| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Rozwój i promocja > Dobre praktyki > Z czego słyną polskie miasta?

Z czego słyną polskie miasta?

W jednej miejscowości odbywa się święto chleba w innym ziemniaka. Są również miejscowości, które słyną z produkcji ceramiki, szkła, czy wyplatania wikliny. Robert Stępowski dla portalu MarketingMiejsca.com.pl przygotował zestawienie miast i gmin, które można nazwać stolicami swoich kategorii w poszczególnych regionach naszego kraju.

Polska niejedną ma stolicę. Z czego słyną polskie miasta, miasteczka i gminy?

Każdy region (województwo) to zbiór wielu, często zupełnie różnych powiatów, miast, miasteczek i gmin. Niekiedy, nawet te najmniejsze, przynajmniej choć na jeden dzień roku, potrafią stać się stolicą… Czego? – Królują konkretne warzywa lub owoce, albo tradycyjne specjały lokalnej kuchni – odpowiada Robert Stępowski, który dla portalu www.MarketingMiejsca.com.pl przygotował zestawienie miast i gmin słynących z... – W jednej miejscowości odbywa się święto chleba w innym ziemniaka, a jeszcze inne słynie z uprawy truskawki lub chrzanu. Są jednak również miejscowości, które słyną z produkcji ceramiki, szkła, czy wyplatania wikliny. Bez wątpienia większość z tych miejscowości zbudowało już swoją markę, oczywiście na swoją skalę – podkreśla Stępowski. Co znaczy markowe miejsce? – Przede wszystkim wyróżniające się i charakterystyczne. Takie, które od wielu lat bardzo konsekwentnie buduje tę swoją markę, wysuwając się na czołowe miejsce w swojej kategorii. Dba o swój wizerunek i zyskuje coraz większą liczbą „fanów”, a tym samym zarabia więcej niż sąsiednia wioska, czy gmina – odpowiada Robert Stępowski. Portal MarketingMiejsca.com.pl prezentuje zestawienie miast i gmin, które bez wątpienia można nazwać stolicami swoich kategorii w poszczególnych regionach naszego kraju.

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

Bory Dolnośląskie – miód wrzosowy,
Stawy Milickie – karp,
Kotlina Kłodzka – pstrąg,
Lutynia – sok jabłkowy tłoczony na zimno,
Wzgórza Trzebnickie – cydr,
Miękinia, Świdnica, Zachowice – wina.

Bory Dolnośląskie słyną z miodu wrzosowego, który zaraz po bryndzy i oscypku został wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. 

Znanym i docenianym tradycyjnym produktem z Dolnego Śląska jest również karp – król milickich stawów. W jego hodowli używa się wyłącznie naturalnych pasz zbożowych. 

Ziemia Kłodzka jest nazywana „krainą pstrąga i lipienia” z racji licznego występowania tych gatunków ryb w krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. 

Z bogactwa i długoletniej tradycji słyną również dolnośląskie sady, w których dominująca jest uprawa jabłoni. Z jabłek powstają wyjątkowej jakości soki. Szczególnie rozsławiony jest tłoczony sok jabłkowy z Lutyni. 

Czytaj także

Narzędzia księgowego

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

EY

Firma EY jest światowym liderem rynku usług profesjonalnych obejmujących usługi audytorskie, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe i doradztwo transakcyjne.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od samorzad.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK