| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Zadania > Oświata > Otyłość dzieci a zdrowe jedzenie w szkołach

Otyłość dzieci a zdrowe jedzenie w szkołach

W Polsce spotykamy się również z narastaniem problemu otyłości i nadwagi u najmłodszych obywateli naszego kraju. Akcja zmiany asortymentu produktów sprzedawanych w sklepikach szkolnych i serwowanych w szkołach posiłków jest ukierunkowana właśnie na modyfikację sposobu odżywiania się najmłodszej grupy pokoleniowej.

Otyłość u dzieci a sklepiki szkolne

Z problemem otyłości u dzieci zmaga się większość krajów rozwiniętych, a efekty podejmowanych wysiłków są niestety niewspółmierne do szerokości podjętych działań. Nawet kraj o najwyższym doświadczeniu i największych nakładach finansowych poniesionych w walce z zapobieganiem i leczeniem otyłości u dzieci i młodzieży jakim są Stany Zjednoczone Ameryki Północnej nie może poszczycić się na tym polu większymi sukcesami. W Polsce spotykamy się również z narastaniem problemu otyłości i nadwagi u najmłodszych obywateli naszego kraju, choć na szczęście nie osiąga on takich rozmiarów epidemicznych jak w innych krajach Europy np. we Włoszech, Grecji czy na Malcie.

Wszelkie działania zmierzające do zapobiegania i ograniczania epidemii otyłości w Polsce są głęboko uzasadnione. Powinny one obejmować przede wszystkim dzieci i młodzież z aktywnym udziałem rodziców i opiekunów.

Zobacz również: Różne przejawy dyskryminacji w szkołach

Akcja zmiany asortymentu produktów sprzedawanych w sklepikach szkolnych i serwowanych w szkołach posiłków jest ukierunkowana właśnie na modyfikację sposobu odżywiania się najmłodszej grupy pokoleniowej. Jak każda zmiana spotyka się ona wśród młodych ludzi z oporem i próbą narzucenia własnych preferencji. Człowiek w okresie dojrzewania nie jest skłonny do automatycznego akceptowania norm i nakazów. Wręcz przeciwnie - wszystko co zabronione staje się jeszcze bardziej atrakcyjne i pożądane, nawet jeśli poprzednio nie było aż tak popularne. Być może wdrażana akcja jest nieco zbyt rygorystyczna i przeprowadzana w zbyt krótkim przedziale czasowym. Można przypuszczać, że gdyby wprowadzano ją etapami ograniczając się na początku do wycofania np. jedynie słodzonych napoi i wyrobów czekoladowych ze sklepików szkolnych oraz stopniowego ograniczania wysokokalorycznych posiłków w stołówkach, mogłaby zostać lepiej przyjęta przez środowisko, do którego jest kierowana. Łatwiej też byłoby ją wprowadzić początkowo tylko w szkołach podstawowych i ewentualnie gimnazjach, z pominięciem liceów. Młodsze dzieci chętniej przystosowują się do zmian, szczególnie jeśli poprzedza je kampania edukacyjna. Pozostaje nam jednak wierzyć, że społeczeństwo z czasem zaakceptuje propozycje zmiany stylu odżywiania dzieci wprowadzone przecież z myślą o zdrowiu przyszłych pokoleń.

Autor: Prof.dr hab. med. Ewa Malecka Tendera, Śląski Uniwersytet Medyczny – wybitny pediatra i znawca zaburzeń metabolicznych u dzieci

Źródło: Ministerstwo Zdrowia

Polecamy serwis: Oświata

Czytaj także

Narzędzia księgowego

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

EXCO A2A Polska

EXCO A2A Polska (www.exco.pl) jest polską filią Grupy EXCO (www.exco.fr) France, sieci niezależnych biur działających w zakresie audytu, ekspertyz księgowych oraz doradztwa.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »