| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Rozwój i promocja > Dobre praktyki > Z czego słyną polskie miasta?

Z czego słyną polskie miasta?

W jednej miejscowości odbywa się święto chleba w innym ziemniaka. Są również miejscowości, które słyną z produkcji ceramiki, szkła, czy wyplatania wikliny. Robert Stępowski dla portalu MarketingMiejsca.com.pl przygotował zestawienie miast i gmin, które można nazwać stolicami swoich kategorii w poszczególnych regionach naszego kraju.

Polska niejedną ma stolicę. Z czego słyną polskie miasta, miasteczka i gminy?

Każdy region (województwo) to zbiór wielu, często zupełnie różnych powiatów, miast, miasteczek i gmin. Niekiedy, nawet te najmniejsze, przynajmniej choć na jeden dzień roku, potrafią stać się stolicą… Czego? – Królują konkretne warzywa lub owoce, albo tradycyjne specjały lokalnej kuchni – odpowiada Robert Stępowski, który dla portalu www.MarketingMiejsca.com.pl przygotował zestawienie miast i gmin słynących z... – W jednej miejscowości odbywa się święto chleba w innym ziemniaka, a jeszcze inne słynie z uprawy truskawki lub chrzanu. Są jednak również miejscowości, które słyną z produkcji ceramiki, szkła, czy wyplatania wikliny. Bez wątpienia większość z tych miejscowości zbudowało już swoją markę, oczywiście na swoją skalę – podkreśla Stępowski. Co znaczy markowe miejsce? – Przede wszystkim wyróżniające się i charakterystyczne. Takie, które od wielu lat bardzo konsekwentnie buduje tę swoją markę, wysuwając się na czołowe miejsce w swojej kategorii. Dba o swój wizerunek i zyskuje coraz większą liczbą „fanów”, a tym samym zarabia więcej niż sąsiednia wioska, czy gmina – odpowiada Robert Stępowski. Portal MarketingMiejsca.com.pl prezentuje zestawienie miast i gmin, które bez wątpienia można nazwać stolicami swoich kategorii w poszczególnych regionach naszego kraju.

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

Bory Dolnośląskie – miód wrzosowy,
Stawy Milickie – karp,
Kotlina Kłodzka – pstrąg,
Lutynia – sok jabłkowy tłoczony na zimno,
Wzgórza Trzebnickie – cydr,
Miękinia, Świdnica, Zachowice – wina.

Bory Dolnośląskie słyną z miodu wrzosowego, który zaraz po bryndzy i oscypku został wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. 

Znanym i docenianym tradycyjnym produktem z Dolnego Śląska jest również karp – król milickich stawów. W jego hodowli używa się wyłącznie naturalnych pasz zbożowych. 

Ziemia Kłodzka jest nazywana „krainą pstrąga i lipienia” z racji licznego występowania tych gatunków ryb w krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. 

Z bogactwa i długoletniej tradycji słyną również dolnośląskie sady, w których dominująca jest uprawa jabłoni. Z jabłek powstają wyjątkowej jakości soki. Szczególnie rozsławiony jest tłoczony sok jabłkowy z Lutyni. 

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

REFORMA OŚWIATY

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Stefanowicz

Dyrektor Zespołu ds. Cła i Akcyzy w KPMG

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od samorzad.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK