REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Samorządy promują zdrową żywność

Renata Maciejczak
Zdrowa żywność
Zdrowa żywność

REKLAMA

REKLAMA

Wiele szkół i przedszkoli uczestniczy obecnie w programach edukacyjnych nakierowanych na poznawanie zasad zdrowego stylu odżywiania. Dodatkowo cieszy fakt, że są samorządy, które postawiły na zdrową żywność jako inteligentną specjalizację regionu.

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego przyjął pod koniec maja br. „Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016–2020”. To oznacza, że ten region postawił na rozwój jednej z inteligentnych specjalizacji regionu, jaką jest produkcja żywności wysokiej jakości. Jak czytamy w przyjętym dokumencie, specjalizacja ta ma oprzeć się na przemyśle rolno-spożywczym, rozwoju rolnictwa lokalnego oraz tradycyjnym przetwórstwie żywności.

REKLAMA

W 2015 roku przeprowadzono na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego „Badanie potencjału innowacyjnego i rozwojowego przedsiębiorstw funkcjonujących w obszarze inteligentnych specjalizacji województwa warmińsko-mazurskiego. Żywność wysokiej jakości – raport końcowy.” To badanie dało podstawy do sprecyzowania potencjału regionu w tym zakresie, ale także pokazało, gdzie znajdują się zagrożenia i co trzeba poprawić.

Polecamy produkt: Gazeta Samorządu i Administracji

Inteligentna specjalizacja

REKLAMA

Okazało się np., że w województwie firmy o specjalizacji „żywność wysokiej jakości” stanowią ok. 4% wszystkich podmiotów gospodarczych województwa (czyli czołówka w kraju). A taka specjalizacja daje zatrudnienie na poziomie ok. 11%. Dodatkowo województwo warmińsko-mazurskie wyróżnia się na tle innych województw w Polsce liczbą gospodarstw ekologicznych.

Jedną z głównych bolączek w zakresie zdrowej żywności okazał się niedostateczny poziom współpracy na linii nauka–biznes, wynikający m.in. z niedostosowania nauki do potrzeb biznesu (niedopasowanie kierunków kształcenia do potrzeb inteligentnej specjalizacji), ale także słabo rozwinięta współpraca na linii nauka–nauka oraz biznes–biznes. Drugą bolączką dla tej specjalizacji jest degradacja środowiska przyrodniczego mogąca zmienić korzystny wizerunek Warmii i Mazur jako regionu czystego o wysokich walorach przyrodniczych. Ważnym elementem wpływającym na niekorzystne zmiany może być bardzo silna konkurencja innych regionów krajowych i zagranicznych. Te informacje spowodowały, że samorząd województwa postanowił skoordynować wszystkie możliwe działania promocyjno-gospodarcze, które nie tylko będą sukcesywnie budowały relacje na linii biznes–administracja, ale przede wszystkim będą wzmacniały klimat współpracy i wzrost wiedzy w ramach specjalizacji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Program skierowany jest do mieszkańców województwa, samorządów lokalnych, instytucji naukowo-badawczych, szkół, organizacji pozarządowych, izb gospodarczych i rolniczych, przedsiębiorców, rolników, inspekcji działających w tym sektorze.

Niektóre z działań to przedsięwzięcia dotyczące edukacji konsumentów oraz pracowników segmentu gastronomii i hotelarstwa, w zakresie żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, rozpoznawalności żywności ekologicznej oraz zdrowego stylu życia, promocja takiej żywności przez np. udział w targach. Przewiduje się organizację regionalnych i lokalnych festiwali, festynów, kiermaszów żywnościowych i kulinarnych oraz wsparcie i pomoc w rozwoju przedsiębiorstw rzemieślniczych branży gastronomicznej. Prowadzone będą również szkolenia o zróżnicowanym charakterze nt. zdrowego odżywiania, badania naukowe, w tym testy konsumenckie w zakresie zdrowego stylu życia. Planuje się także utworzenie „Miasteczka Smaku”, mającego na celu promocję żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w oparciu o lokalne rolnictwo, poprzez m.in. prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych, projektowanie narzędzi i gier edukacyjnych, tworzenie przewodników kulinarnych, organizację konferencji, warsztatów, spotkań.

