reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Wiadomości > Kolejne zmiany dla rolników i producentów już od 1 stycznia 2019 r.

Kolejne zmiany dla rolników i producentów już od 1 stycznia 2019 r.

W dniu 6 listopada 2018 r. Prezydent podpisał ustawę z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeń­stwie żywności i żywienia. Ustawa znacznie upraszcza procedury administracyjne.

Celem ustawy jest wprowadzenie ułatwień w zakresie procedur administracyjnych związanych z rozpoczynaniem działalności przez podmioty prowadzące produkcję żywności na niewielką skalę.

Zmiana wprowadzana do ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, w procedurze umożliwiającej rozpoczęcie działalności polegającej na sprzedaży bezpośredniej i tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Analogiczna zmiana, wprowadzana w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzania, w drodze decyzji administracyjnej, zakładu prowadzącego produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (w przypadku regulacji tej ustawy żywności pochodzenia niezwierzęcego lub zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego), na rzecz dokonania zarejestrowania zakładu, jeżeli produkcja odbywa się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu.

Zobacz: Bezpieczeństwo

Powyższe zachęty, skutkujące zmniejszeniem liczby wymaganych dokumentów oraz skróceniem czasu na załatwienie sprawy, powinny zwiększyć liczbę podmiotów prowadzących zakłady, w których produkowana jest żywność na niewielką skalę,  wprowadzana na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, przez co zwiększy się  dostępność tej żywności dla konsumenta. Beneficjentami zmian będą rolnicy oraz przedsiębiorcy planujący prowadzić sprzedaż żywności w ramach sprzedaży bezpośredniej lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Należy podkreślić, że przedłożona ustawa nie zmienia istniejących regulacji dotyczących nadzoru oraz urzędowych kontroli przez Inspekcję Weterynaryjną i Państwową Inspekcję Sanitarną nad miejscami wytwarzania żywności i produktów, a także innych przepisów w zakresie wymagań sanitarnych i weterynaryjnych.

 Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.

Źródło: http://www.prezydent.pl

reklama

Czytaj także

Data publikacji:

Zdjęcia

Kolejne zmiany dla rolników i producentów już od 1 stycznia 2019 r./ fot. Shutterstock
Kolejne zmiany dla rolników i producentów już od 1 stycznia 2019 r./ fot. Shutterstock

INFORLEX Plan kont – program dla księgowych jednostek budżetowych199.00 zł
reklama

Narzędzia księgowego

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama

Compliance 2021

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Adwokacka AKS

Kancelaria zajmuje się prowadzeniem spraw zarówno klientów indywidualnych, jak i korporacyjnych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama