Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD] / Shutterstock

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? W ramach kampanii EFSA Safe2Eat rozmawiamy z doktorem Jackiem Postupolskim ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB).

Infor.pl: Czy w okresie zimowym zwiększa się ryzyko spożycia żywności zanieczyszczonej pleśnią lub mikotoksynami? Czy występują różnice w porównaniu do innych pór roku?

Dr Jacek Postupolski: Znacząca część grzybów produkujących mikotoksyny rozwija się podczas wzrostu roślin (toksyny wytwarzane przez pleśnie z rodzaju Fusarium występują w ziarnach zbóż), więc przechowywanie nie wpływa na zwiększenie poziomu zanieczyszczenia. Długi okres przechowywania płodów rolnych może spowodować rozwój pleśni, co w konsekwencji zwiększa ryzyko kontaktu z ich toksycznymi metabolitami. Kupując produkty, należy zwrócić uwagę na ich stan oraz unikać owoców i warzyw zwiędłych, z widoczną pleśnią czy nadgniłych.

Na co zwracać uwagę przy zakupie warzyw i owoców w tym okresie? Czy produkty importowane są bardziej narażone na substancje niepożądane, np. pozostałości pestycydów?

W okresie jesienno-zimowym nie obserwuje się większej liczby produktów niespełniających wymagań w zakresie pozostałości pestycydów.

Jak prawidłowo przechowywać żywność jesienią i zimą, aby zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii i zachować jej wartości odżywcze?

Zasady bezpiecznego przechowywania żywności są takie same, niezależnie od pór roku. Żywność nietrwałą mikrobiologicznie należy przechowywać w lodówce, produkty mrożone w zamrażarce, zgodnie ze wskazaniami producenta. Pozostałe produkty spożywcze należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Powinno się unikać stref, gdzie temperatura może być miejscowo podwyższona, np. bezpośredniego sąsiedztwa grzejników. Przechowując warzywa i owoce na zewnątrz, należy unikać ich przemrożenia.

Czy stosowanie opakowań próżniowych lub mrożenie żywności domowej produkcji (np. zupy, mięsa) niesie za sobą jakieś zagrożenia zdrowotne, jeśli nie są spełnione określone warunki higieniczne?

Powinniśmy stosować takie same zasady, jak podczas zwykłego przygotowywania posiłków. Najlepiej jeśli potrawy przeznaczone do przechowywania w opakowaniach próżniowych czy mrożenia będą poddawane obróbce tuż po przygotowaniu i ochłodzeniu. Potrawy w opakowaniach próżniowych muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych lub zamrożone. Przed spożyciem należy zwrócić uwagę na wygląd, zapach i konsystencję i, jeżeli to możliwe, poddać obróbce cieplnej.

Czy żywność mrożona jest zawsze bezpieczna? Na co uważać przy rozmrażaniu i ponownym mrożeniu?

Mrożenie żywności jest bardzo bezpieczną metodą przechowywania żywności, pozwalającą na zachowanie jej wartości odżywczej. Zaleca się rozmrażanie w lodówce (temperatura poniżej 5°C), aby ograniczyć rozwój mikroorganizmów. Alternatywnie można stosować zimną wodę lub korzystać z mikrofalówki, ale tylko jeśli żywność będzie natychmiast gotowana. Podczas rozmrażania należy unikać kontaktu rozmrażanej żywności z innymi produktami oraz powierzchniami kuchennymi, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu. Należy również żywność gotować lub poddać innej formie obróbki cieplnej – jeżeli jest to możliwe z uwagi na naturę środka spożywczego. Nie zamrażać rozmrożonej żywności ponownie. Żywność rozmrożona powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w możliwie krótkim czasie – najlepiej w ciągu 24–48 godzin.

Jakie praktyki higieniczne w kuchni są szczególnie ważne w chłodniejszych miesiącach roku, gdy częściej przygotowujemy dania ciężkostrawne, mięsne i długo gotowane?

Postępujemy tak samo przez cały rok, choć większe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności występują w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie.

Czy ogrzewanie w domu wpływa na jakość przechowywanej żywności? Jak się zabezpieczyć? I co z niską temperaturą w czasie np. transportu ze sklepu?

Jak wspominałem powyżej, należy unikać przechowywania żywności w miejscach szczególnie ciepłych, np. w sąsiedztwie kaloryfera. Niskie temperatury na dworze zapobiegają rozwojowi bakterii podczas przewożenia żywności, więc są korzystne z punktu widzenia zapewnienia jej bezpieczeństwa. Należy jednak uważać, aby w niskich temperaturach nie dochodziło do przemrożenia owoców i warzyw – są one wtedy bardzo podatne na zepsucie, łatwo gniją i pleśnieją.

Co w sytuacji, gdy nie mamy pewności, czy został zachowany ciąg chłodniczy w przypadku zakupionych produktów?

Na pewno nie warto ryzykować. Zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego jest kluczowe dla bezpieczeństwa żywności, a jego przerwanie może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Należy sprawdzić temperaturę (czy produkt nadal jest chłodny, czy nie uległ rozmrożeniu), wygląd produktu, jego zapach i konsystencję. Jeżeli jest to możliwe – jak najszybciej poddać taki produkt obróbce cieplnej (w temperaturze powyżej 70°C). Trzeba również pamiętać, że producent, wyznaczając termin przydatności do spożycia dla produktów nietrwałych mikrobiologicznie, powinien uwzględnić także warunki transportu ze sklepu do domu.

