REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

RODO: Zmiany w ochronie danych osobowych 2018 i 2019 r.

Paweł Bronisław Ludwiczak
Radca prawny, specjalizujący się w tematach związanych z obsługą prawną przedsiębiorców, prawem korporacyjnym, zamówieniami in house, publicznym transportem zbiorowym i Compliance.
Paragrafy/ Fot. Fotolia
Paragrafy/ Fot. Fotolia
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy zmieniający 168 innych ustaw, dostosowując je tym samym do zapisów RODO. Proces legislacyjny trwał aż dwa lata. Czy coś zmieni się do końca roku 2018 w tym zakresie? Czy dopiero rok 2019 przyniesie zmiany w ochronie danych osobowych? Publikujemy rozmowę z Mec. Pawłem Ludwiczakiem.

Marta Pawłowska: Panie Mecenasie Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy zmieniający 168 innych ustaw, dostosowując je tym samym do zapisów RODO. Jakie były losy tej ustawy? Proces legislacyjny trwał aż dwa lata.

REKLAMA

Paweł Ludwiczak: Losy projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679 możemy obserwować na stronie Rządowego Centrum Legislacji od sierpnia 2017 r. Wcześniej nad projektem ustawy pracowało Ministerstwo Cyfryzacji. Konsultacje publiczne, opiniowanie, prace Komitetu ds. Spraw Europejskich, Komisji Prawniczej itd. dość długo trwały. Długość prac legislacyjnych wynika, z tego, że do tego projektu było i jest zgłaszanych bardzo wiele uwag. Projekt ustawy był parokrotnie dosyć mocno zmieniany. Wydaje mi się, że również w Parlamencie będą w nim wprowadzone zmiany, ponieważ pewne rozwiązania budzą kontrowersje. Proces legislacji cały czas trwa i nie wiadomo kiedy i z jakim skutkiem się zakończy.

Polecamy: RODO 2019. Plusy i minusy zmian od 4 maja

M.P.: 168 ustaw to bardzo dużo. Co się zmieni w polskiej ochronie danych osobowych?

P.L.: Owszem 168 ustaw to sporo. Ale chciałbym przypomnieć, że rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO) stosujemy bezpośrednio i co do zasady ma ono pierwszeństwo przed ustawami.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przedmiotowa ustawa ma trzy główne zadania:

  • uszczegółowić pewne rzeczy,
  • zlikwidować pewne luki prawne lub kolizje norm prawnych,
  • uregulować pewne rzeczy, które RODO wprost przekazało do uregulowania w prawie krajowym lub w których RODO pozostawiło pewną swobodę.

Na temat co się zmieni w Polsce w związku z przedmiotową ustawą może napiszę książkę (na pewno zrobi to też parę innych osób).

M.P.: W których branżach zmian będzie najwięcej?

Na pewno zmiany będą m.in. w sektorze:

  • administracji publicznej
  • kultury i nauki
  • finansów
  • wymiaru sprawiedliwości
  • zdrowia
  • pracy
  • infrastruktury i budownictwa.

Przy czym chciałbym zauważyć, że czasami drobna zmiana, może być bardziej znacząca niż kilkanaście czy kilkadziesiąt artykułów.

Zobacz: RODO 2018

M.P.: Kiedy ustawa wejdzie w życie?

Powiem szczerze, że nie znam daty. Tak naprawdę nikt jej nie zna. Nie wiadomo kiedy projekt ustawy trafi do Sejmu i jak długo potrwają prace sejmowe. Najbardziej prawdopodobna data to 2019 r. Osobiście mam nadzieję, że pierwsze półrocze a nie drugie.

REKLAMA

M.P.: Z usiłowaniem wyłudzeń pod pretekstem ochrony danych osobowych mieliśmy do czynienia już przed 25 maja 2018 r. Projekt przyjęty ostatnio przez Radę Ministrów zawiera w związku z tym zmiany przepisów Kodeksu karnego. Co się zmieni w tym zakresie?

P.L.: W ostatniej wersji projektu przedmiotowej ustawy (datowanej na dzień 22.10.2018 r.) wprowadzono propozycję zmiany treści art. 115 § 12 Kodeksu karnego, zmieniając w tzw. słowniczku definicję groźby bezprawnej.

Obecnie ona brzmi: „§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.”., a ma brzmieć: „§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub innego postępowania, w którym może zostać nałożona administracyjna kara pieniężna, jak również rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego lub innego postępowania, w którym może zostać nałożona administracyjna kara pieniężna, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem lub zachowaniem zagrożonym administracyjną karą pieniężną.”.

Część czynów RODO-Trolli o których pisałem, na łamach Infor.pl wypełni więc przesłanki czynu zabronionego, np. art. 191 kk (przestępstwo zmuszenia).

M.P.: Panie Mecenasie na co powinni zwrócić szczególną uwagę samorządowcy, a na co przedsiębiorcy?

REKLAMA

P.L.: Zarówno samorządowcy, jak i przedsiębiorcy powinni być już po etapie wdrożeniu adekwatnych systemów bezpieczeństwa danych osobowych. Przypominam, że obecnie należy nim zarządzać i go udoskonalać. Dobrą praktyką jest też audytowanie i testowanie wdrożonych systemów.

