reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Zadania > Oświata > Otyłość dzieci a zdrowe jedzenie w szkołach

Otyłość dzieci a zdrowe jedzenie w szkołach

W Polsce spotykamy się również z narastaniem problemu otyłości i nadwagi u najmłodszych obywateli naszego kraju. Akcja zmiany asortymentu produktów sprzedawanych w sklepikach szkolnych i serwowanych w szkołach posiłków jest ukierunkowana właśnie na modyfikację sposobu odżywiania się najmłodszej grupy pokoleniowej.

Otyłość u dzieci a sklepiki szkolne

Z problemem otyłości u dzieci zmaga się większość krajów rozwiniętych, a efekty podejmowanych wysiłków są niestety niewspółmierne do szerokości podjętych działań. Nawet kraj o najwyższym doświadczeniu i największych nakładach finansowych poniesionych w walce z zapobieganiem i leczeniem otyłości u dzieci i młodzieży jakim są Stany Zjednoczone Ameryki Północnej nie może poszczycić się na tym polu większymi sukcesami. W Polsce spotykamy się również z narastaniem problemu otyłości i nadwagi u najmłodszych obywateli naszego kraju, choć na szczęście nie osiąga on takich rozmiarów epidemicznych jak w innych krajach Europy np. we Włoszech, Grecji czy na Malcie.

Wszelkie działania zmierzające do zapobiegania i ograniczania epidemii otyłości w Polsce są głęboko uzasadnione. Powinny one obejmować przede wszystkim dzieci i młodzież z aktywnym udziałem rodziców i opiekunów.

Zobacz również: Różne przejawy dyskryminacji w szkołach

Akcja zmiany asortymentu produktów sprzedawanych w sklepikach szkolnych i serwowanych w szkołach posiłków jest ukierunkowana właśnie na modyfikację sposobu odżywiania się najmłodszej grupy pokoleniowej. Jak każda zmiana spotyka się ona wśród młodych ludzi z oporem i próbą narzucenia własnych preferencji. Człowiek w okresie dojrzewania nie jest skłonny do automatycznego akceptowania norm i nakazów. Wręcz przeciwnie - wszystko co zabronione staje się jeszcze bardziej atrakcyjne i pożądane, nawet jeśli poprzednio nie było aż tak popularne. Być może wdrażana akcja jest nieco zbyt rygorystyczna i przeprowadzana w zbyt krótkim przedziale czasowym. Można przypuszczać, że gdyby wprowadzano ją etapami ograniczając się na początku do wycofania np. jedynie słodzonych napoi i wyrobów czekoladowych ze sklepików szkolnych oraz stopniowego ograniczania wysokokalorycznych posiłków w stołówkach, mogłaby zostać lepiej przyjęta przez środowisko, do którego jest kierowana. Łatwiej też byłoby ją wprowadzić początkowo tylko w szkołach podstawowych i ewentualnie gimnazjach, z pominięciem liceów. Młodsze dzieci chętniej przystosowują się do zmian, szczególnie jeśli poprzedza je kampania edukacyjna. Pozostaje nam jednak wierzyć, że społeczeństwo z czasem zaakceptuje propozycje zmiany stylu odżywiania dzieci wprowadzone przecież z myślą o zdrowiu przyszłych pokoleń.

Autor: Prof.dr hab. med. Ewa Malecka Tendera, Śląski Uniwersytet Medyczny – wybitny pediatra i znawca zaburzeń metabolicznych u dzieci

Źródło: Ministerstwo Zdrowia

Polecamy serwis: Oświata

reklama

Czytaj także

Narzędzia księgowego

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama

Compliance 2020

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Marek Pasiński

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama