Z czego słyną polskie miasta?
REKLAMA
REKLAMA
Polska niejedną ma stolicę. Z czego słyną polskie miasta, miasteczka i gminy?
Każdy region (województwo) to zbiór wielu, często zupełnie różnych powiatów, miast, miasteczek i gmin. Niekiedy, nawet te najmniejsze, przynajmniej choć na jeden dzień roku, potrafią stać się stolicą… Czego? – Królują konkretne warzywa lub owoce, albo tradycyjne specjały lokalnej kuchni – odpowiada Robert Stępowski, który dla portalu www.MarketingMiejsca.com.pl przygotował zestawienie miast i gmin słynących z... – W jednej miejscowości odbywa się święto chleba w innym ziemniaka, a jeszcze inne słynie z uprawy truskawki lub chrzanu. Są jednak również miejscowości, które słyną z produkcji ceramiki, szkła, czy wyplatania wikliny. Bez wątpienia większość z tych miejscowości zbudowało już swoją markę, oczywiście na swoją skalę – podkreśla Stępowski. Co znaczy markowe miejsce? – Przede wszystkim wyróżniające się i charakterystyczne. Takie, które od wielu lat bardzo konsekwentnie buduje tę swoją markę, wysuwając się na czołowe miejsce w swojej kategorii. Dba o swój wizerunek i zyskuje coraz większą liczbą „fanów”, a tym samym zarabia więcej niż sąsiednia wioska, czy gmina – odpowiada Robert Stępowski. Portal MarketingMiejsca.com.pl prezentuje zestawienie miast i gmin, które bez wątpienia można nazwać stolicami swoich kategorii w poszczególnych regionach naszego kraju.
REKLAMA
WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE
Bory Dolnośląskie – miód wrzosowy,
Stawy Milickie – karp,
Kotlina Kłodzka – pstrąg,
Lutynia – sok jabłkowy tłoczony na zimno,
Wzgórza Trzebnickie – cydr,
Miękinia, Świdnica, Zachowice – wina.
Bory Dolnośląskie słyną z miodu wrzosowego, który zaraz po bryndzy i oscypku został wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.
Znanym i docenianym tradycyjnym produktem z Dolnego Śląska jest również karp – król milickich stawów. W jego hodowli używa się wyłącznie naturalnych pasz zbożowych.
Ziemia Kłodzka jest nazywana „krainą pstrąga i lipienia” z racji licznego występowania tych gatunków ryb w krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej.
Z bogactwa i długoletniej tradycji słyną również dolnośląskie sady, w których dominująca jest uprawa jabłoni. Z jabłek powstają wyjątkowej jakości soki. Szczególnie rozsławiony jest tłoczony sok jabłkowy z Lutyni.
Kraina Wzgórz Trzebnickich słynie z cydru. Jabłecznik trzebnicki (cydr) to lekki napój alkoholowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji naturalnego soku jabłkowego. Przepis na jabłecznik trzebnicki został przywieziony na tereny Dolnego Śląska z Wileńszczyzny, zaś proces i metoda wytwarzania nie uległy zmianie na przestrzeni co najmniej 80 lat.
Polecamy serwis: Sport i turystyka
WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE
Kołuda Wielka - stolica gęsiny,
Strzelce Dolne – stolica śliwki,
Toruń – stolica piernika,
Ciechocinek - uzdrowisko solankowe,
Święto Kapusty w Brukach Unisławskich,
Festyn Pomidorowy w Jeziorach Wielkich,
Gruczno – Stolica Festiwalu Smaku.
WOJEWÓDZTWO LUBUSKIE
Lubuskie – kraina winem płynąca,
Zabór – stolica Polskiego winiarstwa – największa winnica w Polsce i jedyna samorządowa, centrum winiarstwa,
Kostrzyn nad Odrą – festiwal muzyczny „Przystanek Woodstock”,
Świebodzin – Figura Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata,
Kłopot – polska stolica bocianów,
Paradyż – stolica muzyki dawnej,
Przytoczna – stolica pomidora,
Międzyrzecz - największy skansen fortyfikacji,
Nietoperek – unikalny rezerwat nietoperzy,
Budachów – królestwo ruskiego pieroga,
Kargowa – stolica czekolady.
WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE
Buczek – truskawki (Święto Truskawki – czerwiec),
Jeżów – kaszanka (Święto Jeżewskiej Kaszanki – czerwiec),
Nowosolna – pierogi (Święto Pieroga – sierpień),
Osjaków – chrzan (Święto Chrzanu – lipiec),
Uniejów – gęsi pipek (Święto Gęsiego Pipka – wrzesień),
Grabów – cebula (Święto Cebuli – wrzesień).
Zobacz również: Produkty tradycyjne promują regiony
Atrakcje pozagastronomiczne:
Besiekiery – Turniej Rycerski (czerwiec),
Grabów – Święto Palanta (wtorek po Wielkim Poniedziałku),
Kutno – Święto Róży (wrzesień),
Zadzim – Święto Kwitnącej Jabłoni (maj),
Bolimów – Międzynarodowy Zlot Miłośników Rekonstrukcji Historycznej (rekonstrukcja ataku gazowego z 1915 r. – maj),
Skierniewice – Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw (wrzesień),
Łęczyca – Międzynarodowy Turniej Rycerski (sierpień).
PRZECZYTAJ rozmowę z Maciejem Łaskim o budowaniu marki województwa łódzkiego>>>
WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE
Łącko – stolica łąckich jabłek,
Czernichów – stolica kiełbasy lisieckiej,
Pleśna – stolica miodu,
Zubrzyca Górna – święto borówki,
Słomniki – stolica Czosnku.
WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE
Przytyk (Radomszczyzna) – papryka (papryka przytycka),
Grójec – jabłko grójeckie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Mazowsza. Trafiło też do rejestru nazw chronionych Unii Europejskiej,
Załuski – truskawka (właściwie powiat płoński to kraina truskawek),
Radziwiłłów – kapłon staropolski, kogut,
Kadzidło – kultura kurpiowska,
Myszyniec – miodobranie,
Pułtusk – Wenecja Mazowsza,
Tarczyn – zagłębie owocowe,
Łyse – palma wielkanocna,
Żelazowa Wola – Fryderyk Chopin,
Liw, Radzymin, Mława – rekonstrukcje bitew.
WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE
Dobrodzień – miasto stolarzy,
Brzeg - miasto tanga,
Opole – miasto/stolica polskiej piosenki.
WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE
Przemyśl – miasto fajek i dzwonów,
Krosno – Miasto Szkła,
Jasło – stolica winiarstwa, siedziba imprezy „Winne Klimaty”,
Rudnik n.Sanem – stolica wikliniarstwa,
Ulanów – stolica flisactwa,
Medynia Głogowska – centrum garncarstwa (na warsztaty garncarskie przyjeżdżają ludzie z całej Polski),
Bolestraszyce k. Przemyśla – stolica derenia,
Narol – stolica nalewek,
Krzeszów – legendarne powidła krzeszowskie, siedziba imprezy „Powidlaki”,
Dwernik – siedziba Święta Jagody, bieszczadzka stolica jagód,
Markowa – kiełbasa markowska,
Pilzno – golonka pilzneńska,
Cieszanów – Cieszanów Rock Festiwal – Wschodnia Ściana Dźwięku.
WOJEWÓDZTWO PODLASKIE
Supraśl - Monaster Zwiastowania Najświętszej Marii Panny, Muzeum Ikon, kiszka i babka ziemniaczana, borowina (uzdrowisko),
Augustów - Kanał Augustowski, Mistrzostwa Polski w Pływaniu na Byle Czym, stolica sportów wodnych, uzdrowisko,
Krasnogruda - Dworek Czesława Miłosza,
Białowieża - żubr, Białowieski Park Narodowy, carskie polowania,
Łomża - Hanka Bielicka, piwo,
Korycin - truskawka, sery podpuszczkowe,,
Wiżajny - sery podpuszczkowe,
Suwalszczyzna - sękacz, biegun zimna, ryby, mrowisko, klasztor wigierski,,
Osowiec - carska Twierdza Osowiec,
Goniądz - Bagna Biebrzańskie,
Lipsk - pisanki,
Kruszyniany - szlak tatarski, pierekaczewnik, cerkiew, cmentarz,
Bohoniki - szlak tatarski,
Grajewo - produkty mleczarskie,
Tykocin - synagoga, Biesiada Miodowa,
Bielsk Podlaski - szkoła ikonograficzna,
Czarna Wieś Kościelna - ginące zawody,
Hajnówka - Międzynarodowy Festiwal Hajnowskie Dni Muzyki Cerkiewnej, marcinek (ciasto), trasy nordic walking,
Pentowo - bociany,
Grabarka - Święta Góra Grabarka - (prawosławna Częstochowa),
Kruszewo - ogórki i kapusta kiszona,
Michałowo - grzyby,
Szelment - ośrodek narciarski,
Drohiczyn - góra zamkowa.
Zobacz również: Promocja miejsc oczami turystów
WOJEWÓDZTWO POMORSKIE
gmina Chmielno- stolica truskawki kaszubskiej,
Wieś Swołowo- stolica gęsiny (rokrocznie odbywa się tam wydarzenie Gęsina na św. Marcina),
Karżniczka/ gmina Słupsk – stolica ziemniaka,
Powiśle - stolica śliwki.
WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE
Poręba – porębskie prażonki,
Żywiec, Tychy – piwo,
Lelów – ciulim lelowski,
Siewierz – chleb siewierski, siewierska gęś pieczona, siewierska kaczka pieczona, żołądki z gęsi po siewierski, wątróbki z gęsi po siewierski, smalec z gęsi z Siewierza, borówka / brusznica z Siewierza,
Cieszyn – drobne ciasteczka cieszyńskie,
Żarki – chleb tatarczuch, żareckie obwarzanki odpustowe,
Herby – chleb herbski,
Ornontowice – kopa ornontowicka,
Krzepice – masło krzepickie, twaróg krzepicki,
Żywiec – pierniki żywieckie,
Skoczów – tatarczówka.
WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE
powiat sandomierski – stolica jabłek,
powiat buski – stolica czosnku,
Gmina Bieliny – stolica truskawki,
Gmina Szydłów – stolica śliwki,
Gmina Rytwiany – stolica karpia,
Gmina Raków – stolica ziemniaka.
WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Gołdap - stolica kartaczy;
Biesowo - stolica pieroga warmińskiego;
Lidzbark Warmiński - stolica sera i czekolady.
WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE
Gmina Siedlec – organizator „Święta Świni” – zagłębie produkcji wieprzowiny,
Ostrzeszów – Ogólnopolski Festiwal Pasztetów i potraw z Gęsi – rejon wyróżniający się chowem i hodowlą gęsi,
Rokietnica – co roku impreza „Rokietnica zaprasza Wielkopolan na rumpuć” – rumpuć to gwarowa nazwa regionalnej zupy wielkopolskiej,
Międzychód – impreza plenerowa „Święto podgrzybka” – gmina na obszarze Puszczy Noteckiej słynąca z grzybnych lasów, głównie borów sosnowych,
Wierzbinek – gmina we wschodniej Wielkopolsce znana z uprawy wikliny i rękodzieła, organizator co roku Targów Wierzby i Wikliny SALIX,
Wielichowo – Święto Pieczarki – zagłębie produkcji pieczarek,
Poznań – 11 Listopad – rogal świętomarciński na Św. Marcina, posiada oznaczenie unijne Chronione Oznaczenie Geograficzne,
Kalisz – andruty kaliskie – wyrób cukierniczy charakterystyczny tylko i wyłącznie dla Kalisza, posiada oznaczenie unijne Chronione Oznaczenie Geograficzne,
Gmina Kotlin - organizator „Święta Pomidora” – gminy Kotlin oraz Pleszew zagłębiem produkcji pomidorów.
WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE
Kalisz Pomorski – stolica ogórka (w lipcu nad Jeziorem Młyńskim „Ogórkowym” odbywa się Jarmark Ogórkowy, podczas którego zatapia się na rok beczki z ogórkami do kiszenia i wydobywa zatopione w roku poprzednim),
Niechorze – śledzie (na przełomie czerwca i lipca organizowane jest Święto Śledzia Bałtyckiego).
Trzebiatów – kasza (w sierpniu odbywa się Święto Kaszy),
Morzyczyn – dynia (we wrześniu odbywa się Jesienny Jarmark Wsi Zachodniopomorskiej „Złota Dynia"),
Barlinek - uważany za stolicę nordic walkingu,
Wolin - stolica Wikingów.
Polecamy serwis: Rozwój i promocja
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.