~Widmo
środa, 15 czerwca, 2011, 16:39
Odp: zarobki urzędników
@ Pasti
"- urzędników jest mniej - co za tym idzie Urząd ma więcej kasy do podziału na pensje, ale za tym oczywiście idzie zwiększenie zakresu obowiązków" - z Twoich postów wnioskuję, że masz wykształcenie techniczne - budowlane. Zakładam więc że wiesz o czym piszę: duże miasto, 2 urzędników i 428 wydanych decyzji w sprawie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu oraz lokalizacji inwestycji celu publicznego w 2010 r. Dużo, czy mało? Czas oczekiwania na wydanie decyzji: 8 miesięcy, wynagrodzenie 2200 netto. Jeśli zwolnią jednego czy to przyspieszy rozpatrywanie spraw ? Problemem jest natomiast nierównomierna alokacja pracowników - tu się z Tobą zgadzam - i brak sensownego awansu.
Odpowiedzialność za decyzje: przypominam, że decyzje wydaje organ np. wójt, burmistrz, prezydent miasta), w jego imieniu podpisuje ją upoważniony pracownik, a przygotowuje ktoś inny - kto ponosi odpowiedzialność: organ, osoba upoważniona, czy też ten, kto ją przygotował? Przypominam rónież, że odpowiedalność oparta jest na zasadzie winy, którą komuś trzeba przypisać.
Wykształcenie - cóż, w zasadzie można liczyć tylko na absolwentów administracji, prawnicy nie pójdą do pracy za takie pieniądze. Inne, kierunkowe wkształcenie: pedagogika, budownictwo, architektura - pożądane w wydziałah merytorycznych. Ale np. w wydziale promcji i rozwoju miasta być może przydałby się ktoś po kulturoznastwie.
W moim mieście - około 80.000 mieszkańców załatwiłam wszystko bez problemów, raz tylko natykajac się na osobę niekompetentą i niedouczoną. Może to po prostu wynik tego, że nie traktuje urędnika jak wroga i nieroba, starm się być grzena i rzeczowa i nie próbuję imudowodnić, że są idiotami.
@lutek - wyobraź sobie, że ja też jestem podatnikiem i co dziwne nie pracuję w urzędzie,chociaż kiedyś pracowałam i wiem jakie to wszystko jest piękne i "proste" z drugiej strony biurka, zwłaszcza, gdy pojawiają się "znawcy tematu" Twojego pokroju, którym nie da się wytłumaczyć, że to nie moja za wola ale głupi przepis stoi im na przeszkodzie.