Ekologiczne i zdrowe Mazowsze

REKLAMA

W województwie mazowieckiem od kilkunastu lat prowadzone są programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży, jak powinien wyglądać zdrowy tryb życia, a formuła konkursu dodatkowo zachęca młodych ludzi, którzy muszą wiedzieć: czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się w tegorocznej edycji uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” – to około 50 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów z Mazowsza. Konkurs ten organizowany jest przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się. – Mamy 13. edycję tego konkursu, a to oznacza, że od 13 lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych tych, którzy najbardziej wyróżniają się w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM. – To dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


W Gdańsku jemy zdrowo

Pomorze należy do tych regionów w kraju, gdzie odsetek otyłych dzieci jest największy. Stąd też próby zmian w nawykach żywieniowych podejmowane przez lokalne samorządy. W ramach programu „Gdańsk-jeMY zdrowo” przez trzy lata mają zostać przeszkolone wszystkie gdańskie kucharki, pomoce kuchenne, intendentki – razem 700 osób. Chodzi o to, aby poprawić jakość żywienia dzieci i młodzieży, które powinne jeść jeszcze zdrowiej. Realizatorem programu jest Ośrodek Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka w Gdańsku. Głównym celem programu jest poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży na terenie placówek oświatowych w Gdańsku. Część informacyjno-edukacyjna aplikacji skierowana jest do rodziców i opiekunów. Program obejmuje m.in. zasady komponowania posiłków w żywieniu zbiorowym czy pokaz kulinarny dobrych praktyk w przyrządzaniu posiłków w żywieniu zbiorowym.

Bardzo ważne jest wdrożenie systemu standardowego komunikowania rodziców i opiekunów o jadłospisie i składzie posiłków szkolnej stołówki. Osoba upoważniona (np. intendentka) wprowadza do programu internetowego dane dotyczące posiłku. Wprowadzenie przez intendentkę do systemu jadłospisu (składu posiłków) umożliwi rodzicom i opiekunom odczyt jadłospisu na pobranej wcześniej aplikacji mobilnej (np. telefonie komórkowym).

Zdrowa kranówka

W Warszawie od 10 już lat prowadzona jest kampania „Wiem co jem”, która edukuje z zakresu zdrowego żywienia nie tylko uczniów i przedszkolaków, kadrę pedagogiczną, lecz także rodziców i opiekunów. W ostatnim okresie dużo miejsca w kampanii poświęcone jest wodzie.

Każda szkoła zaopatrywana w wodę przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A. i prowadzona przez m.st. Warszawę, może zgłosić się do projektu „Woda w szkole” i otrzymać bezpłatne źródełko. Aby zgłosić szkołę do projektu, należy wypełnić deklarację dostępną na stronie kampanii. Jakość wody w stolicy znacznie się poprawiła i można ją bezpiecznie spożywać, a dodatkowo akcja ma na celu skłonienie dzieci do picia wody zamiast słodzonych wysokokalorycznych napojów.

 „Wybieram wodę” jest ogólnopolskim programem edukacyjnym, który ma uświadamiać społeczeństwo, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu. Skierowany jest nie tylko do dzieci i młodzieży, ale także do seniorów czy kobiet w ciąży.

więcej na http://www.wybieramwode.pl/

RENATA MACIEJCZAK

dziennikarka specjalizująca się w tematyce samorządowej

Polecamy serwis: Rozwój i promocja

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Gazeta Samorządu i Administracji
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Sektor publiczny
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Min. rolnictwa Cz. Siekierski: Różne, nieracjonalne wymogi Zielonego Ładu muszą zostać wycofane

    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski w dniu 27 lutego 2024 r. w czasie posiedzenia unijnej Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH), powiedział: – Różne, nieracjonalne wymogi Zielonego Ładu muszą zostać wycofane. Komisja Europejska musi zrozumieć protestujących rolników. Rolnicy mówią: nic o nas, bez nas. List przewodniczącego Norberta Linsa pokazuje, że Parlament Europejski też oczekuje szybkich działań.

    Doradca Prezydenta RP: kontrolę nad polskim szkolnictwem obejmie bezpośrednio UE

    Profesor Andrzej Waśko, doradca prezydenta RP, przewodniczący Rady ds. Rodziny, Edukacji i Wychowania, odnosząc się do "Europejskiego obszaru edukacji" podkreślił, że polityka oświatowa, która dotąd była powierzona kompetencji rządów krajowych, stanie się częścią polityki unijnej. Zwrócił uwagę, że kontrole nad polskim szkolnictwem obejmie bezpośrednio UE.

