REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Samorządy promują zdrową żywność

Renata Maciejczak
Zdrowa żywność
Zdrowa żywność

REKLAMA

REKLAMA

Wiele szkół i przedszkoli uczestniczy obecnie w programach edukacyjnych nakierowanych na poznawanie zasad zdrowego stylu odżywiania. Dodatkowo cieszy fakt, że są samorządy, które postawiły na zdrową żywność jako inteligentną specjalizację regionu.

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego przyjął pod koniec maja br. „Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016–2020”. To oznacza, że ten region postawił na rozwój jednej z inteligentnych specjalizacji regionu, jaką jest produkcja żywności wysokiej jakości. Jak czytamy w przyjętym dokumencie, specjalizacja ta ma oprzeć się na przemyśle rolno-spożywczym, rozwoju rolnictwa lokalnego oraz tradycyjnym przetwórstwie żywności.

REKLAMA

W 2015 roku przeprowadzono na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego „Badanie potencjału innowacyjnego i rozwojowego przedsiębiorstw funkcjonujących w obszarze inteligentnych specjalizacji województwa warmińsko-mazurskiego. Żywność wysokiej jakości – raport końcowy.” To badanie dało podstawy do sprecyzowania potencjału regionu w tym zakresie, ale także pokazało, gdzie znajdują się zagrożenia i co trzeba poprawić.

Polecamy produkt: Gazeta Samorządu i Administracji

Inteligentna specjalizacja

REKLAMA

Okazało się np., że w województwie firmy o specjalizacji „żywność wysokiej jakości” stanowią ok. 4% wszystkich podmiotów gospodarczych województwa (czyli czołówka w kraju). A taka specjalizacja daje zatrudnienie na poziomie ok. 11%. Dodatkowo województwo warmińsko-mazurskie wyróżnia się na tle innych województw w Polsce liczbą gospodarstw ekologicznych.

Jedną z głównych bolączek w zakresie zdrowej żywności okazał się niedostateczny poziom współpracy na linii nauka–biznes, wynikający m.in. z niedostosowania nauki do potrzeb biznesu (niedopasowanie kierunków kształcenia do potrzeb inteligentnej specjalizacji), ale także słabo rozwinięta współpraca na linii nauka–nauka oraz biznes–biznes. Drugą bolączką dla tej specjalizacji jest degradacja środowiska przyrodniczego mogąca zmienić korzystny wizerunek Warmii i Mazur jako regionu czystego o wysokich walorach przyrodniczych. Ważnym elementem wpływającym na niekorzystne zmiany może być bardzo silna konkurencja innych regionów krajowych i zagranicznych. Te informacje spowodowały, że samorząd województwa postanowił skoordynować wszystkie możliwe działania promocyjno-gospodarcze, które nie tylko będą sukcesywnie budowały relacje na linii biznes–administracja, ale przede wszystkim będą wzmacniały klimat współpracy i wzrost wiedzy w ramach specjalizacji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Program skierowany jest do mieszkańców województwa, samorządów lokalnych, instytucji naukowo-badawczych, szkół, organizacji pozarządowych, izb gospodarczych i rolniczych, przedsiębiorców, rolników, inspekcji działających w tym sektorze.

Niektóre z działań to przedsięwzięcia dotyczące edukacji konsumentów oraz pracowników segmentu gastronomii i hotelarstwa, w zakresie żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, rozpoznawalności żywności ekologicznej oraz zdrowego stylu życia, promocja takiej żywności przez np. udział w targach. Przewiduje się organizację regionalnych i lokalnych festiwali, festynów, kiermaszów żywnościowych i kulinarnych oraz wsparcie i pomoc w rozwoju przedsiębiorstw rzemieślniczych branży gastronomicznej. Prowadzone będą również szkolenia o zróżnicowanym charakterze nt. zdrowego odżywiania, badania naukowe, w tym testy konsumenckie w zakresie zdrowego stylu życia. Planuje się także utworzenie „Miasteczka Smaku”, mającego na celu promocję żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w oparciu o lokalne rolnictwo, poprzez m.in. prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych, projektowanie narzędzi i gier edukacyjnych, tworzenie przewodników kulinarnych, organizację konferencji, warsztatów, spotkań.

Ekologiczne i zdrowe Mazowsze

REKLAMA

W województwie mazowieckiem od kilkunastu lat prowadzone są programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży, jak powinien wyglądać zdrowy tryb życia, a formuła konkursu dodatkowo zachęca młodych ludzi, którzy muszą wiedzieć: czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się w tegorocznej edycji uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” – to około 50 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów z Mazowsza. Konkurs ten organizowany jest przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się. – Mamy 13. edycję tego konkursu, a to oznacza, że od 13 lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych tych, którzy najbardziej wyróżniają się w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM. – To dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


W Gdańsku jemy zdrowo

Pomorze należy do tych regionów w kraju, gdzie odsetek otyłych dzieci jest największy. Stąd też próby zmian w nawykach żywieniowych podejmowane przez lokalne samorządy. W ramach programu „Gdańsk-jeMY zdrowo” przez trzy lata mają zostać przeszkolone wszystkie gdańskie kucharki, pomoce kuchenne, intendentki – razem 700 osób. Chodzi o to, aby poprawić jakość żywienia dzieci i młodzieży, które powinne jeść jeszcze zdrowiej. Realizatorem programu jest Ośrodek Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka w Gdańsku. Głównym celem programu jest poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży na terenie placówek oświatowych w Gdańsku. Część informacyjno-edukacyjna aplikacji skierowana jest do rodziców i opiekunów. Program obejmuje m.in. zasady komponowania posiłków w żywieniu zbiorowym czy pokaz kulinarny dobrych praktyk w przyrządzaniu posiłków w żywieniu zbiorowym.

Bardzo ważne jest wdrożenie systemu standardowego komunikowania rodziców i opiekunów o jadłospisie i składzie posiłków szkolnej stołówki. Osoba upoważniona (np. intendentka) wprowadza do programu internetowego dane dotyczące posiłku. Wprowadzenie przez intendentkę do systemu jadłospisu (składu posiłków) umożliwi rodzicom i opiekunom odczyt jadłospisu na pobranej wcześniej aplikacji mobilnej (np. telefonie komórkowym).

Zdrowa kranówka

W Warszawie od 10 już lat prowadzona jest kampania „Wiem co jem”, która edukuje z zakresu zdrowego żywienia nie tylko uczniów i przedszkolaków, kadrę pedagogiczną, lecz także rodziców i opiekunów. W ostatnim okresie dużo miejsca w kampanii poświęcone jest wodzie.

Każda szkoła zaopatrywana w wodę przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A. i prowadzona przez m.st. Warszawę, może zgłosić się do projektu „Woda w szkole” i otrzymać bezpłatne źródełko. Aby zgłosić szkołę do projektu, należy wypełnić deklarację dostępną na stronie kampanii. Jakość wody w stolicy znacznie się poprawiła i można ją bezpiecznie spożywać, a dodatkowo akcja ma na celu skłonienie dzieci do picia wody zamiast słodzonych wysokokalorycznych napojów.

 „Wybieram wodę” jest ogólnopolskim programem edukacyjnym, który ma uświadamiać społeczeństwo, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu. Skierowany jest nie tylko do dzieci i młodzieży, ale także do seniorów czy kobiet w ciąży.

więcej na http://www.wybieramwode.pl/

RENATA MACIEJCZAK

dziennikarka specjalizująca się w tematyce samorządowej

Polecamy serwis: Rozwój i promocja

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Gazeta Samorządu i Administracji

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
ZNP: wnioskujemy o objęcie bonami wszystkich nauczycieli. Laptopy dla nauczycieli klas I-III w roku szkolnym 2024/2025. Na jakiem etapie jest sprawa?

Związek Nauczycielstwa Polskiego jest za objęciem bonami na laptopy dla wszystkich nauczycieli klas I – III. Zakończyła się rewizja KPO, dzięki której ok 172 mln zł zostaną przeznaczone na zakup nowych laptopów dla nauczycieli klas I-III.

