Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów? / Shutterstock

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów? Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach w sklepie czy w domu jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności – zaznaczył w środę GIS.

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Główny Inspektorat Sanitarny przygotował poradnik, jak latem dbać o żywność. "Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego" – ostrzegł.

Przed zakupami najlepiej zaplanować listę zakupów. Pozwoli to na ograniczenie marnowanie żywności oraz ilość odpadów.

W trakcie zakupów należy zapoznawać się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania i z terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości, oglądać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń. Szczególnie należy zwracać uwagę na mięsa, ryby, nabiał i na przetwory z jaj.

"Pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze. Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy" – wyjaśnił GIS.

Po zakupach w upalne dni lub w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba z izolacją lub chłodząca. Nie należy również zwlekać z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych po powrocie ze sklepu.

Jak przygotowywać posiłki?

GIS zwrócił również uwagę na bezpieczeństwo żywności podczas przygotowywania posiłków.

"Przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza, utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty" – wskazano.

Do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza i jaj powinno używać się oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego. Z tego samego powodu nie zaleca się mycia surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną.

Przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku należy usunąć z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyć, szczególnie jeśli mają być spożywane na surowo.

"Podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. Celsjusza) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej" – zaznaczył GIS.

Jak przechowywać gotowe posiłki?

Znaczenie ma również przechowywanie żywności. Przygotowanych dań nie należy pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż dwie godziny. Trzeba zwracać uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, i na produkty takie, jak np. krem w ciastach czy bita śmietana.

Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem zapobiegania wzrostowi drobnoustrojów i spowolnienia ich rozwoju, dlatego też gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, najlepiej w lodówce.

Ważne

Podczas przechowywania produktów przede wszystkim należy oddzielić żywność surową od ugotowanej. W lodówce ugotowaną żywność przechowuje się nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Odgrzewając posiłki, powinno pamiętać się o właściwej obróbce technicznej i odpowiedniej ilości, jaką jest się w stanie spożyć.

"Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych – jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia" – przypomniał GIS.

Jak wyjaśnił Inspektorat, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności, którą kupujemy, przechowujemy i przygotowujemy, najlepszym drogowskazem jest dokument Światowej Organizacji Zdrowia – "5 kroków do bezpieczniejszej żywności": https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/66735/WHO-SDE-PHE-FOS-01.1-pol.pdf?sequence=3359&isAllowed=y. (PAP)

 

Autorka: Aleksandra Kiełczykowska

ak/ joz/

 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu

oprac. Kinga Olszacka
rozwiń więcej
Sektor publiczny
Rosyjski szpieg dostał dostęp do akt śledztwa przeciwko niemu. Zgodnie z prawem? Przeglądał je w kancelarii tajnej ABW i w siedzibie prokuratury
06 wrz 2024

Rosyjski szpieg Paweł Rubcow, zanim został wydany Rosji, otrzymał od prokuratury i ABW dostęp do materiałów śledztwa przeciwko niemu, także tajnych, choć prokuratura mogła mu odmówić z powodu "ochrony interesów państwa" - napisał 5 września 2024 r. dziennik "Rzeczpospolita". Zdaniem prezydenta Andrzeja Dudy obowiązujące obecnie w Polsce przepisy pozwalają, aby nie dopuścić zatrzymanego do akt; zwłaszcza, jeżeli są one ściśle tajne.

W szkołach ruszył program dobrowolnych szczepień przeciw wirusowi HPV. Szczepionka może uchronić przed zachorowaniem na raka
05 wrz 2024

Od 1 września 2024 r. ruszył wspólny program MEN i MZ szczepień przeciw wirusowi HPV. Szczepienia dostępne są dla dzieci po ukończeniu 9. roku życia do ukończenia 14. roku życia. Za zgodą rodziców szczepienie może odbyć się w szkole.

mObywatel: Funkcjonalności aplikacji są stale rozwijane. Trwają prace na ePłatnościami
05 wrz 2024

Mobilna aplikacja mObywatel jest stale rozwijana. Do końca 2025 r. ma być zaimplementowana usługa ePłatności. Dzięki temu za pośrednictwem mObywatela będzie można opłacać urzędowe zobowiązania np. podatek od nieruchomości.

500 plus z NFZ u dentysty. Mało kto o tym wie. Jak skorzystać? Jakie zabiegi obejmuje?
05 wrz 2024

Usuwanie kamienia nazębnego to podstawowy zabieg higieniczny dostępny w ramach NFZ. Roczne, bezpłatne wizyty profilaktyczne u dentysty pozwalają zaoszczędzić nawet 500 złotych. Jakie usługi są wliczone w ten pakiet? Oto szczegóły.

Godziny lekcyjne skrócone do 30 minut. Powodem wrześniowe upały. MEN zapowiada zmianę przepisów
04 wrz 2024

Dyrektorzy niektórych szkół w Polsce skrócili zajęcia lekcyjne z 45 do 30 minut z powodu wysokich temperatur panujących na początku roku szkolnego 2024/2025. Ministra edukacji Barbara Nowacka zapowiedziała zmiany przepisów dot. organizacji pracy szkół w upały i duże mrozy.

5 proc. podwyżka dla nauczycieli w 2025 r.? Ministra edukacji Barbara Nowacka wnioskowała o wzrost wynagrodzeń nauczycieli o 10 proc.
04 wrz 2024

5 proc. podwyżka dla nauczycieli w 2025 r.? Ministra edukacji Barbara Nowacka wnioskowała o wzrost wynagrodzeń nauczycieli o 10 proc. Pod koniec sierpnia Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy budżetowej na rok 2025.

Samorządy: Bezzwrotne dofinansowanie z KPO na modernizację budynków. Nabór wniosków
04 wrz 2024

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej ogłasza nabór wniosków w ramach programu priorytetowego „Wymiana źródeł ciepła i poprawa efektywności energetycznej szkół”. Wnioski o dofinansowanie będzie można składać od 30 września 2024 r.

Czy Polacy ulegają dezinformacji klimatycznej? Magazynowanie CO2 pod ziemią (technologie CCS) szansą na realizację celów wyznaczonych przez Komisję Europejską
03 wrz 2024

Z najnowszego (sierpień 2024) badania Polsko-Norweskiej Sieci CCS* wynika, że około 2/3 (68%) Polaków interesuje się zmianami klimatu i ekologią a ponad dwie trzecie (77%) uważa, że ograniczenie emisji CO2, to nie jedynie wymóg unijny ale, przez wzgląd na środowisko i dobro naszej planety, rzeczywista potrzeba. Tyleż samo (77%) Polaków widzi zależność pomiędzy zmianami klimatu a nadmiernymi emisjami dwutlenku węgla do atmosfery. Co więcej, mimo dość niskiej znajomości technologii CCS, bo 70% Polaków nigdy o nich nie słyszało, aż 72% Polaków intuicyjnie czuje, że aby powstrzymać zmiany klimatyczne konieczne jest sięgnięcie po nowe metody redukcji emisji, w tym właśnie metody ich wychwytywania zanim trafią do atmosfery. A na tym właśnie polegają technologie CCS, które nie tylko wychwytują, ale też umożliwiają bezpieczne magazynowanie CO2. A zatem warto przyjrzeć się im bliżej, by przekonać się, że ich wdrożenie, to właściwy kierunek dla Polski.

Przełomowy raport ujawnia: Europa Środkowo-Wschodnia blokuje własny potencjał w walce z kryzysem klimatycznym
03 wrz 2024

Klimat nie czeka, a polityka klimatyczna Europy Środkowo-Wschodniej stoi na rozdrożu. Nowy raport ujawnia, że region marnuje swoje szanse na dekarbonizację i zrównoważony rozwój. Choć konkurencyjne rynki energii mogą redukować emisje szybciej, prywatny sektor wciąż napotyka na liczne bariery, które hamują tempo zmian. Czas na pilną rewizję polityki klimatycznej!

Cyfrowe usługi publiczne: Popularna aplikacja mObywatel zyskuje nowe funkcjonalności
30 sie 2024

Aplikację mObywatel łącznie pobrano 19 mln razy. Najczęściej wykorzystywanymi funkcjonalnościami w mObywatelu jest zastrzeganie numeru PESEL. W przyszłym roku planowane jest rozszerzenie płatności o cyfrowe portfele Apple Pay i Google Pay.

pokaż więcej
Proszę czekać...