| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Wiadomości > Kolejne zmiany dla rolników i producentów już od 1 stycznia 2019 r.

Kolejne zmiany dla rolników i producentów już od 1 stycznia 2019 r.

W dniu 6 listopada 2018 r. Prezydent podpisał ustawę z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeń­stwie żywności i żywienia. Ustawa znacznie upraszcza procedury administracyjne.

Celem ustawy jest wprowadzenie ułatwień w zakresie procedur administracyjnych związanych z rozpoczynaniem działalności przez podmioty prowadzące produkcję żywności na niewielką skalę.

Zmiana wprowadzana do ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, w procedurze umożliwiającej rozpoczęcie działalności polegającej na sprzedaży bezpośredniej i tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Analogiczna zmiana, wprowadzana w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzania, w drodze decyzji administracyjnej, zakładu prowadzącego produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (w przypadku regulacji tej ustawy żywności pochodzenia niezwierzęcego lub zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego), na rzecz dokonania zarejestrowania zakładu, jeżeli produkcja odbywa się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu.

Zobacz: Bezpieczeństwo

Powyższe zachęty, skutkujące zmniejszeniem liczby wymaganych dokumentów oraz skróceniem czasu na załatwienie sprawy, powinny zwiększyć liczbę podmiotów prowadzących zakłady, w których produkowana jest żywność na niewielką skalę,  wprowadzana na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, przez co zwiększy się  dostępność tej żywności dla konsumenta. Beneficjentami zmian będą rolnicy oraz przedsiębiorcy planujący prowadzić sprzedaż żywności w ramach sprzedaży bezpośredniej lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Należy podkreślić, że przedłożona ustawa nie zmienia istniejących regulacji dotyczących nadzoru oraz urzędowych kontroli przez Inspekcję Weterynaryjną i Państwową Inspekcję Sanitarną nad miejscami wytwarzania żywności i produktów, a także innych przepisów w zakresie wymagań sanitarnych i weterynaryjnych.

 Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.

Źródło: http://www.prezydent.pl

Czytaj także

Narzędzia księgowego

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

SI-Consulting Sp. z o.o.

Kompleksowe rozwiązania informatyczne dla przedsiębiorstw

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »