REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak wielkie znaczenie w terapii onkologicznej ma żywienie?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Nawet najlepsza terapia onkologiczna może nie pomóc, jeśli chory nie jest właściwie odżywiony
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Dostarczenie organizmowi pacjenta z chorobą nowotworową odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych z wielu powodów może być utrudnione. W efekcie co najmniej jeden na trzech chorych z rakiem zmaga się z niedożywieniem. Jak zwiększyć świadomość tego problemu?

Niedożywienie to też choroba

REKLAMA

Aby zwiększyć świadomość tego problemu, Fundacja Nutricia wraz z Fundacją EuropaColon Polska rozpoczęły na kanale @JestemOpiekunem na Instagramie serię edukacyjnych webinarów „Bez żywienia nie ma leczenia”, poświęconych odżywianiu w chorobach nowotworowych.

REKLAMA

Od 30% do 85% chorych na nowotwory doświadcza objawów niedożywienia lub wyniszczenia organizmu. Samo ryzyko niedożywienia występuje właściwie w każdym typie nowotworu, przy czym największe jest w przypadku chorych na nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego – przełyku, żołądka, trzustki, a także jelita grubego oraz nowotwory głowy i szyi. Na rozwój niedożywienia wpływa wiele czynników. Głównym z nich jest choroba i jej konsekwencje związane z utratą apetytu, dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, zaburzeniem połykania, trudnościami z samodzielnym przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. 

- Każdy pacjent onkologiczny, a szczególnie ze zdiagnozowanym nowotworem układu pokarmowego powinien zostać poddany przesiewowej ocenie stanu odżywienia. To właśnie w nowotworach układu pokarmowego niedożywienie dotyka nawet ponad 80% pacjentów – podkreśla Iga Rawicka, prezes Fundacji EuropaColon Polska, działającej na rzecz zwiększania świadomości społeczeństwa na temat nowotworów układu pokarmowego.

REKLAMA

Choć właściwe odżywianie powinno być traktowane jako nieodzowna część procesu leczenia, to jednak nie zawsze się tak dzieje. Tymczasem kiedy chory lub rekonwalescent nie jest w stanie pokryć swojego, często zwiększonego, zapotrzebowania żywieniowego za pomocą tradycyjnej diety, może być zagrożony niedożywieniem.

- Nawet najlepsza terapia, najbardziej nowoczesny lek nie pomoże, jeśli pacjent nie jest właściwie odżywiony. A więc nie otrzymuje odpowiedniej dawki energii, czyli kalorii, oraz niezbędnych składników odżywczych, spośród których najważniejsze jest białko. Często posługuję się takim obrazowym porównaniem – większość stołów ma cztery nogi. Podstawowe metody leczenia onkologicznego – chirurgia, chemio- i radioterapia, to wciąż są tylko trzy nogi stołu. Bez ostatniej nogi, czyli wsparcia żywieniowego, stół może się wywrócić – wyjaśnia dr n. med. Paweł Kabata, chirurg onkolog.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Niedożywienie to też choroba 

Zły stan odżywienia, czyli niedożywienie, niesie za sobą wiele konsekwencji wpływających na proces leczenia i późniejszą rekonwalescencję. Bardzo często może też skutkować obniżoną odpornością, która może prowadzić do częstszych infekcji i powikłań pooperacyjnych, a to z kolei przekłada się na dłuższy pobyt chorego w szpitalu.

Większość chorych zdaje sobie sprawę z tego, że to, co je, ma znaczenie, ale nie doceniają jak duże. Zgłaszają się po pomoc, gdy problemy wynikające z niedożywienia są już na bardzo zaawansowanym etapie. Lepiej zapobiegać niedożywieniu niż je leczyć. Widzę różnicę między pacjentami, którzy są właściwie odżywieni, a tymi którzy tracą na wadze – zmniejsza się ich masa mięśniowa, a w rezultacie wcześniej oraz częściej zmagają się ze skutkami niedożywienia, takimi jak przewlekłe zmęczenie czy obniżona odporność – mówi dr n. med. i dr. n. o zdr. Maja Czerwińska, dietetyk kliniczny.

Jedną z metod wsparcia procesu leczenia i rekonwalescencji może być żywienie medyczne w postaci doustnych preparatów odżywczych (w skrócie ONS, z ang. Oral Nutritional Supplements). W małej objętości zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak np. białko , które jest głównym budulcem organizmu i na które zapotrzebowanie u pacjenta onkologicznego jest prawie dwukrotnie wyższe niż u osoby zdrowej oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego u pacjenta onkologicznego, a przez to przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej. Włączenie żywienia medycznego już w momencie diagnozy może pomóc we wzmocnieniu pacjenta przed zabiegiem, zmniejszyć ryzyko przerwania terapii z powodu niedożywienia pacjenta, a tym samym zwiększyć szansę na terminowe zakończenie terapii.

Potrzeba wsparcia żywieniowego w trakcie leczenia onkologicznego jest ważna w każdym typie nowotworu, ale szczególnie w przypadku nowotworów, w których ryzyko rozwoju niedożywienia jest największe, m.in.: głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki, w czasie przygotowania do chemio- i radioterapii, w trakcie i po zakończeniu chemio- i radioterapii oraz w okresie okołooperacyjnym.

To, co jemy ma ogromne znaczenie

Wciąż istnieje potrzeba budowania świadomości na temat roli żywienia w chorobie nowotworowej, dlatego ruszyła seria webinarów poświęconych trzem rodzajom nowotworów jelita grubego, żołądka oraz trzustki. Wydarzenia moderuje prezes Fundacji EuropaColon Polska, Iga Rawicka, która podczas niedawnego 11. Forum Pacjentów Onkologicznych organizowanego przez Fundację Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych otrzymała „Jaskółkę Nadziei” w kategorii Lider Organizacji Pacjentów Onkologicznych.

Wiedzą w zakresie żywienia w chorobie nowotworowej dzielą się eksperci:

  • dr n. med. Paweł Kabata, chirurg onkolog z Kliniki Chirurgii Onkologicznej, Transplantacyjnej i Ogólnej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku,
  • dr n. med. i dr n. o zdr. Maja Czerwińska, dietetyczka kliniczna z zespołu żywieniowego szpitala specjalistycznego Medicam w Gryficach, wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Webinary są skierowane do pacjentów na różnym etapie choroby nowotworowej oraz ich opiekunów i mają na celu uświadomienie, jak ważną rolę w chorobie nowotworowej odgrywa żywienie. Każde spotkanie będzie poświęcone innemu nowotworowi – wyjaśnia Iga Rawicka.

Webinary z udziałem ekspertów na temat żywienia w nowotworze jelita grubego oraz żołądka można obejrzeć bezpłatnie w kanałach Fundacji Nutricia (na  profilu na Instagramie @JestemOpiekunem, na stronie zywieniemedyczne.pl) oraz Fundacji EuropaColon Polska (LinkedIn, YouTube, Twitter: @EuColonPolska, Facebook: @EuropaColonPolska).

Kolejny webinar już 27 kwietnia (czwartek) o godz. 19.00 – spotkanie poświęcimy żywieniu w nowotworze trzustki. 

 

 

Inne

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Materiały prasowe

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Premier Tusk: w rządzie po rekonstrukcji będą wyłącznie przyzwoici ludzie

Żyjemy w ustrojowym bałaganie, podważane są obiektywne kryteria prawne, dlatego chciałbym, by politycy kierowali się naturalnymi kryteriami, jak zdrowy rozsądek czy zwykła ludzka przyzwoitość, i tacy będą ministrowie po rekonstrukcji - mówił w dniu 27 czerwca 2025 r. na konferencji prasowej premier Donald Tusk.

Zamówienia publiczne: jakie zmiany są konieczne? 130 tys. zł progu zamiast 80 tys. zł

Konieczne są zmiany w zamówieniach publicznych. Pierwsza dotyczy zasady konkurencyjności, której prawidłowe stosowanie sprawia beneficjentom duże problemy. Druga zmiana polega na podwyższeniu progu kwotowego na 130 tys. zł.

NSZZ „Solidarność” na wojennej ścieżce z MEN: To nie reforma, to degradacja zawodu nauczyciela!

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ostro krytykuje planowane przez Ministerstwo Edukacji zmiany w zatrudnianiu specjalistów oraz rozszerzenie obowiązków nauczycieli bez dodatkowego wynagrodzenia. Związkowcy alarmują: MEN łamie prawo pracy, podważa autorytet pedagogów i ignoruje realne potrzeby oświaty. W tle – groźba protestów i oskarżenia o systemowe niszczenie zawodu nauczyciela.

Nowe standardy żywienia w szpitalach 2025: Ministerstwo Zdrowia wprowadza obowiązkowe diety dla pacjentów [PROJEKT]

Ministerstwo Zdrowia przedstawiło projekt rozporządzenia, które ma ujednolicić standardy żywienia pacjentów w szpitalach. Zmiany mają zagwarantować zdrowe, zbilansowane i dostosowane do stanu zdrowia posiłki, a także zwiększyć transparentność i jakość usług cateringowych w placówkach medycznych.

REKLAMA

Pogoda. Gwałtowne burze w dziewięciu województwach. Ostrzeżenia RCB

Na terenie dziewięciu województw można spodziewać się gwałtownych burz. Rządowe Centrum Bezpieczeństwa już wysłało alerty.

Podwyżki w ochronie zdrowia: Ministra Izabela Leszczyna ogłosiła już decyzję

Podwyżki w ochronie zdrowia już na horyzoncie. "W ciągu najbliższych 12 miesięcy do podmiotów leczniczych trafi dodatkowo blisko 18 mld zł m.in. na sfinansowanie lipcowych podwyżek płac minimalnych w ochronie zdrowia" - tak poinformowała ministra zdrowia Izabela Leszczyna.

Polska mówi "nie" umowie UE–Mercosur. Minister Siekierski: Rolnictwo nie może być kartą przetargową

Minister rolnictwa Czesław Siekierski stanowczo sprzeciwił się obecnemu kształtowi umowy handlowej między Unią Europejską a krajami Mercosur. Jak podkreślił, Polska nie zgadza się na ustępstwa w sektorze rolnym, które miałyby być ceną za korzyści w innych branżach. Wskazał m.in. na zbyt wysokie kontyngenty na mięso oraz brak odpowiednich mechanizmów ochronnych dla europejskich rolników.

Bioodpady z potencjałem. W 2026 r. mogą przyjść długo oczekiwane zmiany w prawie [WYWIAD]

Choć legislacja koncentruje się dziś głównie na tworzywach sztucznych, sektor bioodpadów czeka na własną, systemową rewolucję. Eksperci są zgodni: czas na normy jakości nawozów z odpadów i impuls inwestycyjny dla fermentacji kuchennych resztek.

REKLAMA

Forum Liderów PPP z Wielkim Medalem Senatu. Dziesięć lat promocji partnerstwa publiczno-prywatnego

Jubileuszowa, dziesiąta edycja Forum Liderów PPP, która odbyła się w Warszawie, stała się okazją do podsumowania dekady promocji partnerstwa publiczno-prywatnego w Polsce. Gościem honorowym wydarzenia był senator Adam Szejnfeld – inicjator jednej z najbardziej nowoczesnych ustaw o PPP w Europie. Z jego inicjatywy, przy poparciu senatorów zaangażowanych w rozwój PPP, Senat Rzeczypospolitej Polskiej uhonorował Forum Wielkim Medalem Senatu. Wyróżnienie odebrała prezes Kamila Król, doceniona za wieloletnie zaangażowanie w popularyzację idei partnerstwa publicznego i prywatnego oraz skuteczne wdrażanie przepisów ustawy o PPP.

PPP rośnie w siłę. Podsumowanie X Forum Liderów PPP

„Przyszłość PPP w Polsce” była tematem przewodnim jubileuszowej, dziesiątej edycji Forum Liderów PPP, która odbyła się 16 czerwca 2025 roku w Warszawie. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej, parlamentarzyści, eksperci, instytucje finansujące, partnerzy prywatni oraz promotorzy projektów realizowanych w formule partnerstwa publiczno-prywatnego. Wśród gości znaleźli się m.in. wicemarszałek Senatu Maciej Żywno, senatorowie Joanna Sekuła i Adam Szejnfeld, a także praktycy rynku PPP z Polski i Europy.

REKLAMA