REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Samorządy promują zdrową żywność

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Renata Maciejczak
Zdrowa żywność
Zdrowa żywność

REKLAMA

REKLAMA

Wiele szkół i przedszkoli uczestniczy obecnie w programach edukacyjnych nakierowanych na poznawanie zasad zdrowego stylu odżywiania. Dodatkowo cieszy fakt, że są samorządy, które postawiły na zdrową żywność jako inteligentną specjalizację regionu.

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego przyjął pod koniec maja br. „Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016–2020”. To oznacza, że ten region postawił na rozwój jednej z inteligentnych specjalizacji regionu, jaką jest produkcja żywności wysokiej jakości. Jak czytamy w przyjętym dokumencie, specjalizacja ta ma oprzeć się na przemyśle rolno-spożywczym, rozwoju rolnictwa lokalnego oraz tradycyjnym przetwórstwie żywności.

REKLAMA

REKLAMA

W 2015 roku przeprowadzono na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego „Badanie potencjału innowacyjnego i rozwojowego przedsiębiorstw funkcjonujących w obszarze inteligentnych specjalizacji województwa warmińsko-mazurskiego. Żywność wysokiej jakości – raport końcowy.” To badanie dało podstawy do sprecyzowania potencjału regionu w tym zakresie, ale także pokazało, gdzie znajdują się zagrożenia i co trzeba poprawić.

Polecamy produkt: Gazeta Samorządu i Administracji

Inteligentna specjalizacja

Okazało się np., że w województwie firmy o specjalizacji „żywność wysokiej jakości” stanowią ok. 4% wszystkich podmiotów gospodarczych województwa (czyli czołówka w kraju). A taka specjalizacja daje zatrudnienie na poziomie ok. 11%. Dodatkowo województwo warmińsko-mazurskie wyróżnia się na tle innych województw w Polsce liczbą gospodarstw ekologicznych.

REKLAMA

Jedną z głównych bolączek w zakresie zdrowej żywności okazał się niedostateczny poziom współpracy na linii nauka–biznes, wynikający m.in. z niedostosowania nauki do potrzeb biznesu (niedopasowanie kierunków kształcenia do potrzeb inteligentnej specjalizacji), ale także słabo rozwinięta współpraca na linii nauka–nauka oraz biznes–biznes. Drugą bolączką dla tej specjalizacji jest degradacja środowiska przyrodniczego mogąca zmienić korzystny wizerunek Warmii i Mazur jako regionu czystego o wysokich walorach przyrodniczych. Ważnym elementem wpływającym na niekorzystne zmiany może być bardzo silna konkurencja innych regionów krajowych i zagranicznych. Te informacje spowodowały, że samorząd województwa postanowił skoordynować wszystkie możliwe działania promocyjno-gospodarcze, które nie tylko będą sukcesywnie budowały relacje na linii biznes–administracja, ale przede wszystkim będą wzmacniały klimat współpracy i wzrost wiedzy w ramach specjalizacji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Program skierowany jest do mieszkańców województwa, samorządów lokalnych, instytucji naukowo-badawczych, szkół, organizacji pozarządowych, izb gospodarczych i rolniczych, przedsiębiorców, rolników, inspekcji działających w tym sektorze.

Niektóre z działań to przedsięwzięcia dotyczące edukacji konsumentów oraz pracowników segmentu gastronomii i hotelarstwa, w zakresie żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, rozpoznawalności żywności ekologicznej oraz zdrowego stylu życia, promocja takiej żywności przez np. udział w targach. Przewiduje się organizację regionalnych i lokalnych festiwali, festynów, kiermaszów żywnościowych i kulinarnych oraz wsparcie i pomoc w rozwoju przedsiębiorstw rzemieślniczych branży gastronomicznej. Prowadzone będą również szkolenia o zróżnicowanym charakterze nt. zdrowego odżywiania, badania naukowe, w tym testy konsumenckie w zakresie zdrowego stylu życia. Planuje się także utworzenie „Miasteczka Smaku”, mającego na celu promocję żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w oparciu o lokalne rolnictwo, poprzez m.in. prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych, projektowanie narzędzi i gier edukacyjnych, tworzenie przewodników kulinarnych, organizację konferencji, warsztatów, spotkań.