    Min. Siekierski: KE narzuciła nieracjonalne wymogi Zielonego Ładu; musimy zrozumieć protesty rolników. 27 lutego posiedzenie unijnej rady ministrów w Brukseli. 29 lutego rozmowy z rolnikami w Ministerstwie

    Komisja Europejska narzuciła zbyt duże, nieracjonalne, kosztowne wymogi Zielonego Ładu, które miały służyć środowisku, przeciwdziałać zmianom klimatu, a w rzeczywistości doprowadziły do bankructwa wielu gospodarstw - oświadczył w 26 lutego 2024 r. na konferencji prasowej w Brukseli minister rolnictwa RP Czesław Siekierski. Wcześniej tego samego dnia, jeszcze będąc w Polsce w czasie konferencji prasowej kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, minister Siekierski powiedział: Musimy zrozumieć protesty rolników i o to będę zabiegał na jutrzejszym posiedzeniu unijnej rady ministrów w Brukseli.

    KPO 2024. Polska nie dostanie wszystkich pieniędzy? Ekspert: 43 inwestycje i ich refinansowanie zagrożone. Konieczna rewizja polskiego KPO

    Zdaniem Łukasza Kościjańczuka, eksperta firmy doradczej CRIDO, ok. 43 inwestycji w ramach Krajowego Planu Odbudowy (z 56 zaplanowanych) może nie zostać zrealizowanych do 31 sierpnia 2026 r, co oznacza, że Polska nie otrzyma refinansowania z UE. Dlatego niezbędna jest rewizja KPO, która - jak oszacował ekspert - może objąć nawet połowę planowanych przedsięwzięć.

    REKLAMA

    D. Tusk odblokował unijne pieniądze na polskie KPO [137 mld euro, 600 mld zł]. W przyszłym tygodniu dwie ważne decyzje. von der Leyen: Razem będziemy bronić praworządności w całej Europie

    Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen oraz premier Belgii Alexander De Croo w piątek 23 lutego 2023 r. rozmawiali w Warszawie z premierem Tuskiem. Przewodnicząca KE poinformowała po spotkaniu, że w przyszłym tygodniu zapadną dwie decyzje ws. funduszy europejskich dla Polski. Uwolnią one do 137 mld euro z funduszu spójności i Funduszu Odbudowy.

    PFRON: Od 1 marca wnioski o samochody dla osób niepełnosprawnych. Dopłata 80% od 150 000 zł albo 85% od 130 000 zł

    Maksymalna wartość samochodu objęta wsparciem wynosi 300 000 zł (osoba niepełnosprawna jest kierowcą) albo 230 000 zł (opiekun jest kierowcą). Muszą to być samochody dostosowane do potrzeb osób korzystających w poruszaniu się wózkiem inwalidzkim.

    Depresja nie wybiera. Ale na dobrostan psychiczny może wpłynąć dieta albo... pies

    23 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Walki z Depresją. To dobra okazja do tego, aby przypomnieć sobie, że ta choroba może dotknąć każdego. Gdzie szukać pomocy? Jak poprawić swój dobrostan psychiczny? 

    Uposażenia żołnierzy zawodowych w 2024 roku [Tabela stawek]. Będzie też zmiana dot. dodatków za długoletnią służbę wojskową

    W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z 16 lutego 2024 r. w sprawie stawek uposażenia zasadniczego żołnierzy zawodowych zostały określone te stawki ze skutkiem od 1 stycznia 2024 r. Rozporządzenie weszło w życie 21 lutego 2024 r. Od 1 kwietnia 2024 r. będzie też zmiana dot. dodatków za długoletnią służbę wojskową żołnierzy zawodowych.

    REKLAMA

    Będzie zakaz sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. Już 64% młodzieży miało do czynienia z takimi papierosami

    Aż 64 proc. młodych ludzi miało kontakt z jednorazowymi papierosami elektronicznymi. Czy wkrótce to się skończy? Minister Zdrowia Izabela Leszczyna poinformowała w środę, że może rozpocząć pracę nad zakazem sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. 

    Zakaz sprzedaży e-papierosów jednorazowych. I.Leszczyna: Zielone światło od Donalda Tuska dla zmiany przepisów

    W dniu 21 lutego 2024 r. Minister Zdrowia Izabela Leszczyna poinformowała, że może już rozpocząć pracę nad zakazem sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. Dodała, że chciałaby jak najszybszej ścieżki, bo aż 64 procent młodych ludzi miało z nimi kontakt.

    REKLAMA