Zespół Scorpions zagra dziś na Narodowym. Gdzie utrudnienia?

W piątek 26 lipca na Stadionie Narodowym odbędzie się koncert Warsaw Rocks ’24. Wśród gwiazd m.in. zespół Scorpions. Kierowców czekają utrudnienia. 

W Warszawie utrudnienia w związku z Biegiem Powstania Warszawskiego

W sobotę w Warszawie w związku z zawodami w Śródmieściu, na Żoliborzu i Bielanach będzie zmiana organizacji ruchu. Biegacze będą mieli do wyboru dwa dystanse: 5 i 10 km. Do tej pory do udziału w biegu zgłosiło się ponad 10 tys. osób.

Nawet 120 tys. zł na rozwój małego gospodarstwa. Rusza nabór wniosków

Dofinansowanie na rozwój małych gospodarstw. Rusza nabór wniosków, który potrwa od 25 lipca do 22 sierpnia 2024 r. Uzyskane pieniądze rolnik może przeznaczyć m.in. na inwestycje budowlane czy nabycie niezbędnego wyposażenia, maszyn, urządzeń i sprzętów.

REKLAMA

Ferie zimowe 2025 – terminy, województwa [TABELA]

Planujesz ferie zimowe w 2025 roku? Znamy już terminy dla wszystkich 16 województw. Są cztery terminy ferii: 20 stycznia-2 lutego, 27 stycznia – 9 lutego, 3-16 luty i 17 lutego – 2 marca. Zaznacz w swoim kalendarzu już dziś.

Kobieta straciła 175 tys. zł, a chciała tylko sprzedać telewizor

Tym razem ofiarą "na pracownika banku" padła 32-letnie mieszkanka Lubina. Kobieta chciała tylko sprzedać telewizor na znanym portalu, w rezultacie straciła 175 tys. zł. 

To było takie proste? Bloomberg: Polska zagroziła blokadą chińskiego eksportu do UE. Teraz spokojniej na granicy z Białorusią

Prezydent Andrzej Duda podczas niedawnej wizyty w Pekinie zagroził Chinom zablokowaniem kluczowego kolejowego szlaku transportowego do UE, by osłabić kryzys migracyjny na granicy polsko-białoruskiej – napisała 24 lipca 2024 r. agencja Bloomberga. To może być przyczyna spadku nielegalnych przekroczeń tej granicy w ostatnich tygodniach.

Barszcz Sosnowskiego groźny nie tylko po dotknięciu

Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi) to jedna z roślin groźnych dla zdrowia. Warto wiedzieć, że nie tylko dotykanie jej jest ryzykowne. Niebezpieczne może być przebywanie w jej otoczeniu. Co zrobić, gdy już dojdzie do oparzenia?

REKLAMA

Rządowi brakuje pieniędzy na służby: Policję, SG, PSP i SOP. Co z programem modernizacyjnym?

Cały czas mamy sytuację niepełnego pokrycia w budżecie wydatków na służby (chodzi o Policję, Straż Graniczną, Państwową Straż Pożarną i Służbę Ochrony Państwa) - poinformował 23 lipca 2024 r. podczas sejmowej Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych wiceszef MSWiA Czesław Mroczek. Dodał, że w najbliższym czasie przedstawione zostaną propozycje na kolejne lata.

Przeszło 854 mln zł na Sejm w 2025 r. Podwyżki dla posłów i wszystkich pracowników Kancelarii Sejmu. Wzrosną też ryczałty na biura poselskie

Budżet Kancelarii Sejmu na 2025 r. ma wynieść 854 mln 258 tys. zł - to ponad 80 mln więcej niż w 2024 roku. W dniu 23 lipca 2024 r. sejmowa komisja regulaminowa, spraw poselskich i immunitetowych pozytywnie zaopiniowała projekt budżetu Kancelarii Sejmu na 2025 rok. Szef Kancelarii Sejmu Jacek Cichocki poinformował, że w 2025 roku nastąpi wzrost wynagrodzeń wszystkich pracowników Kancelarii Sejmu a także posłów.

REKLAMA