REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]
Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? W ramach kampanii EFSA Safe2Eat rozmawiamy z doktorem Jackiem Postupolskim ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB).

Infor.pl: Czy w okresie zimowym zwiększa się ryzyko spożycia żywności zanieczyszczonej pleśnią lub mikotoksynami? Czy występują różnice w porównaniu do innych pór roku?

Dr Jacek Postupolski: Znacząca część grzybów produkujących mikotoksyny rozwija się podczas wzrostu roślin (toksyny wytwarzane przez pleśnie z rodzaju Fusarium występują w ziarnach zbóż), więc przechowywanie nie wpływa na zwiększenie poziomu zanieczyszczenia. Długi okres przechowywania płodów rolnych może spowodować rozwój pleśni, co w konsekwencji zwiększa ryzyko kontaktu z ich toksycznymi metabolitami. Kupując produkty, należy zwrócić uwagę na ich stan oraz unikać owoców i warzyw zwiędłych, z widoczną pleśnią czy nadgniłych.

REKLAMA

REKLAMA

Na co zwracać uwagę przy zakupie warzyw i owoców w tym okresie? Czy produkty importowane są bardziej narażone na substancje niepożądane, np. pozostałości pestycydów?

W okresie jesienno-zimowym nie obserwuje się większej liczby produktów niespełniających wymagań w zakresie pozostałości pestycydów.

Jak prawidłowo przechowywać żywność jesienią i zimą, aby zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii i zachować jej wartości odżywcze?

Zasady bezpiecznego przechowywania żywności są takie same, niezależnie od pór roku. Żywność nietrwałą mikrobiologicznie należy przechowywać w lodówce, produkty mrożone w zamrażarce, zgodnie ze wskazaniami producenta. Pozostałe produkty spożywcze należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Powinno się unikać stref, gdzie temperatura może być miejscowo podwyższona, np. bezpośredniego sąsiedztwa grzejników. Przechowując warzywa i owoce na zewnątrz, należy unikać ich przemrożenia.

Czy stosowanie opakowań próżniowych lub mrożenie żywności domowej produkcji (np. zupy, mięsa) niesie za sobą jakieś zagrożenia zdrowotne, jeśli nie są spełnione określone warunki higieniczne?

Powinniśmy stosować takie same zasady, jak podczas zwykłego przygotowywania posiłków. Najlepiej jeśli potrawy przeznaczone do przechowywania w opakowaniach próżniowych czy mrożenia będą poddawane obróbce tuż po przygotowaniu i ochłodzeniu. Potrawy w opakowaniach próżniowych muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych lub zamrożone. Przed spożyciem należy zwrócić uwagę na wygląd, zapach i konsystencję i, jeżeli to możliwe, poddać obróbce cieplnej.

REKLAMA

Czy żywność mrożona jest zawsze bezpieczna? Na co uważać przy rozmrażaniu i ponownym mrożeniu?

Mrożenie żywności jest bardzo bezpieczną metodą przechowywania żywności, pozwalającą na zachowanie jej wartości odżywczej. Zaleca się rozmrażanie w lodówce (temperatura poniżej 5°C), aby ograniczyć rozwój mikroorganizmów. Alternatywnie można stosować zimną wodę lub korzystać z mikrofalówki, ale tylko jeśli żywność będzie natychmiast gotowana. Podczas rozmrażania należy unikać kontaktu rozmrażanej żywności z innymi produktami oraz powierzchniami kuchennymi, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu. Należy również żywność gotować lub poddać innej formie obróbki cieplnej – jeżeli jest to możliwe z uwagi na naturę środka spożywczego. Nie zamrażać rozmrożonej żywności ponownie. Żywność rozmrożona powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w możliwie krótkim czasie – najlepiej w ciągu 24–48 godzin.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jakie praktyki higieniczne w kuchni są szczególnie ważne w chłodniejszych miesiącach roku, gdy częściej przygotowujemy dania ciężkostrawne, mięsne i długo gotowane?

Postępujemy tak samo przez cały rok, choć większe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności występują w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie.

Czy ogrzewanie w domu wpływa na jakość przechowywanej żywności? Jak się zabezpieczyć? I co z niską temperaturą w czasie np. transportu ze sklepu?

Jak wspominałem powyżej, należy unikać przechowywania żywności w miejscach szczególnie ciepłych, np. w sąsiedztwie kaloryfera. Niskie temperatury na dworze zapobiegają rozwojowi bakterii podczas przewożenia żywności, więc są korzystne z punktu widzenia zapewnienia jej bezpieczeństwa. Należy jednak uważać, aby w niskich temperaturach nie dochodziło do przemrożenia owoców i warzyw – są one wtedy bardzo podatne na zepsucie, łatwo gniją i pleśnieją.

