI WYRÓWNAĆ ŚWIADCZENIE OD SIERPNIA2011R.
~irek
środa, 22 lutego, 2012, 14:45
mam 50lopiekuje sie matka 85letnia mieszkamy z zona i5 dzieci w odleglosci15 km u mamy jestem prawie co dzien pomagam wewszystkim co mo zliwe matka porusz sie o2 kulach miewa zawroty czy wtakimprzypadku musze zamieszkac zmatka jako opiekun izostawic zone z dziecmi aby otrzymac swiadczenie pielegnacyjne mamy rownierz kontakt telefoniczny wiekszosc czasu spedzam u mamy czyna noc moge jezdzc do miejsca zamieszkania prosze o odpowiedz gopsoddalil moj wniosek postanowilem odwolac sie do mops od orzeczenia oniepelnosprawnosci mamy mija 3 miesiace i niewiem jakadecyzja nadejdzie jeszcze raz pozdrawiam i prosz oodpowiedz irek
~irek
środa, 22 lutego, 2012, 14:45
mam 50lopiekuje sie matka 85letnia mieszkamy z zona i5 dzieci w odleglosci15 km u mamy jestem prawie co dzien pomagam wewszystkim co mo zliwe matka porusz sie o2 kulach miewa zawroty czy wtakimprzypadku musze zamieszkac zmatka jako opiekun izostawic zone z dziecmi aby otrzymac swiadczenie pielegnacyjne mamy rownierz kontakt telefoniczny wiekszosc czasu spedzam u mamy czyna noc moge jezdzc do miejsca zamieszkania prosze o odpowiedz gopsoddalil moj wniosek postanowilem odwolac sie do mops od orzeczenia oniepelnosprawnosci mamy mija 3 miesiace i niewiem jakadecyzja nadejdzie jeszcze raz pozdrawiam i prosz oodpowiedz irek
~jędruch
środa, 22 lutego, 2012, 16:44
Witaj ,Bogusławo.
Jeżeli Świadczenie Pielęgnacyjne GOPS tobie przyzna to jak najbardziej są zmuszeni do spłaty,gdyż świadczenie takie należy się od dnia złożenia wniosku w GOPS-e.
Orzeczenie twojej mamy jest ważne bezterminowo jeżeli na orzeczeniu jest napis (TRWALE),natomiast jak chcieli oświadczenia rodzeństwa to jest w brew przepisom,ty oświadczasz że nie pobierasz świadczenia w innym miejscu.
Wywiad mogą przeprowadzić lecz bez dochodu i wydatkach,świadczenie pielęgnacyjne nie podlega o dochodach.
Pozdrawiam
~jędruch
środa, 22 lutego, 2012, 16:52
Witaj (Irek)
Matka musi mieć ustalony stopień niepełnosprawności,NIE nie musisz zamieszkiwać rezem z matką.
Odwołanie od decyzji GOPS-u robisz do SKO-Samorządowe Kolegium Odwoławcze w twoim Województwie.
Pozdrawiam
~EWELA
środa, 22 lutego, 2012, 20:47
Witam,dziś złożyłam wniosek o opiekuńcze na babcię pani w MOPS byla bardzo negatywnie nastawiona no mojego wniosku i dała mi do zrozumienia ze i tak bedzie rozpatrzony negatywnie.Babcia ma 90 lat i 1 stopien niepełn.ma 3 dzieci gdzie 2 z nich pracuje a trzeci mieszka 300 km od niej i wogóle sie nia nie interesuje.Co mam zrobic w takiej sytuacji,należy mi sie taki zasiłek czy jednak nie?POMÓŻCIE PROSZĘ
~jędruch
czwartek, 23 lutego, 2012, 06:45
Do.Ewelina
Nie zasiłek tylko (świadczenie pielęgnacyjne)TAK
MOPS-y zawsze odmawiają takich świadczeń,mają 30 dni na opowiedz po otrzymaniu negatywnej odpowiedzi kieruj odwołanie do SKO w twoim województwie
Pozdrawiam
~jędruch
czwartek, 23 lutego, 2012, 06:48
PROSZĘ NAPRAWDĘ CZYTAĆ POSTY
DUŻO JEST ODPOWIEDZI POWTARZAJĄCEJ SIĘ
DZIĘKUJE.
~MAGDA
czwartek, 23 lutego, 2012, 13:28
STARAM SIĘ O ŚWIAWCZENIE NAD CHORĄ MAMĄ CZY ORZECZENIE TRWALE NIEZDOLNY DO SAMODZIELNEJ EGZYSTENCJI WYDANE PRZEZ ZUS JEST WAŻNE,CZY MUSI BYĆ WYDANE PRZEZ POWIATOWĄ KOMISJĘ DS ORZECZNICTWA
~jędruch
czwartek, 23 lutego, 2012, 17:31
Do Magda.
Do świadczenia pielęgnacyjnego przedstawia się stopień niepełnosprawności,a więc mama musi się stawić przed komisją.
Pozdrawiam
~wiola
czwartek, 23 lutego, 2012, 20:52
wiola bardzo prosze o porade czy mam prawo otrzymac swiadczenie pielegnacyjne na matke 1.gr.inw. jest w zwiazku malzenskim maz tez posiada 3 .gr i pobiera emeryture ja nie pracuje ale opiekuje sie rodzicami bardzo dziekuje za odp. pilnie !!!
~Anonim
czwartek, 23 lutego, 2012, 20:59
~wiola
czwartek, 23 lutego, 2012, 21:44
~MAGDA
czwartek, 23 lutego, 2012, 22:35
mama ma orzeczenie trwale niezdolna do samodzielnej egzystencji wydane przez ZUS czy musi stanąć na powrórną komisję z GOPSU
~jędruch
piątek, 24 lutego, 2012, 07:16
Witaj.(Magda)
Mama musi stanąć przed Powiatową Komisją do Orzekania o Niepełnosprawności,ponieważ musi mieć ustalony stopień niepełnosprawności.Natomiast nie stawia się przed żadną komisją z GOPS-u.

Pozdrawiam
~wiola
piątek, 24 lutego, 2012, 20:49
czy ktos mi odpowie na moje pytanie
~wiola
piątek, 24 lutego, 2012, 20:52
czy ktos mi odpowie na moje pytanie