REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Subskrybuj nas na Youtube

REKLAMA

II Europejskie Targi Produktów Regionalnych rozpoczęły się w czwartek w Zakopanem. Na Dolnej Równi Krupowej tradycyjne produkty spożywcze prezentuje 120 wytwórców z 15 europejskich krajów, w tym z Polski.

"Produkt regionalny, czyli tradycyjny, zdobywa coraz więcej zwolenników. Widać to choćby po oscypku, który sprzedaje się prosto od producentów właściwie na pniu. Niektórzy bacowie wręcz robią zapisy od nabywców, bo nie nadążają z produkcją" - powiedział starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica - Makowski.

REKLAMA

REKLAMA

"Należy dbać o jakość tych produktów, aby były wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą i właśnie dlatego celowa jest w Europie certyfikacja produktów tradycyjnych." Zdaniem starosty, 10 proc. rynku spożywczego w Polsce to produkty regionalne i tradycyjne. "Po tym widać, że ludzie doceniają smak i jakość produktu, choć wiąże się to z wyższą ceną" - powiedział.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzowanie zasad unijnych dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności. "Smak regionalnych produktów spożywczych to również rodzaj kultury regionów, a Europa kulturą i smakiem się tworzy" - mówił Gąsienica - Makowski.

Na zakopiańskich Targach są m.in. rumuńscy producenci bryndzy, którzy wytwarzają ten owczy ser w ten sam sposób, co ich przodkowie kilka wieków temu. "Nasza bryndza jest wytwarzana z mleka owiec wypasanych na górskich halach. Powstaje tak, jak wieki temu w szałasach i pakowana jest w świerkową korę. W takiej postaci trafia do konsumentów" - powiedział wystawca z Rumunii.

REKLAMA

Na zakopiańskiej Równi Krupowej można nie tylko posmakować i poznać historię powstawania tradycyjnej żywności, ale i kupić ją na swój stół. Chociaż cena tradycyjnej żywności jest wyższa niż tej zwykłej, to jest ona chętnie kupowana. "Wolę wydać więcej pieniędzy na tradycyjną żywność, bo mam pewność, że jest ona zdrowa i bardzo smaczna" - powiedziała Martyna Dołęgowska - Krupa, która na zakopiańskie targi przyjechała z Poznania.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Uczestnicy targów, które potrwają do niedzieli, mogą spróbować i zakupić m.in. hiszpańskie wędliny i sery, włoskie szynki parmeńskie, gruzińskie konfitury i soki, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę Lisiecką, miody pitne, sery z owczego mleka. Codziennie podczas targów będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych.

W trakcie targów odbędzie się seminarium poświęcone produktom regionalnym w Europie. Jednym z tematów będzie "produkt regionalny, jako forma rozwoju turystyki".

Z zagranicy do Zakopanego przyjechali wystawcy z 14 krajów: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji. Polskę reprezentować będą producenci zdrowej żywności z 7 województw: dolnośląskiego, lubuskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, łódzkiego i podlaskiego.

W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka kaszubska.

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Minimum 8000 zł brutto dla pracowników sądów? Związki zawodowe apelują o reformy

Brak rąk do pracy, niskie wynagrodzenia i narastający problem rotacji – pracownicy sądów alarmują, że bez systemowych reform i podwyżek polski wymiar sprawiedliwości może się załamać. Związek Zawodowy Ad Rem wskazuje, że choć podpisano porozumienie z rządem, jest to dopiero pierwszy krok do normalizacji.

5 mitów na temat "snusów"

W debacie publicznej coraz częściej słyszy się o "snusie" – produkcie, który rzekomo zyskuje popularność wśród osób uzależnionych od nikotyny. W rzeczywistości jednak termin ten jest bardzo często używany nieprawidłowo.

Aktywne wakacje 2025 r.: Od 1 500 zł do 2 500 zł dofinansowania na dziecko. Wnioski można składać do 15 sierpnia 2025 r.

Ministerstwo Sportu i Turystyki ruszyło z naborem wniosków o dofinansowania w ramach programu „Aktywne Wakacje”. Wnioski można składać do 15 sierpnia 2025 r. Kto może się ubiegać? Jakie warunki należy spełniać?

Strategia zarządzania zasobami ludzkimi w służbie cywilnej [PROJEKT]

W czwartek, 29 maja 2025 r. w wykazie legislacyjnym prac rządu pojawił się projekt uchwały Rady Ministrów w sprawie przyjęcia strategii zarządzania zasobami ludzkimi w służbie cywilnej. Chodzi o poprawę zarządzania służbą cywilną.

REKLAMA

Wydłużenie do 30 czerwca 2026 r. pilotażowego programu dla osób z doświadczeniem traumy [PROJEKT]

Wydłużeniu ma ulec program pilotażowy dotyczący oddziaływań terapeutycznych skierowanych do osób z doświadczeniem traumy. Odpowiednie rozporządzenie Ministra Zdrowia trafiło do uzgodnień i konsultacji publicznych.

Nocna prohibicja – jakich błędów unikać przy podejmowaniu uchwały

Rady gmin mają możliwość wprowadzenia ograniczeń w godzinach nocnej sprzedaży napojów alkoholowych. Jednak, aby skutecznie podjąć w tym zakresie uchwałę, muszą przestrzegać określonych zasad. Jakie błędy gminy popełniają najczęściej?

Drones360 Nowe technologie na rzecz zielonej i cyfrowej przyszłości edukacji zawodowej w Europie

Innowacyjny projekt Drones360, realizowany przez Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy w ramach programu Erasmus+ (VET) to przedsięwzięcie mające na celu wprowadzenie fundamentalnej zmiany w sposobie przygotowywania młodych ludzi i dorosłych do pracy w kluczowych sektorach przyszłości: zielonej gospodarce i cyfrowych technologiach. Działania w projekcie skupiają się na rozwoju nowoczesnych narzędzi edukacyjnych wykorzystujących drony, wirtualną rzeczywistość (VR) i rozszerzoną rzeczywistość (AR). Inicjatywa łączy ośrodki naukowe, instytucje edukacyjne i firmy z sześciu krajów Unii Europejskiej.

Raport o stanie gminy na ostatniej prostej

To już ostatni moment na przygotowanie i przedłożenie radzie raportu o stanie gminy. Termin mija 31 maja. Jego dochowanie jest konieczne dla uzyskania przez wójta wotum zaufania. Warto prześledzić, co musi zawierać taki dokument, oraz jaka jest procedura jego opracowania i przyjęcia.

REKLAMA

Ile Polacy planują wydać na wakacje i jak będą odpoczywać w tym roku?

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Jaki budżet na wyjazd przewidują Polacy? Co planują robić podczas urlopu?

Bilety kolejowe za złotówkę z okazji Dnia Dziecka

W niedzielę 1 czerwca jest Dzień Dziecka, z tej okazji Koleje Śląskie wprowadzają jednodniową promocję. Bilety dla dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 16 lat będą kosztować 1 zł na pociągi regionalnego przewoźnika kursujące w granicach woj. śląskiego.

REKLAMA