Co w sytuacji, gdy nie mamy pewności, czy został zachowany ciąg chłodniczy w przypadku zakupionych produktów?

Na pewno nie warto ryzykować. Zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego jest kluczowe dla bezpieczeństwa żywności, a jego przerwanie może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Należy sprawdzić temperaturę (czy produkt nadal jest chłodny, czy nie uległ rozmrożeniu), wygląd produktu, jego zapach i konsystencję. Jeżeli jest to możliwe – jak najszybciej poddać taki produkt obróbce cieplnej (w temperaturze powyżej 70°C). Trzeba również pamiętać, że producent, wyznaczając termin przydatności do spożycia dla produktów nietrwałych mikrobiologicznie, powinien uwzględnić także warunki transportu ze sklepu do domu.

Dziękuję za rozmowę.

dr Jacek Postupolski

dr Jacek Postupolski

Źródło zewnętrzne

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Program OLiOC w samorządach - zadania i finansowanie

Pierwszy Program Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej jest wdrażany już w latach 2025–2026. Następne będą miały charakter planów czteroletnich. Co jest podstawą finansowania tych zadań?

MSWiA: zmienimy przepisy o budżecie obywatelskim

Wprowadzenie obowiązku konsultowania z mieszkańcami uchwał określających tryb i zasady realizacji budżetu obywatelskiego oraz dopuszczenie realizacji zadań wieloletnich zapowiada Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prace nad zmianami legislacyjnymi ma prowadzić Komitet do spraw Pożytku Publicznego.

Rada Ministrów przyjęła zmiany w Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej na lata 2025-2026

Do końca 2025 r. część środków planowanych na realizację inwestycji budowlanych będzie można przeznaczyć na zakup sprzętu lub wyposażenia – wynika z przyjętych przez rząd zmian w Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej.

NIK: Samorządy przegrały walkę o poprawę jakości powietrza

Działania skontrolowanych przez NIK samorządów na rzecz wdrożenia uchwał antysmogowych, mających poprawić jakość powietrza, okazały się nieskuteczne - poinformowała NIK. Przy obecnym tempie wymiany kotłów ich likwidacja w gminach może zająć od 2 do 24 lat.

REKLAMA

MKiŚ: Nowelizacja ustawy o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach [Projekt]

Nowe regulacje poprawią jakość systemu gospodarowania odpadami komunalnymi oraz będą wspierać mieszkańców w prawidłowej segregacji i ograniczaniu ilości wytwarzanych odpadów. Dzięki nim gminy zyskają więcej narzędzi do motywowania mieszkańców do segregacji, na przykład poprzez obniżanie opłat czy rozszerzenie katalogu ulg i zwolnień.

Wniosek od 3 listopada 2025 r. Kto dostanie nowe świadczenie z MOPS?

Od 3 listopada 2025 r. gminy przyjmują wnioski o bon ciepłowniczy. O nowe świadczenie można też ubiegać się w tradycyjnej papierowej formie, jak również drogą elektroniczną. Komu przysługuje takie wsparcie i ile wynosi? Czy w każdym ośrodku pomocy społecznej otrzymamy bon?

Gdzie wyrzucić kubek z McDonald's? Papier, plastik czy zmieszane - gdzie lądują kubki papierowe, jednorazowe, a gdzie kubek ceramiczny? Segregacja

Gdzie wyrzucić kubek z McDonald's? Czy to papierowy kubek jednorazowy, który powinien wylądować w pojemniku na papier? Gdzie zgodnie z prawidłową segregacją odpadów powinien znaleźć się kubek ceramiczny?

Wszystkich Świętych 2025: zmiany w ruchu i komunikacji miejskiej, zamknięte ulice, dojazd do cmentarzy

Zapowiadają się szerokie zmiany w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Wszystkich Świętych. W wielu miastach na ulice wyjadą linie cmentarne, a inne środki komunikacji miejskiej będą funkcjonować według zmienionych rozkładów.

REKLAMA

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? W ramach kampanii EFSA Safe2Eat rozmawiamy z doktorem Jackiem Postupolskim ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB).

Gdzie wyrzucać styropian opakowaniowy po sprzętach agd? Nie każdy styropian nadaje się do recyklingu

Gdzie wyrzucać styropian po sprzętach agd? Do pojemnika żółtego, czarnego, a może bezpośrednio do PSZOK-u? Nie każdy nadaje się do recyklingu. Styropian opakowaniowy trafia do innego miejsca niż styropian po jedzeniu czy styropian budowlany.

REKLAMA