Nie myjesz owoców przed jedzeniem? Sprawdź, czym to grozi!
REKLAMA
REKLAMA
Lato to czas owoców, na które czekamy cały rok. Często tak bardzo nie możemy się doczekać ich spróbowania, że jemy prosto z krzaczka czy ze stoiska od sprzedawcy. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że niemyte owoce mogą kryć w sobie niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Dlaczego jest tak ważne, aby myć owoce przed jedzeniem? Jakie zagrożenia niesie za sobą zjedzenie nieumytych owoców? Sprawdzamy!
REKLAMA
Zagrożenia związane z niemyciem owoców
Pestycydy i środki ochrony roślin
Wielu producentów stosuje pestycydy i środki ochrony roślin, aby chronić owoce przed szkodnikami. Nieumyte owoce mogą zawierać resztki tych substancji, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza u dzieci i osób o słabszej odporności.
Bakterie
Owoce są podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, takie jak bakterie (np. E. coli, Salmonella, Listeria). Niemyte owoce mogą przenosić te drobnoustroje na nasze ręce i wewnętrzne części owoców, co zwiększa ryzyko zakażeń pokarmowych.
- Bakteria E. coli
REKLAMA
Zakażenia przewodu pokarmowego: Bakteria E. coli może powodować zakażenia jelit, które manifestują się objawami, takimi jak biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i gorączka. Często występuje krwawa biegunka, która może wskazywać na cięższe zakażenie.
Zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS): Niektóre szczepy E. coli, takie jak EHEC, mogą prowadzić do powstania zespołu hemolityczno-mocznicowego. HUS charakteryzuje się uszkodzeniem czerwonych krwinek, niewydolnością nerek i niedokrwistością hemolityczną. Jest to poważne schorzenie, szczególnie u dzieci.
Infekcje dróg moczowych. Niektóre szczepy E. coli mogą powodować infekcje dróg moczowych, takie jak zapalenie pęcherza moczowego czy zapalenie nerek. Objawy obejmują częste oddawanie moczu, ból podczas oddawania moczu, ból w dolnej części brzucha oraz możliwą obecność krwi w moczu.
- Salmonella
Najczęstsze objawy zakażenia salmonellą to: biegunka (może być wodnista lub zawierać krew. Często towarzyszy jej ból brzucha, skurcze jelitowe i uczucie ogólnego niezdrowia), wymioty, gorączka, bóle głowy, nudności.
- Listeria
REKLAMA
Jest ona przyczyną choroby zwaną listeriozą. Listerioza może mieć różne objawy, a jej nasilenie zależy od indywidualnej reakcji organizmu oraz stanu zdrowia osoby zakażonej. Objawy zakażenia listerią mogą obejmować: gorączkę, której intensywność może się różnić w zależności od stopnia zakażenia; biegunkę, nudności, wymioty, bóle brzucha i utrata apetytu.
Objawy neurologiczne. U niektórych osób zakażonych listerią mogą występować objawy neurologiczne, takie jak bóle głowy, sztywność karku, dezorientacja, drgawki, zaburzenia równowagi oraz zmiany nastroju.
Powikłania u osób z osłabioną odpornością. U osób o osłabionej odporności, takich jak osoby starsze, kobiety w ciąży, niemowlęta oraz osoby z chorobami przewlekłymi, zakażenie listerią może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zapalenie mózgu, zapalenie opon mózgowych, sepsa lub poronienia u kobiet w ciąży.
Bąblownica
Bąblowica jest chorobą przenoszoną z zwierząt na ludzi, spowodowaną przez larwy tasiemca bąblowcowego. Najprościej można zarazić się nią latem jedząc nieumyte jagody prosto z lasu lub przez bliski kontakt ze zwierzętami.
Choroba ta nie daje objawów od razu, rozwija się bardzo długo i dlatego jest trudna do zdiagnozowania. Torbiele tasiemca często rozpoznaje się przypadkowo w badaniu RTG albo USG. Chory często odczuwa bóle, ucisk na narządy.
Jak prawidłowo myć owoce
Przede wszystkim warto pamiętać, aby myć owoce bez względu na to, czy będziemy je potem obierać czy nie.
Dokładne płukanie. Owoce należy dokładnie płukać pod bieżącą wodą, trzymając je pod strumieniem przez co najmniej 20-30 sekund. Można również delikatnie pocierać powierzchnię owocu palcami lub miękką szczoteczką.
Woda i ocet. Czasem sama woda jest niewystarczająca, aby umyć owoce. Warto wtedy po wstępnym opłukaniu umieścić je w roztworze wody z octem.
Woda z sodą. Sodę oczyszczoną warto mieć w kuchni pod ręką, bo dobrze zwalcza pestycydy. Wystarczy przygotoać roztwór wody z sodą i umieścić tam owoce na kilkanaście minut. Następnie opłukać czystą wodą.
Osuszanie. Po umyciu owoców, ważne jest, aby je dokładnie osuszyć lub zostawić na sitku do naturalnego wyschnięcia, aby uniknąć rozwoju bakterii w wilgotnym środowisku.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.