| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO 2018.

RODO: Skarga do UODO

Aktualizacja: 12.06.2018

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO) obowiązuje od 25 maja 2018 r. W przypadku naruszenia przepisów RODO można złożyć skargę. Gdzie i jak to zrobić? »

Jak rozumieć i stosować podejście oparte na ryzyku według RODO?

Aktualizacja: 11.06.2018

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych opublikował dwa poradniki. Z pierwszego poradnika można dowiedzieć się jak rozumieć podejście oparte na ryzyku według RODO. Drugi poradnik został poświęcony stosowaniu podejścia opartego na ryzyku. »

RODO: Rejestr czynności przetwarzania (przykłady dla szkoły)

Aktualizacja: 11.06.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych opublikował szablony rejestru czynności przetwarzania dla szkół. »

RODO: szablony rejestru czynności przetwarzania i rejestru kategorii czynności

Aktualizacja: 15.05.2019

Urząd Ochrony Danych Osobowych opublikował szablony rejestru czynności przetwarzania oraz rejestru kategorii czynności. Publikujemy wskazówki i wyjaśnienia dotyczące obowiązku z art. 30 ust. 1 i 2 RODO, rejestr czynności przetwarzania (przykłady dla szkoły) oraz rejestr kategorii czynności przetwarzania. »

Wymagania fomalne dotyczące dokumentacji przetwarzania po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 11.06.2018

RODO już obowiązuje. Samorządy, przedsiębiorcy mają wiele nowych obowiązków związanych z przetwarzaniem danych osobowych. Jakie elementy powinna zawierać dokumentacja przetwarzania, aby spełniała wymagania RODO? »

RODO - na co należy uważać?

Aktualizacja: 28.05.2018

RODO, czyli unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych obowiązuje od 25 maja 2018 r. w całej Unii Europejskiej. Ministerstwo Cyfryzacji ostrzega przed oszustwami "na RODO". »

Co oznacza RODO–ERA?

Aktualizacja: 25.05.2018

Od dziś żyjemy w Erze RODO. Co oznacza RODO–ERA? Co powinieneś wiedzieć o RODO? »

Firmy nie są gotowe na RODO

Aktualizacja: 24.05.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) wejdzie w życie już 25 maja 2018 r. Dostosowanie się do nowych przepisów całkowicie zmieni rolę branży IT w kontekście ochrony prywatności. Będzie także wymagać ścisłej współpracy wszystkich struktur organizacyjnych w firmie. »

Nowa ustawa o ochronie danych osobowych 2018 podpisana

Aktualizacja: 23.05.2018

Prezydent podpisał ustawę o ochronie danych osobowych. Co się zmieni w ochronie danych? Czy będziemy lepiej chronieni? »

Prawa pacjenta a RODO

Aktualizacja: 22.05.2018

Zaczniemy stosować RODO już 25 maja 2018 r. Co się zmieni? Jakie nowe obowiązki będzie miał lekarz? Czy prawa pacjentów będą lepiej chronione? »

Obowiązek zgłaszania do rejestracji zbiorów danych osobowych zniesiony - RODO

Aktualizacja: 22.05.2018

Przepisy RODO musimy stosować już od 25 maja 2018 r. Rozporządzenie nakłada na samorządy, przedsiębiorców, czy też osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą wiele nowych obowiązków. Co z obowiązkiem zgłaszania do rejestracji zbiorów danych osobowych? »

Zostały 3 dni do RODO - sprawdź czy jesteś gotowy

Aktualizacja: 22.05.2018

Rozporządzenie  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej zwane RODO) zacznie już obowiązywać za parę dni. Niestety już dziś wiadomo, że Polski ustawodawca nie zdąży z przepisami wprowadzającymi. »

Zawiadomienie o wyznaczeniu Inspektora Ochrony Danych

Aktualizacja: 21.05.2018

RODO nakłada wiele nowych obowiązków. Jednym z nich jest obowiązek wyznaczenia inspektora ochrony danych. »

Co i za co grozi przy naruszeniu RODO?

Aktualizacja: 15.05.2019

Wszyscy piszą „na gruncie RODO grozi za naruszenie rozporządzenia kara administracyjna sięgająca 20 mln EUR lub 4% obrotu”. Ale za co dokładnie i czy tylko i każdemu? Za naruszenie RODO grozić będzie odpowiedzialność karna, cywilna oraz administracyjna. Za udaremnianie lub utrudnianie kontrolującemu prowadzenia kontroli przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych, będzie grozić kara: grzywny, kara ograniczenia wolności albo kara pozbawienia wolności do lat dwóch. »

RODO: 5 największych mitów

Aktualizacja: 14.05.2018

Już od 25 maja 2018 r. będziemy stosować ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Podczas wdrażania nowych zasad ochrony danych osobowych pojawia się wiele mitów. W co nie należy wierzyć? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Mariusz Urawski

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »