Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

żywność

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Chityna w jadalnych owadach. Czy można ją jeść? Czy uszkadza układ oddechowy?

Unia Europejska dopuściła w styczniu 2023 r. na rynek żywności produkty z dodatkiem sproszkowanych świerszczy. Na ciałach tych zwierzątek znajdują się pancerze, a ich składnikiem jest chityna. Czy chitynę można jeść? Czy jest zdrowa? Jakie są korzyści z jedzenia owadów?

Słodki olej - 50 razy słodszy od zwykłego cukru - ochroni przed cukrzycą i innymi chorobami. Zdrowe słodycze dla diabetyka

Guy Ben Zvi, technolog żywności z Izraela opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. Podczas swoich badań nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, zauważył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie (nawet do 50 razy) słodszy niż cukier w kryształkach. To odkrycie może sprawić, że wysokosłodzone produkty będą mogły być zdrowsze. Ale ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.

Jakość żywienia w szpitalach - przepisy, projekt rozporządzenia

16 marca 2022 r. został opublikowany projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Rozporządzenie to ma określić wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach - z wyłączeniem świadczeń gwarantowanych udzielanych przez szpitale świadczeniobiorcy z zamiarem ich zakończenia w okresie nieprzekraczającym 24 godzin. W aktualnym stanie prawnym brak jest przepisów, które w sposób szczegółowy regulowałyby kwestię standardów żywienia pacjentów w szpitalach. Powszechne jest też narzekanie pacjentów na posiłki serwowane w szpitalach. Czy przepisy nowego rozporządzenia poprawią sytuację i opinie pacjentów?

Podwyższenie opłaty za wyżywienie oraz za pobyt dziecka w gminnym żłobku

Podwyższenie opłaty za wyżywienie oraz za pobyt dziecka w gminnym żłobku nie z mocą wsteczną. Radni mogą nadać moc wsteczną uchwale, wyłącznie gdy ma korzystne skutki dla jej adresatów.

Zmiany w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych 2019 r.

Prezydent w dniu 24 maja 2019 r. podpisał ustawę z dnia 12 kwietnia 2019 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Co się zmienia?

Dotacja przedmiotowa do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Dotacja przedmiotowa do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych adresowana jest do przedsiębiorców prowadzących bary mleczne, nie zaś do osób i rodzin wymagających wsparcia w zakresie dożywiania. Publikujemy komentarz do art. 7a ustawy o pomocy społecznej.

W Polsce żywność kontroluje aż pięć inspekcji. Dlaczego system jest nieskuteczny?

Zasady żywienia w szkołach w roku szkolnym 2016/2017

Od 1 września 2016 r. obowiązuje nowe rozporządzenie, dotyczące żywienia w szkołach. Do końca 2016 r. szkoły mogą jednak stosować "stare" przepisy.

Samorządy promują zdrową żywność

Wiele szkół i przedszkoli uczestniczy obecnie w programach edukacyjnych nakierowanych na poznawanie zasad zdrowego stylu odżywiania. Dodatkowo cieszy fakt, że są samorządy, które postawiły na zdrową żywność jako inteligentną specjalizację regionu.

Drożdżówki w sklepikach szkolnych od 1 września 2016 r.

Drożdżówki o określonej zawartości cukru, soli i tłuszczu pojawią się w sklepikach szkolnych od 1 września 2016 r. Projekt Ministerstwa Zdrowia jest na etapie konsultacji społecznych.

Pierwsza Królowa Mleka w Polsce

31 października 2013 odbędzie się elekcja polskiej Królowej Mleka, odpowiednika instytucji, która jest szeroko znana w Niemczech, Austrii, Hiszpanii i USA. Królowe Mleka są tam ustanawiane zarówno przez władze landów i regionów, jak i organizacje branżowe. Królowa Mleka jest z założenia symbolem, który uosabia zdrowie, a w efekcie urodę i intelekt dzięki właściwemu odżywianiu się.