REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Wyłudzenia związane z RODO

Paweł Bronisław Ludwiczak
Radca prawny, specjalizujący się w tematach związanych z obsługą prawną przedsiębiorców, prawem korporacyjnym, zamówieniami in house, publicznym transportem zbiorowym i Compliance.
RODO Trolle - wyłudzenia związane z nowymi przepisami dot. ochrony danych osobowych cz. 2./ fot. Fotolia
RODO Trolle - wyłudzenia związane z nowymi przepisami dot. ochrony danych osobowych cz. 2./ fot. Fotolia
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Przed dniem 25 maja 2018 r. nie będziemy mieli ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679. Skutek będzie taki, że do 25 maja 2018 r. musimy dostosować systemy ochrony danych osobowych do RODO, a po dniu w życie ww. ustawy będą najpewniej potrzebne zmiany w Państwa systemach ochrony danych osobowych.

RODO-trolle chcą „zarobić” wykorzystując Państwa strach, niewiedzę lub błąd. Jak mają Państwo się bronić?

REKLAMA

Po pierwsze trzeba poznać wroga.

RODO-trolle wykorzystując głównie e-maile i inne możliwości kontaktów elektronicznych będą próbować podstępem, groźbą lub szantażem:

  1. skłonić Państwa do wykonania wysoko płatnych połączeń telefonicznych, np. „Nie spełniasz obowiązku informacyjnego na swojej stronie www, za co grozi kara 20 mln EURO, zadzwoń na nr ..... w celu uzyskanie dodatkowych informacji i uniknięcia kary”
  2. sprzedać Państwu bezwartościowe certyfikaty, np. „Chcesz się zabezpieczyć przed niezgodnością z RODO i zapłatą 20 mln EURO kary kup u nas w promocji za 100 000 zł certyfikat zgodności z RODO wydany przez Polsko-Europejskie Centrum Certyfikacji RODO-ABC”
  3. próbować zainfekować Państwa komputerów itd., np. „Nie spełniasz obowiązku informacyjnego na swojej stronie www, szczegóły i wezwanie do zapłaty odszkodowania w załączniku” a w załączniku jest szkodliwy kod,
  4. zdobyć posiadane przez Państwa informacje i dane, w tym dane osobowe, np. „Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej żądam przesłania mi Procedur ochrony danych osobowych i Instrukcji bezpieczeństwa systemów informatycznych itd.”
  5. nakłonić Państwa do kupna ich usług (prawdziwych lub rzekomych), „„Nie spełniasz obowiązku informacyjnego na swojej stronie www, za co grozi kara 20 mln EURO, za 10 000 zł napiszemy dla Ciebie poprawne pouczenia, jeżeli się nie zgodzisz zawiadomimy Sąd, Prokuratora, GIODO ..”,
  6. nakłonić Państwa do zapłaty odszkodowania za rzekome naruszenie przez Państwa danych osobowych.
  7. Itd. – wyobraźnia i inwencja RODO-Trolli nie zna granic. Jeżeli ktoś pisze w jednym zdaniu pisze o RODO, a w drugim o pieniądzach dla siebie to powinna się Państwu zapalić czerwona lampka. Oczywiście metody RODO-Trolli będą najczęściej bardziej finezyjne.

REKLAMA

W tym miejscu, chciałbym wskazać, że nie są RODO-Trollami organizacje i adwokaci/radcy prawni, którzy będą zgłaszać faktyczne przypadki naruszenia przez Państwa zasad RODO lub wytaczać przeciwko Państwu pozwy, reprezentując osoby, które rzeczywiście poniosły szkody w związku z naruszeniem przez Państwa zasad RODO.

Natomiast mam duże wątpliwości do etyczności podmiotów, które jako źródło dochodów wybiorą wyszukiwanie u Państwa prawdziwych lub rzekomych niezgodności z RODO by następnie, pod płaszczykiem ochrony osób fizycznych lub działania w interesie publicznym, będą od Państwa żądać wysokich odszkodowań jednocześnie grożąc sankcjami karnymi, administracyjnymi lub cywilnymi.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Po drugie należy się zabezpieczyć i być ostrożnym.

Najlepszym zabezpieczeniem będzie wdrożenie RODO przy pomocy ekspertów, a następnie stałe sprawdzanie i doskonalenie u Państwa systemu ochrony danych osobowych.

Polecamy: RODO. Ochrona danych osobowych. Przewodnik po zmianach

Każdy podejrzany email, czy wezwanie do zapłaty należy konsultować z ekspertem.

Proszę pamiętać: „taniej i łatwiej jest zapobiegać niż leczyć”.

W tym miejscu chciałbym zwrócić Państwa uwagę, że najpewniej przed dniem 25 maja 2018 r. nie będziemy mieli ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679. Skutek będzie taki, że do 25 maja 2018 r. musimy dostosować systemy ochrony danych osobowych do RODO, a po dniu w życie ww. ustawy będą najpewniej potrzebne zmiany w Państwa systemach ochrony danych osobowych.

Obawiam się, że powyższe zawirowania legislacyjne będą próbować wykorzystać RODO-Trolle.

Do RODO-Armagedonu można się jednak jeszcze przygotować.

Autopromocja

REKLAMA

Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Sektor publiczny
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    MEN: Rozporządzenie zostało podpisane - nauczyciele mają już zagwarantowane podwyżki wynagrodzeń

    Minister Edukacji oraz Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej podpisały rozporządzenie zwiększające wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli. Wzrost wynagrodzenia nauczycieli początkujących wyniesie 33%, natomiast wynagrodzenie nauczycieli mianowanych i dyplomowanych wzrośnie o 30%.

    Zmiany w KRS 2024 - rząd Tuska przyjął projekt nowelizacji

    Na posiedzeniu 20 lutego 2024 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa (KRS), przygot4owany przez Ministra Sprawiedliwości. 

    Podwyżki dla nauczycieli w 2024 roku - rozporządzenie podpisane

    W dniu 20 lutego 2024 r. Minister Edukacji oraz Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej podpisały rozporządzenie określające minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli. Wynagrodzenie nauczycieli początkujących rośnie o 33%, a w przypadku nauczycieli mianowanych i dyplomowanych wzrost wynosi 30%. Podpisane rozporządzenie skierowano do publikacji w Dzienniku Ustaw. Wzrost wynagrodzeń jest możliwy z powodu zwiększenia subwencji oświatowej.

    Ile jest osób w kryzysie bezdomności w Polsce? W nocy z 28 na 29 odbędzie się liczenie

    Ile jest w Polsce osób w kryzysie bezdomności? Dokładne szacunki nie są znane. Ostatnie badanie miało miejsce w 2019 r. W tym roku, w nocy z 28 na 29 lutego w całej Polsce zostanie przeprowadzone liczenie osób w kryzysie bezdomności. 

    REKLAMA

    Podwyżki w budżetówce 2024. Komu +10%,+20% a nawet +47%? Wyższe kwoty wynagrodzenia zasadniczego w kategoriach zaszeregowania [projekt rozporządzenia]

    W dniu 20 lutego 2024 r. został opublikowany projekt rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zmieniający rozporządzenie w sprawie warunków wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń związanych z pracą dla pracowników zatrudnionych w niektórych państwowych jednostkach budżetowych. Jakie podwyżki wynikają z tego projektu? O ile wzrosną wynagrodzenia?

    Protest rolników. Warszawa będzie zablokowana 27 lutego, tzw. "Gwiaździsty marsz na Warszawę"

    Protest rolników. Warszawa będzie zablokowana w dniu 27 lutego 2024 roku, odbędzie się tzw. "Gwiaździsty marsz na Warszawę". Tak zapowiadają strajkujący rolnicy, którzy chcą m.in. żeby rząd zadeklarował wycofanie się z Zielonego Ładu.

    Badania naukowe: Nadmiar białka w diecie szkodzi tętnicom. To wyższe ryzyko miażdżycy

    Spożywanie zbyt dużych ilości białka zwiększa ryzyko miażdżycy. Winę za to ponosi aminokwas leucyna – informuje pismo “Nature Metabolism”. Odkryty przez naukowców z University of Pittsburgh School of Medicine mechanizm molekularny sprawia, że nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy.

    Protest rolników 20 lutego. "Chcemy, żeby rząd zadeklarował wycofanie się z Zielonego Ładu"

    Protest rolników 20 lutego. "Chcemy, żeby rząd zadeklarował wycofanie się z Zielonego Ładu" - wskazał przewodniczący OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych Sławomir Izdebski. Rolnicy oczekują też wstrzymania niekontrolowanego importu produktów rolnych z Ukrainy oraz utrzymania w Polsce hodowli zwierząt futerkowych.

    REKLAMA

    Dofinansowaniem inwestycji w OZE i poprawę efektywności energetycznej gospodarstw [wnioski do 23 lutego]

    Inwestycje w OZE i poprawę efektywności energetycznej gospodarstw. Wnioski o przyznanie pomocy finansowej można składać do 23 lutego 2024 roku.

    Lek na porost zębów jeszcze w tej dekadzie? Dr Takahashi w połowie 2024 roku rozpocznie badania kliniczne. Jak daleko do rewolucji w stomatologii?

    W ostatnich tygodniach w mediach toczyła się dyskusja o tym, że japoński naukowiec zapowiedział, iż jeszcze w tej dekadzie powstanie lek na porost zębów. Ta wiadomość zelektryzowała środowisko medyczne, a także pacjentów implantologicznych i protetycznych. Ale zdaniem dr n. med. Piotra Przybylskiego należy trochę ostudzić emocje w tym zakresie. Lek na porost zębów, jak każdy lek, musiałby przejść wiele badań klinicznych, aby potwierdzono jego skuteczność i bezpieczeństwo, a następnie dopuszczono do obrotu. Jak wskazuje ekspert, sam ewentualny proces odrastania zębów musi być też dokładnie monitorowany, aby nie wywołał poważnych problemów z układem zgryzowym i funkcją żucia. Nawet jeśli lek rozpocznie nową erę w stomatologii, to upłynie jeszcze wiele lat, zanim w ogóle trafi do Polski. Sami lekarze będą musieli też przejść liczne szkolenia, aby móc go podawać pacjentom. I to też nie będzie łatwy proces do zrealizowania.

    REKLAMA