| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO 2018.

Nowe wymogi ochrony danych osobowych – jak wprowadzić RODO?

Aktualizacja: 09.04.2018

Wprowadzane regulacje, dotyczące ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych, mają na celu ujednolicenie zasad w UE oraz wprowadzenie adekwatnych zabezpieczeń przed naruszeniem praw lub wolności osób fizycznych w wyniku naruszenia ochrony danych osobowych. Jak przygotować się na te zmiany i czy warto zająć się tym wcześniej? »

28 stycznia – Dzień Ochrony Danych Osobowych

Aktualizacja: 27.01.2018

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) radzi: pomyśl o ochronie prywatności i gotowości na RODO. »

Ruszyły obchody XII Dnia Ochrony Danych Osobowych

Aktualizacja: 23.01.2018

Przygotowanie do rozpoczęcia stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) to temat przewodni obchodów Dnia Ochrony Danych Osobowych w 2018 r. »

Kolejne ułatwienia w ustawie o ochronie danych osobowych

Aktualizacja: 08.12.2017

Kraje członkowskie, w tym Polska muszą zastosować przepisy RODO już 25 maja 2018 r. W związku z tym Ministerstwo Cyfryzacji przygotowało projekt ustawy o ochronie danych osobowych. Co się zmieni? »

Czy jesteś gotowy na RODO?

Aktualizacja: 27.11.2017

Na stronie internetowej GIODO opublikowano test gotowości do RODO. Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. »

1000 uwag do zmian w ochronie danych osobowych

Aktualizacja: 27.10.2017

25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać RODO. Projekt ustawy o ochronie danych osobowych powinien być gotowy. Jest inaczej. Do projektu zgłoszono ponad 1000 uwag. »

Obowiązki kierownika gminnego ośrodka pomocy społecznej po 25 maja 2018 r. - RODO

Aktualizacja: 16.11.2017

Zgodnie z opublikowanym projektem Ustawy – Przepisy wprowadzające ustawę o ochronie danych osobowych[i], gminny ośrodek pomocy społecznej będzie administratorem danych osobowych przetwarzanych w celu przyznawania i udzielania świadczeń z pomocy społecznej. Czy kierownik gminnego ośrodka pomocy społecznej musi zapewnić ochronę danych osobowych osób korzystających z takich świadczeń zgodnie z wszystkimi regulacjami RODO? »

Nowa ustawa o ochronie danych osobowych z błędami

Aktualizacja: 28.09.2017

W maju 2016 r. przyjęte zostało ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Polska musi zastosować przepisy RODO do 25 maja 2018 r. Niestety niektóre zapisy projektowanej ustawy o ochronie danych osobowych budzą wątpliwości. »

Za złamanie przepisów o ochronie danych osobowych urząd dostanie karę 100 tys. zł

Aktualizacja: 15.09.2017

Za złamanie przepisów dotyczących danych osobowych przez administrację publiczną projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych przewiduje kary do 100 tys. zł. Co jeszcze się zmieni? »

Błędy, które sprawiają że zgoda na przetwarzanie danych okazuje się nieważna - RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

Kto chociaż raz zetknął się z zagadnieniem pozyskiwania zgody wie, że temat jest tylko pozornie łatwy. W praktyce ten proces budzi wiele wątpliwości zaczynając od formy pozyskania, na treści zgody kończąc. »

Małe przedsiębiorstwa muszą dostosować się do RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

Jakie są różnice pomiędzy małymi a większymi przedsiębiorstwami? Z jakimi dodatkowymi kosztami będzie się to wiązało? A warto byłoby i również zapytać, skąd to się wzięło i jaki jest tego cel? »

Nowe kary finansowe za naruszenie danych osobowych - RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

W porównaniu z dyrektywą 95/46/WE, to pewna nowość. Co dokładnie zostało wprowadzone i dlaczego? Jakie skutki tej decyzji odczują przedsiębiorcy i firmy? Z jakimi karami finansowymi należy się liczyć przy nieprzestrzeganiu RODO? »

Profilowanie zgodne z RODO 2018 r.

Aktualizacja: 17.10.2017

Czym jest profilowanie? Jakie obowiązki nakłada na administratorów? »

Prawo do bycia zapomnianym już od 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 03.10.2017

W dobie Internetu, mediów społecznościowych i „fake news”, trudno powiedzieć, że cokolwiek jest w stanie zniknąć z Internetu. Że istnieje możliwość usunięcia, zniszczenia, wycięcia. Ile jest w tym prawdy? Co mówi na ten temat RODO? I przede wszystkim, na ile jest to etyczne? »

Ochrona danych osobowych dzieci po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 03.10.2017

Co zmieniło się w stosunku do obecnego ustawodawstwa? Jakie inne nowe przepisy wprowadza RODO? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Mariusz Urawski

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »