Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

RODO: Zmiany w ochronie danych osobowych 2018 i 2019 r.

Paweł Bronisław Ludwiczak
Radca prawny, specjalizujący się w tematach związanych z obsługą prawną przedsiębiorców, prawem korporacyjnym, zamówieniami in house, publicznym transportem zbiorowym i Compliance.
Marta Pawłowska
Paragrafy/ Fot. Fotolia
Paragrafy/ Fot. Fotolia
Fotolia
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy zmieniający 168 innych ustaw, dostosowując je tym samym do zapisów RODO. Proces legislacyjny trwał aż dwa lata. Czy coś zmieni się do końca roku 2018 w tym zakresie? Czy dopiero rok 2019 przyniesie zmiany w ochronie danych osobowych? Publikujemy rozmowę z Mec. Pawłem Ludwiczakiem.

Marta Pawłowska: Panie Mecenasie Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy zmieniający 168 innych ustaw, dostosowując je tym samym do zapisów RODO. Jakie były losy tej ustawy? Proces legislacyjny trwał aż dwa lata.

Paweł Ludwiczak: Losy projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679 możemy obserwować na stronie Rządowego Centrum Legislacji od sierpnia 2017 r. Wcześniej nad projektem ustawy pracowało Ministerstwo Cyfryzacji. Konsultacje publiczne, opiniowanie, prace Komitetu ds. Spraw Europejskich, Komisji Prawniczej itd. dość długo trwały. Długość prac legislacyjnych wynika, z tego, że do tego projektu było i jest zgłaszanych bardzo wiele uwag. Projekt ustawy był parokrotnie dosyć mocno zmieniany. Wydaje mi się, że również w Parlamencie będą w nim wprowadzone zmiany, ponieważ pewne rozwiązania budzą kontrowersje. Proces legislacji cały czas trwa i nie wiadomo kiedy i z jakim skutkiem się zakończy.

Polecamy: RODO 2019. Plusy i minusy zmian od 4 maja

M.P.: 168 ustaw to bardzo dużo. Co się zmieni w polskiej ochronie danych osobowych?

P.L.: Owszem 168 ustaw to sporo. Ale chciałbym przypomnieć, że rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO) stosujemy bezpośrednio i co do zasady ma ono pierwszeństwo przed ustawami.

Przedmiotowa ustawa ma trzy główne zadania:

  • uszczegółowić pewne rzeczy,
  • zlikwidować pewne luki prawne lub kolizje norm prawnych,
  • uregulować pewne rzeczy, które RODO wprost przekazało do uregulowania w prawie krajowym lub w których RODO pozostawiło pewną swobodę.

Na temat co się zmieni w Polsce w związku z przedmiotową ustawą może napiszę książkę (na pewno zrobi to też parę innych osób).

M.P.: W których branżach zmian będzie najwięcej?

Na pewno zmiany będą m.in. w sektorze:

  • administracji publicznej
  • kultury i nauki
  • finansów
  • wymiaru sprawiedliwości
  • zdrowia
  • pracy
  • infrastruktury i budownictwa.

Przy czym chciałbym zauważyć, że czasami drobna zmiana, może być bardziej znacząca niż kilkanaście czy kilkadziesiąt artykułów.

Zobacz: RODO 2018

M.P.: Kiedy ustawa wejdzie w życie?

Powiem szczerze, że nie znam daty. Tak naprawdę nikt jej nie zna. Nie wiadomo kiedy projekt ustawy trafi do Sejmu i jak długo potrwają prace sejmowe. Najbardziej prawdopodobna data to 2019 r. Osobiście mam nadzieję, że pierwsze półrocze a nie drugie.

M.P.: Z usiłowaniem wyłudzeń pod pretekstem ochrony danych osobowych mieliśmy do czynienia już przed 25 maja 2018 r. Projekt przyjęty ostatnio przez Radę Ministrów zawiera w związku z tym zmiany przepisów Kodeksu karnego. Co się zmieni w tym zakresie?

P.L.: W ostatniej wersji projektu przedmiotowej ustawy (datowanej na dzień 22.10.2018 r.) wprowadzono propozycję zmiany treści art. 115 § 12 Kodeksu karnego, zmieniając w tzw. słowniczku definicję groźby bezprawnej.

Obecnie ona brzmi: „§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.”., a ma brzmieć: „§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub innego postępowania, w którym może zostać nałożona administracyjna kara pieniężna, jak również rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego lub innego postępowania, w którym może zostać nałożona administracyjna kara pieniężna, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem lub zachowaniem zagrożonym administracyjną karą pieniężną.”.

Część czynów RODO-Trolli o których pisałem, na łamach Infor.pl wypełni więc przesłanki czynu zabronionego, np. art. 191 kk (przestępstwo zmuszenia).

M.P.: Panie Mecenasie na co powinni zwrócić szczególną uwagę samorządowcy, a na co przedsiębiorcy?

P.L.: Zarówno samorządowcy, jak i przedsiębiorcy powinni być już po etapie wdrożeniu adekwatnych systemów bezpieczeństwa danych osobowych. Przypominam, że obecnie należy nim zarządzać i go udoskonalać. Dobrą praktyką jest też audytowanie i testowanie wdrożonych systemów.

Cały czas należy prowadzić działalność edukacyjną. Zachęcam do stałego, cyklicznego szkolenia pracowników z ochrony danych osobowych. Przy czym te szkolenia powinny mieć bardziej charakter praktyczny, a mniej teoretyczny.

Cały czas należy uważać na RODO-Trolle. W przypadkach gdy mają Państwo wątpliwości zachęcam do zasięgania porad ekspertów.

Zalecam śledzenie:

    1. wytycznych zespołów roboczych (cały czas pojawiają się kolejne wytyczne),
    2. zaleceń Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
    3. i oczywiście dalszych losów przedmiotowego projektu ustawy.

Dziękuję za rozmowę: Marta Pawłowska

Chcesz dowiedzieć się więcej, sięgnij po naszą publikację
Umowy o pracę – zawieranie i rozwiązywanie
Umowy o pracę – zawieranie i rozwiązywanie
Tylko teraz
Źródło: INFOR
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

Komentarze(0)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code

    © Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

    Sektor publiczny
    1 sty 2000
    27 lis 2021
    Zakres dat:
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Whistleblowing – rejestr zgłoszeń
    Został mniej niż miesiąc do wdrożenia systemów dla sygnalistów przez podmioty prawne w sektorze publicznym, a więc i jednostek samorządu terytorialnego oraz podmioty w sektorze prywatnym.
    Co buduje odporność na SARS-CoV-2
    Sprawdź co buduje odporność na SARS-CoV-2.
    Czy będzie kara dla pracodawcy za przymuszanie do szczepień
    Pracodawca nie zostanie ukarany za przymuszanie pracowników do szczepień.
    Program modernizacji służb mundurowych 2022-2025
    Projekt ustawy o ustanowieniu „Programu modernizacji Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Ochrony Państwa w latach 2022-2025” oraz o zmianie ustawy o Policji i niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra spraw wewnętrznych i administracji przyjęty przez Radę Ministrów.
    Zwalczanie dopingu w sporcie - zmiany
    Ustawa o zwalczaniu dopingu w sporcie. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o zwalczaniu dopingu w sporcie, przedłożony przez ministra sportu i turystyki.
    Spółdzielcy chcą modyfikacji naliczania opłat za śmieci
    Spółdzielcy chcą modyfikacji naliczania opłat za śmieci. Nowa metoda powiązana jest z metrażem mieszkania.
    Coraz więcej młodych pacjentów z COVID-19
    Rośnie liczba młodych pacjentów, a także dzieci z potwierdzonym zakażeniem koronawirusem, a przebieg jest coraz cięższy.
    Szczepienia czy restrykcje - co lepiej chroni przed zakażeniem COVID-19
    Szczepienia lepiej chronią przed zakażeniem COVID-19 niż restrykcje.
    COVID-19: Trzecia dawka szczepionki wcześniej niż po pół roku
    Trzecia dawka szczepionki - kiedy, gdzie i dla kogo?
    Whistleblowing – regulamin przyjmowania zgłoszeń i prowadzenia działań następczych
    Whistleblowing - regulamin. Został mniej niż miesiąc do wdrożenia systemów dla sygnalistów przez podmioty prawne w sektorze publicznym, a więc i jednostek samorządu terytorialnego oraz podmioty w sektorze prywatnym. Pojawił się projekt ustawy. Coraz częściej pojawiają się zapytania ofertowe dotyczące regulaminu zgłoszeń wewnętrznych.
    Wyniki rekrutacji na studia w roku akademickim 2021/2022
    Wyniki rekrutacji na studia w roku akademickim 2021/2022 w uczelniach nadzorowanych przez Ministra Edukacji i Nauki.
    „Laboratoria Przyszłości” – termin składania wniosków przedłużony
    „Laboratoria Przyszłości” – termin składania wniosków przedłużony do 30 listopada!
    Wzmocnienie roli kuratora oświaty – projekt
    Wzmocnienie roli kuratora oświaty – projekt ustawy przyjęty przez Radę Ministrów.
    Umowa o pracę to informacja publiczna
    Umowa o pracę - informacja publiczna. Treść umowy o pracę osoby pełniącej funkcję publiczną stanowi informację publiczną. Z takiej umowy mogą wynikać kwestie dotyczące dysponowania majątkiem publicznym oraz zasady działania danej jednostki, a te podlegają upublicznieniu. Nie oznacza to jednak wyłączenia ochrony prywatności. Organ zobowiązany jest do ustalenia, czy informacja nie narusza godności i intymności osoby, której dotyczy. Takie stanowisko wynika z orzeczenia NSA.
    Rekrutacja pracownika samorządowego
    Rekrutacja pracownika samorządowego stanowi spore wyzwanie dla współczesnych samorządów z uwagi na dużą konkurencję podmiotów prywatnych. Konkurencja na rynku pracy nie jest jednak jedynym problemem w procesie rekrutacji. Ciągle aktualna jest kwestia prawidłowości stosowania obowiązujących przepisów warunkujących proces zatrudnienia w jednostkach samorządowych.
    Budżet samorządu 2022 - planowanie krok po kroku
    Budżet samorządu 2022. W samorządach trwają prace nad projektem przyszłorocznych budżetów. Jak prawidłowo procedować budżet na 2022 rok, który będzie uwzględniał wskazówki resortu finansów oraz wszelkie zmiany w przepisach mające wpływ na kształtowanie budżetu w jednostkach sektora finansów publicznych - przedstawiamy krok po kroku.
    Sejm przyjął poprawki Senatu do noweli Prawo o ruchu drogowym
    Sejm wprowadził poprawki do Prawa o ruchu drogowym, w tym zmianę zwiększającą limit na wsparcie budowy obwodnic miast w ciągach dróg wojewódzkich.
    Sejm przyjął część poprawek do noweli przepisów o opiece zdrowotnej po brexicie
    Sejm opowiedział się za częścią poprawek Senatu do noweli ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej, zakładającej m.in. możliwość korzystania z nich w Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej na podobnych zasadach, jak przed wyjściem tych krajów z UE.
    Wnioski dla Rudy Śląskiej z oceny wykonania Gminnego Programu Rewitalizacji
    Rozwój systemu komunikacji oraz sieci funkcjonalnych połączeń w mieście, rozwijanie miejsc spotkań mieszkańców czy działania na rzecz zatrzymania młodych ludzi – to wnioski z ewaluacji Gminnego Programu Rewitalizacji obowiązującego w Rudzie Śląskiej od 2018 r.
    Ferie 2022 - kiedy wypadają dla poszczególnych województw?
    Ferie 2022 – kiedy wypadają? Które województwa zaczynają ferie w 2022 roku? Czy będą zmiany w związku z pandemią?
    Budowa zapory na granicy polsko-białoruskiej w grudniu 2021
    Budowa zapory na granicy polsko-białoruskiej rozpocznie się w grudniu 2021 - poinformował szef MSWiA Mariusz Kamiński, a jednocześnie przewodniczący Zespołu ds. przygotowania i realizacji zabezpieczenia granicy państwowej.
    Podwyżki dla nauczycieli - Solidarność negocjuje z rządem
    Podwyżki dla nauczycieli - Solidarność negocjuje z rządem wypełnienie porozumienia zawartego podczas strajku nauczycieli w 2019 roku. Co obejmują postulaty?
    Bezwarunkowy dochód podstawowy. 1200 zł dla każdego?
    Bezwarunkowy dochód podstawowy – kiedy w Polsce? Dla kogo mają być przeznaczone pieniądze? Czy każdy dostanie 1200 plus?
    WFOŚiGW w Kielcach wypłacił 1 mld zł dotacji
    WFOŚiGW w Kielcach wypłacił 1 mld zł dotacji na wymianę 16,5 tys. "kopciuchów" i montaż ponad 2,4 tys. instalacji fotowoltaicznych
    Będą pieniądze na pomoce do nauki zdalnej
    Wsparcie oświaty również na pomoce do nauki zdalnej już niedługo.