Kategorie

GDPR

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Rozporządzenie  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej zwane RODO) zacznie już obowiązywać za parę dni. Niestety już dziś wiadomo, że Polski ustawodawca nie zdąży z przepisami wprowadzającymi.
Już 25 maja 2018 r. ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych będzie stosowane w Polsce. W związku z tym zachęca się firmy do skorzystania z ofert mających na celu przygotowanie do RODO. Niektóre oferty noszą znamiona przestępstwa.
W dniu 13 marca 2018 r. wydano Dekret ogólny w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych w Kościele katolickim. Ma to związek z tym, że już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać w Polsce ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, tzw. RODO.
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy powinny stworzyć branżowe kodeksy postępowania. Kodeksy nie są obowiązkowe, ale warto je mieć, gdyż mogą w razie kontroli zapewnić przychylność GIODO.
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy muszę dostosować do RODO dokumenty firmy oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych. RODO wymaga aby zgoda napisana była prostym językiem. Jak prawidłowo napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych?
Firmy ubezpieczeniowe muszą jak najszybciej dostosować się do nowych przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR). Cyberpolisy szczególnie zagrożone.
Przed dniem 25 maja 2018 r. nie będziemy mieli ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679. Skutek będzie taki, że do 25 maja 2018 r. musimy dostosować systemy ochrony danych osobowych do RODO, a po dniu w życie ww. ustawy będą najpewniej potrzebne zmiany w Państwa systemach ochrony danych osobowych.
RODO (GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jednym z działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa przetwarzania danych jest pseudonimizacja. Na czym polega pseudonimizacja? Czy jest to sposób na ochronę danych?
Zgodnie z art. 84 RODO (GDPR) państwa członkowskie przyjmują przepisy określające inne sankcje za naruszenia RODO. Jakie rozwiązania zostały przewidziane w polskim ustawodawstwie?
Ogólne warunki nakładania administracyjnych kar pieniężnych uregulowane zostały w art. 83 RODO (GDPR). Poniżej publikujemy jego treść.
GIODO opublikowało informacje dotyczące dokumentacji RODO (GDPR). Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r.
W art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO, GDPR) wymieniono informacje podawane w przypadku zbierania danych od osoby, której dane dotyczą. Poniżej treść art. 13 RODO (GDPR).
Zapraszamy do zapoznania się z wytycznymi w zakresie opracowania oraz wdrożenia polityki bezpieczeństwa. Po 25 maja 2018 r. wiele zapisów obecnie obowiązujących polityk bezpieczeństwa zachowa swoją aktualność.
GDPR to ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, czyli RODO. Przepisy GDPR zaczną obowiązywać w Polsce już 25 maja 2018 r. Zapoznaj się z treścią GDPR.