Dziękuję za rozmowę.

dr Jacek Postupolski

dr Jacek Postupolski

Źródło zewnętrzne

oprac. Kinga Olszacka
rozwiń więcej
Sektor publiczny
Wszystkich Świętych 2025: zmiany w ruchu i komunikacji miejskiej, zamknięte ulice, dojazd do cmentarzy
30 paź 2025

Zapowiadają się szerokie zmiany w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Wszystkich Świętych. W wielu miastach na ulice wyjadą linie cmentarne, a inne środki komunikacji miejskiej będą funkcjonować według zmienionych rozkładów.

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]
30 paź 2025

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? W ramach kampanii EFSA Safe2Eat rozmawiamy z doktorem Jackiem Postupolskim ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB).

Gdzie wyrzucać styropian opakowaniowy po sprzętach agd? Nie każdy styropian nadaje się do recyklingu
30 paź 2025

Gdzie wyrzucać styropian po sprzętach agd? Do pojemnika żółtego, czarnego, a może bezpośrednio do PSZOK-u? Nie każdy nadaje się do recyklingu. Styropian opakowaniowy trafia do innego miejsca niż styropian po jedzeniu czy styropian budowlany.

Pomagają pomagać. Pożyczki dla ekonomii społecznej.
30 paź 2025

Są firmy i organizacje, których celem jest nie tyle zysk, co przede wszystkim pomaganie ludziom. To podmioty ekonomii społecznej, które łączą działalność gospodarczą z misją społeczną. Często to jednak one same potrzebują finansowania, by wystartować z nowymi usługami, utrzymać działalność albo się rozwijać. Dzięki programowi Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego z pożyczek oferowanych na bardzo korzystnych warunkach mogą skorzystać zarówno początkujące, jak i rozwijające się organizacje.

Spór w Krakowie. O pieniądze i przestrzeganie prawa. Prywatne przedszkola kontra miasto [List otwarty]
29 paź 2025

Dyrektorzy przedszkoli niepublicznych w Krakowie uważają, że miasto stosuje błędną prawnie metodę obliczania dotacji. W efekcie niepubliczne oraz publiczne niesamorządowe przedszkola w Krakowie znalazły się na krawędzi przepaści finansowej. Dyrektorzy nie chcą ujawniać swoich imion i nazwisk.

Wstrzymywanie planowych zabiegów w szpitalach to ekonomiczny absurd. Zamrożony blok operacyjny kosztuje tyle samo, co działający … tylko nie leczy
29 paź 2025

Zawieszanie planowych zabiegów ma być sposobem na „oszczędności” w szpitalach. W rzeczywistości to finansowa i medyczna pułapka: pacjenci wracają później na SOR w gorszym stanie, koszty rosną, a zaufanie do systemu znika. Szpital nie jest urzędem — nie może „zawiesić przyjmowania interesantów” - pisze adwokat Grzegorz Prigan.

Precedens. Setki gmin chcą do sądu po Szczecinie. Ten pozwie Skarb Państwa o 111 mln zł. Bo nie wystarczało nawet na pensje nauczycieli
28 paź 2025

Miasto Szczecin pozwie Skarb Państwa domagając się zwrotu ponad 111 mln zł z tytułu różnicy w otrzymanej subwencji oświatowej a faktycznie poniesionymi wydatkami na edukację. "Subwencja oświatowa od 2018 r. nie wystarczała nawet na wynagrodzenia dla nauczycieli" prezydent Szczecina Piotr Krzystek. Zdaniem Andrzeja Porawskiego: "Gdyby zaistniał taki precedens to będzie on w interesie wszystkich samorządów”. Miasto żąda ponad 111 mln zł za okres 2018-2020.

eZUS zastąpi PUE ZUS. Nowy portal z prostszą obsługą i większym bezpieczeństwem
28 paź 2025

Zakład Ubezpieczeń Społecznych szykuje duże zmiany dla swoich klientów. Trwają prace nad nowym portalem eZUS, który już wkrótce zastąpi dobrze znaną Platformę Usług Elektronicznych (PUE) ZUS. Serwis ma być bardziej intuicyjny, bezpieczniejszy i dostępny dla wszystkich – także osób z niepełnosprawnościami.

Wyższe wynagrodzenie dla pracowników samorządowych. Projekt MRPiPS zakłada podwyżki od 1 stycznia 2026 r.
27 paź 2025

Wyższe wynagrodzenie dla pracowników samorządowych (z wyrównaniem?) od 1 stycznia 2026 r. Sprawdź, co zakłada projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych opublikowany w wykazie prac legislacyjnych rządu.

ZUS zapowiada przerwę techniczną. Niedostępne usługi w Płatniku, ePłatniku i e-ZLA
24 paź 2025

Zakład Ubezpieczeń Społecznych poinformował o planowanych pracach serwisowych, które odbędą się 25 października (sobota) w godzinach od 5.30 do 12.00. W tym czasie mogą występować utrudnienia w komunikacji elektronicznej z ZUS, dotyczące kilku popularnych systemów i aplikacji.

pokaż więcej
Proszę czekać...