Ekologiczne i zdrowe Mazowsze

W województwie mazowieckiem od kilkunastu lat prowadzone są programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży, jak powinien wyglądać zdrowy tryb życia, a formuła konkursu dodatkowo zachęca młodych ludzi, którzy muszą wiedzieć: czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się w tegorocznej edycji uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” – to około 50 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów z Mazowsza. Konkurs ten organizowany jest przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się. – Mamy 13. edycję tego konkursu, a to oznacza, że od 13 lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych tych, którzy najbardziej wyróżniają się w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM. – To dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


W Gdańsku jemy zdrowo

Pomorze należy do tych regionów w kraju, gdzie odsetek otyłych dzieci jest największy. Stąd też próby zmian w nawykach żywieniowych podejmowane przez lokalne samorządy. W ramach programu „Gdańsk-jeMY zdrowo” przez trzy lata mają zostać przeszkolone wszystkie gdańskie kucharki, pomoce kuchenne, intendentki – razem 700 osób. Chodzi o to, aby poprawić jakość żywienia dzieci i młodzieży, które powinne jeść jeszcze zdrowiej. Realizatorem programu jest Ośrodek Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka w Gdańsku. Głównym celem programu jest poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży na terenie placówek oświatowych w Gdańsku. Część informacyjno-edukacyjna aplikacji skierowana jest do rodziców i opiekunów. Program obejmuje m.in. zasady komponowania posiłków w żywieniu zbiorowym czy pokaz kulinarny dobrych praktyk w przyrządzaniu posiłków w żywieniu zbiorowym.

Bardzo ważne jest wdrożenie systemu standardowego komunikowania rodziców i opiekunów o jadłospisie i składzie posiłków szkolnej stołówki. Osoba upoważniona (np. intendentka) wprowadza do programu internetowego dane dotyczące posiłku. Wprowadzenie przez intendentkę do systemu jadłospisu (składu posiłków) umożliwi rodzicom i opiekunom odczyt jadłospisu na pobranej wcześniej aplikacji mobilnej (np. telefonie komórkowym).

Zdrowa kranówka

W Warszawie od 10 już lat prowadzona jest kampania „Wiem co jem”, która edukuje z zakresu zdrowego żywienia nie tylko uczniów i przedszkolaków, kadrę pedagogiczną, lecz także rodziców i opiekunów. W ostatnim okresie dużo miejsca w kampanii poświęcone jest wodzie.

Każda szkoła zaopatrywana w wodę przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A. i prowadzona przez m.st. Warszawę, może zgłosić się do projektu „Woda w szkole” i otrzymać bezpłatne źródełko. Aby zgłosić szkołę do projektu, należy wypełnić deklarację dostępną na stronie kampanii. Jakość wody w stolicy znacznie się poprawiła i można ją bezpiecznie spożywać, a dodatkowo akcja ma na celu skłonienie dzieci do picia wody zamiast słodzonych wysokokalorycznych napojów.

 „Wybieram wodę” jest ogólnopolskim programem edukacyjnym, który ma uświadamiać społeczeństwo, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu. Skierowany jest nie tylko do dzieci i młodzieży, ale także do seniorów czy kobiet w ciąży.

więcej na http://www.wybieramwode.pl/

RENATA MACIEJCZAK

dziennikarka specjalizująca się w tematyce samorządowej

Polecamy serwis: Rozwój i promocja

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Gazeta Samorządu i Administracji

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Forum Rynku Zdrowia 2025: Prof. Czauderna apeluje o wzrost składki zdrowotnej. Minister zdrowia: tego się nie da już spiąć

Podczas XXI Forum Rynku Zdrowia w Warszawie doradca społeczny prezydenta, prof. Piotr Czauderna, wezwał do rozpoczęcia poważnej debaty o wzroście składki zdrowotnej. Minister zdrowia Jolanta Sobierańska-Grenda przyznała, że mimo rosnących kosztów ochrony zdrowia, rząd nie planuje podwyżki składki.

Rząd: w dwa lata na budowanie populacyjnej odporności wydamy prawie 34 mld zł

Łącznie przez dwa najbliższe lata wydanych zostanie prawie 34 mld zł, aby budować populacyjną odporność dla całej Polski na najbardziej trudne wydarzenia - poinformował w poniedziałek minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński.

Czekał w SOR na lekarza 3 godziny i 5 minut. Był sam w poczekalni. Lekarz spał? Lekarz operował innego pacjenta? Lekarz był na innym oddziale?

Internauta opisał pobyt na SOR w Przemyślu. W poczekalni nie było nikogo. Pomimo to wyznaczono mu 3 h (i 5 minut) oczekiwania. W rozmowie o tym zdarzeniu inni internauci żartowali, aby autor historii okazał zrozumienie dla lekarzy pracujących na 4 etatach i nie mogących oderwać się dla niego od szczytnych obowiązków. Złośliwi pisali z sarkazmem: 1) "Nie wstyd Ci, myślisz, że dla Ciebie pielęgniarka zbudzi lekarza" 2. "w takim razie gdzie informacja że "pacjenci w stanie nie zagrażającym życiu nie będą przyjmowani w trakcie snu lekarza?" 3) "chłopie naprawdę myślisz że pielęgniarka przyjdzie i powie "lekarz śpi musi Pan czekać". Przecież to otwarta droga do złożenia skargi do rzecznika praw pacjenta".

Podwyżka zasiłku pielęgnacyjnego, ale tylko dla osób starszych i bez emerytury [Petycje]

Wiadomo, że zasiłek pielęgnacyjny (215,84 zł) nie będzie podwyższony do 2028 r. Pojawił się postulat podwyżki tylnymi drzwiami poprzez zrównanie wysokości tego zasiłku z dodatkiem pielęgnacyjnym (w 2025 r. 348,22 zł). Różnica między tymi zasiłkami wynosi 132,38 zł. I tyle zyskałyby osoby w wieku 75+, gdyby pomysł zrównania dwóch świadczeń został wprowadzony. Byłaby to podwyżka nie dla wszystkich beneficjentów zasiłku pielęgnacyjnego, a tylko bardzo wąskiego grona osób. No bo ile jest 75-latków bez prawa do emerytury i renty? To niszowe sytuacje. Zazwyczaj osoba w wieku 75+ ma emeryturę albo rentę. Otrzymuje wtedy dodatek pielęgnacyjny. Ale są osoby, które w wieku 75 lat nie mają prawa do emerytury i renty. Bardzo rzadko, ale są takie osoby. I dla nich jest adresowany pomysł, aby ich zasiłek pielęgnacyjny był podniesiony do dodatku pielęgnacyjnego.

REKLAMA

Rok 2026 jednym z najtrudniejszych budżetowo od dekady. Samorządy muszą wybierać i uważać na naruszenie dyscypliny finansów publicznych

Rok 2026 może być jednym z najtrudniejszych budżetowo od dekady. Samorządy czekają bardzo trudne wybory. Nawet działania podjęte w dobrej wierze mogą zostać uznane za naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Jak JST mogą się zabezpieczyć?

Pomarańczowe worki na nową frakcję. Gdzie się pojawiają i co do nich wrzucać?

Niektóre gminy decydują się na wprowadzenie pomarańczowych worków na określone odpady. Czy pojawią się one wszędzie? Co powinno się w nich znaleźć? Rozwiewamy wątpliwości.

Tu rodzi się ekologiczna świadomość. "W Punkcie zwrotnym nie straszymy dzieci kryzysem klimatycznym" [WYWIAD]

O innowacyjnym centrum ekologii Punkt Zwrotnym, o tym, jak nauka dbania o środowisko może być zabawą i dlaczego edukacja ekologiczna najmłodszych jest kluczowa rozmawiamy z Małgorzatą Żmijską, Prezeską Fundacji Mamy Projekt.

WZON. To coś nie tak. Niewidoma nie dostała świadczenia wspierającego. Tylko 61 punkty

List czytelniczki - otrzymała tylko 61 punkty dla osoby niepełnosprawnej ze znacznym stopniem niepełnosprawności i stałym orzeczeniem (niewidoma). Efekt? Bez świadczeń pielęgnacyjnego i wspierającego.

REKLAMA

Luka w budżecie NFZ w 2025 r. wynosi 14 mld zł, wpływy ze składki zdrowotnej niższe o 3,5 mld. Luka w 2026 r. może sięgnąć 23 mld zł

NFZ odnotował niższe niż zakładano wpływy ze składki zdrowotnej – o 3,5 mld zł mniej w pierwszych ośmiu miesiącach 2025 roku. Eksperci alarmują, że problemy finansowe mogą zagrozić realizacji świadczeń medycznych w niektórych regionach, a w 2026 roku luka w budżecie Funduszu może wzrosnąć do 23 mld zł.

Jak polski model sztucznej inteligencji może wspierać samorządy?

Ministerstwo Cyfryzacji, wspólnie z partnerami z sektora nauki i technologii, opracowało PLLuM (Polish Large Language universal Model). To pierwszy zrealizowany na rządowe zlecenie duży, otwarty model językowy dopasowany do realiów języka polskiego. Jak jednostki samorządu terytorialnego (JST) mogą skorzystać z możliwości oferowanych przez ten model?

REKLAMA