REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Subskrybuj nas na Youtube

REKLAMA

II Europejskie Targi Produktów Regionalnych rozpoczęły się w czwartek w Zakopanem. Na Dolnej Równi Krupowej tradycyjne produkty spożywcze prezentuje 120 wytwórców z 15 europejskich krajów, w tym z Polski.

"Produkt regionalny, czyli tradycyjny, zdobywa coraz więcej zwolenników. Widać to choćby po oscypku, który sprzedaje się prosto od producentów właściwie na pniu. Niektórzy bacowie wręcz robią zapisy od nabywców, bo nie nadążają z produkcją" - powiedział starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica - Makowski.

REKLAMA

REKLAMA

"Należy dbać o jakość tych produktów, aby były wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą i właśnie dlatego celowa jest w Europie certyfikacja produktów tradycyjnych." Zdaniem starosty, 10 proc. rynku spożywczego w Polsce to produkty regionalne i tradycyjne. "Po tym widać, że ludzie doceniają smak i jakość produktu, choć wiąże się to z wyższą ceną" - powiedział.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzowanie zasad unijnych dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności. "Smak regionalnych produktów spożywczych to również rodzaj kultury regionów, a Europa kulturą i smakiem się tworzy" - mówił Gąsienica - Makowski.

Na zakopiańskich Targach są m.in. rumuńscy producenci bryndzy, którzy wytwarzają ten owczy ser w ten sam sposób, co ich przodkowie kilka wieków temu. "Nasza bryndza jest wytwarzana z mleka owiec wypasanych na górskich halach. Powstaje tak, jak wieki temu w szałasach i pakowana jest w świerkową korę. W takiej postaci trafia do konsumentów" - powiedział wystawca z Rumunii.

REKLAMA

Na zakopiańskiej Równi Krupowej można nie tylko posmakować i poznać historię powstawania tradycyjnej żywności, ale i kupić ją na swój stół. Chociaż cena tradycyjnej żywności jest wyższa niż tej zwykłej, to jest ona chętnie kupowana. "Wolę wydać więcej pieniędzy na tradycyjną żywność, bo mam pewność, że jest ona zdrowa i bardzo smaczna" - powiedziała Martyna Dołęgowska - Krupa, która na zakopiańskie targi przyjechała z Poznania.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Uczestnicy targów, które potrwają do niedzieli, mogą spróbować i zakupić m.in. hiszpańskie wędliny i sery, włoskie szynki parmeńskie, gruzińskie konfitury i soki, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę Lisiecką, miody pitne, sery z owczego mleka. Codziennie podczas targów będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych.

W trakcie targów odbędzie się seminarium poświęcone produktom regionalnym w Europie. Jednym z tematów będzie "produkt regionalny, jako forma rozwoju turystyki".

Z zagranicy do Zakopanego przyjechali wystawcy z 14 krajów: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji. Polskę reprezentować będą producenci zdrowej żywności z 7 województw: dolnośląskiego, lubuskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, łódzkiego i podlaskiego.

W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka kaszubska.

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Odwołanie od decyzji administracyjnej. Najważniejsze informacje

Wiele życiowych spraw załatwianych jest decyzją administracyjną. Może to być np. zameldowanie na pobyt stały lub czasowy, przyznanie lub odmowa zasiłku rodzinnego, cofnięcie świadczeń z MOPS, przyjęcie lub nieprzyjęcie dziecka do przedszkola albo szkoły, określenie wysokości podatku od nieruchomości, pozwolenie na budowę, zajęcie pasa drogowego, zasiłków z tytułu choroby i macierzyństwa, świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Coraz więcej Polaków regularnie podróżuje koleją. Dokąd i jak często jeździmy pociągiem?

Kolej w Polsce przeżywa rozkwit – w ubiegłym roku odnotowano rekordową liczbę przejazdów. Aż 45% Polaków deklaruje sympatię do tego środka transportu, szczególnie młodzi (16–24 lata) i mieszkańcy Pomorza, którzy podróżują średnio 33 razy rocznie. Jaka jest najczęściej uczęszczana trasa? W jakie dni Polacy najczęściej kupują bilety? Jaki rodzaj pociągu preferują?

Renta wdowia. 320 tys. osób już otrzymało świadczenia. Sprawdź, czy też możesz dostać

Już 320 tys. osób otrzymało świadczenia w ramach renty wdowiej z ZUS. Wnioski nadal można składać. Zakład Ubezpieczeń Społecznych poinformował, że dzięki rencie wdowiej świadczeniobiorcy zyskają średnio 358,27 zł.

Próg zaostrzony z 50 proc. do 25 proc. Nowe przepisy MEN zmieniają wszystko w szkołach

Istotne zmiany przepisów dla uczniów zakłada nowy projekt Ministerstwa Edukacji Narodowej, który został już skierowany do konsultacji. Będą surowsze zasady w szkołach. Projekt zakłada m.in., że uczeń nie będzie klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich przedmiotów, gdy przekroczy próg 25 proc. nieobecności nieusprawiedliwionej.

REKLAMA

Od marzeń do nauki – po co naprawdę Sławosz Uznański – Wiśniewski poleciał w kosmos?

Śledzimy media społecznościowe, zdjęcia Ziemi z orbity i codzienne relacje Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Ale za tą medialną euforią kryje się znacznie więcej niż symboliczny gest. Co z tego lotu wynika dla Polski? Jakie są realne, wymierne korzyści dla gospodarki, nauki i przemysłu?

Pensje w samorządach z wyrównaniem. Czy również dla byłych pracowników?

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych zaczęła obowiązywać od 14 czerwca 2025 r. Nowe stawki wynagrodzeń będą należne pracownikom z wyrównaniem od 1 marca 2025 r.

Stacje hydrologiczne odnotowują rekordy dobowego opadu deszczu. Ulewy w całym kraju

Aż jedenaście stacji hydrologicznych zanotowało opad dobowy wyższy niż dotychczasowa maksymalna suma dobowa - wynika z danych Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Dwukrotnie wyższy poziom odnotowano na trzech stacjach, na jednej - trzykrotnie wyższy.

„Jak mogliśmy do tego dopuścić?” – dramatyczny stan zdrowia dzieci w jednym z najbogatszych krajów

W ostatnich latach znacznie pogorszył się stan zdrowia dzieci w jednym z najbogatszych krajów świata. Z najnowszego raportu wynika, że najmłodsi chorują i umierają tam częściej niż ich rówieśnicy w innych wysoko rozwiniętych państwach. Główne przyczyny to wypadki, przemoc i choroby cywilizacyjne, ale nie tylko.

REKLAMA

Patrz na skład! Ogólnopolska kampania o świadomej suplementacji

Jak często poświęcamy chwilę, by sprawdzić skład na etykiecie? Kampania „Patrz na skład” zachęca do zastanowienia się nad naszymi codziennymi decyzjami i promuje świadome podejście do suplementacji.

Segregacja odpadów to za mało. Ekspert: "Najlepsze śmieci to te, które nigdy nie powstały"

Dlaczego recykling nie wystarczy? Jakie błędy popełniamy w gospodarowaniu bioodpadami? I co musi się zmienić, by Polska była gotowa na gospodarkę obiegu zamkniętego? O tym wszystkim opowiada Michał Paca – ekspert ds. gospodarki odpadami i zrównoważonego rozwoju.

REKLAMA