25 zł na dzień wyżywienia pacjenta. Dietetyk. Szpital publikuje w Internecie zdjęcia posiłków [projekt rozporządzenia]
REKLAMA
REKLAMA
Program pilotażowy ma przetestować realność usunięcia mankamentów wskazanych przez NIK w …. 2018 r.
REKLAMA
Raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r.1 wykazał znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach. Jako najczęściej powtarzające się błędy żywieniowe wymieniano nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów: mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt wysoka podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżona wartość energetyczna diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, zawyżona zawartość soli.
Jadłospis przygotowuje dietetyk
Jadłospis ma zawierać informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.
Publikacja zdjęć posiłków w Internecie
Szpital codziennie będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
REKLAMA
W uzasadnieniu projektu podkreślono, że diety stosowane w żywieniu pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych, a stanowić jedynie modyfikację prawidłowego żywienia. Może ono obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych lub eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta.
Powinno ono także uwzględniać aktualną sytuację zdrowotną: musi być dostosowane zarówno do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. Wszelkie odstępstwa od diety normalnej powinny być możliwie jak najmniejsze i trwać jak najkrócej, o ile pozwala na to stan zdrowia świadczeniobiorcy.
25 zł z programu + 25 zł zwykłej stawki
Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego będzie Narodowy Fundusz Zdrowia. Rozliczenie programu pilotażowego odbywać się będzie według stawki w wysokości 25,00 zł za osobę na dzień pobytu pacjent na oddziale.
Do 25 zł z programu pilotażowego trzeba dodać 25 zł zwykłej stawki za wyżywienie. Łącznie więc mamy 50 zł opłaty za jeden dzień wyżywienia.
REKLAMA
REKLAMA