Cały czas należy prowadzić działalność edukacyjną. Zachęcam do stałego, cyklicznego szkolenia pracowników z ochrony danych osobowych. Przy czym te szkolenia powinny mieć bardziej charakter praktyczny, a mniej teoretyczny.

Cały czas należy uważać na RODO-Trolle. W przypadkach gdy mają Państwo wątpliwości zachęcam do zasięgania porad ekspertów.

Zalecam śledzenie:

    1. wytycznych zespołów roboczych (cały czas pojawiają się kolejne wytyczne),
    2. zaleceń Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
    3. i oczywiście dalszych losów przedmiotowego projektu ustawy.

Dziękuję za rozmowę: Marta Pawłowska

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code

    © Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

    Sektor publiczny
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    D. Tusk odblokował unijne pieniądze na polskie KPO [137 mld euro, 600 mld zł]. W przyszłym tygodniu dwie ważne decyzje. von der Leyen: Razem będziemy bronić praworządności w całej Europie

    Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen oraz premier Belgii Alexander De Croo w piątek 23 lutego 2023 r. rozmawiali w Warszawie z premierem Tuskiem. Przewodnicząca KE poinformowała po spotkaniu, że w przyszłym tygodniu zapadną dwie decyzje ws. funduszy europejskich dla Polski. Uwolnią one do 137 mld euro z funduszu spójności i Funduszu Odbudowy.

    PFRON: Od 1 marca wnioski o samochody dla osób niepełnosprawnych. Dopłata 80% od 150 000 zł albo 85% od 130 000 zł

    Maksymalna wartość samochodu objęta wsparciem wynosi 300 000 zł (osoba niepełnosprawna jest kierowcą) albo 230 000 zł (opiekun jest kierowcą). Muszą to być samochody dostosowane do potrzeb osób korzystających w poruszaniu się wózkiem inwalidzkim.

    Depresja nie wybiera. Ale na dobrostan psychiczny może wpłynąć dieta albo... pies

    23 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Walki z Depresją. To dobra okazja do tego, aby przypomnieć sobie, że ta choroba może dotknąć każdego. Gdzie szukać pomocy? Jak poprawić swój dobrostan psychiczny? 

    Stawki uposażenia żołnierzy zawodowych w 2024 roku [Tabela]. Podwyżka z wyrównaniem od 1 stycznia. Rozporządzenie już obowiązuje. Będzie też zmiana dot. dodatków za długoletnią służbę wojskową

    W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z 16 lutego 2024 r. w sprawie stawek uposażenia zasadniczego żołnierzy zawodowych zostały określone te stawki ze skutkiem od 1 stycznia 2024 r. Rozporządzenie weszło w życie 21 lutego 2024 r. Od 1 kwietnia 2024 r. będzie też zmiana dot. dodatków za długoletnią służbę wojskową żołnierzy zawodowych.

    REKLAMA

    Będzie zakaz sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. Już 64% młodzieży miało do czynienia z takimi papierosami

    Aż 64 proc. młodych ludzi miało kontakt z jednorazowymi papierosami elektronicznymi. Czy wkrótce to się skończy? Minister Zdrowia Izabela Leszczyna poinformowała w środę, że może rozpocząć pracę nad zakazem sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. 

    Zakaz sprzedaży e-papierosów jednorazowych. I.Leszczyna: Zielone światło od Donalda Tuska dla zmiany przepisów

    W dniu 21 lutego 2024 r. Minister Zdrowia Izabela Leszczyna poinformowała, że może już rozpocząć pracę nad zakazem sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. Dodała, że chciałaby jak najszybszej ścieżki, bo aż 64 procent młodych ludzi miało z nimi kontakt.

    Te województwa otrzymają milionowe dofinansowania dla osób z niepełnosprawnościami i ich opiekunów

    W województwie świętokrzyskim samorządy mogą otrzymać ponad 52 mln na opiekę dla osób niesamodzielnych. W małopolskim blisko 21 mln zł na wsparcie opiekunów osób niepełnosprawnych. Co trzeba zrobić? 

    Z jakimi objawami jechać na SOR, a kiedy skorzystać z nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej?

    Pacjenci często zastanawiają się, z jakimi objawami mogą jechać na SOR, a kiedy zgłosić się na NiŚOZ. W artykule postaramy się rozwiać te wątpliwości. 

    REKLAMA

    Rok 2023 był rekordowy pod względem skali strat gospodarczych spowodowanych przez katastrofy naturalne

    W 2023 r. 398 globalnych katastrof naturalnych wyrządziło szkody w wysokości 380 mld dolarów. Najbardziej kosztowne okazały się silne trzęsienia ziemi i gwałtowne burze. Ubiegły rok był najgorętszym rokiem w historii z „bezprecedensowymi anomaliami cieplnymi” i rekordowymi wartościami odnotowanymi w 24 krajach i terytoriach. 

    Opłacalność cen dla rolników tematem dzisiejszego posiedzenia Rady ds. rolnictwa

    Opłacalność cen dla rolników tematem dzisiejszego posiedzenia Rady ds. rolnictwa. "Czy można rolnikom zapewnić opłacalne ceny, czy Krajowa Grupa Spożywcza będzie pomagała w stabilizacji rynków rolnych" - to pytania, na które ma odpowiedzieć dzisiejsze posiedzenie Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich - poinformował jej przewodniczący Jan Krzysztof Ardanowski.

    REKLAMA