| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO 2018.

RODO: najważniejsze zmiany dla spółek

Aktualizacja: 16.04.2018

Obecnie zasadniczym problemem jest w zasadzie jedynie krótki okres pozostający do 25 maja 2018 r. kiedy zaczną być stosowane przepisy RODO. Kompleksowe dostosowanie działalności Spółki do nowych przepisów jest czasochłonne zwłaszcza, w przypadku Spółek które dotychczas zaniedbywały obowiązki ochrony danych osobowych - rozmowa z r. pr. Konradem Młynkiewiczem, Dyrektorem Działu Prawa Administracyjnego w Kancelarii Sadkowski i Wspólnicy. »

RODO: Ocena skutków dla ochrony danych osobowych

Aktualizacja: 16.04.2018

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Kto powinien zrobić ocenę skutków dla ochrony danych osobowych? »

Jak do RODO powinna przygotować się osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą?

Aktualizacja: 15.05.2019

Na przygotowanie się do RODO zostało 6 tygodni. Osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą musi przeprowadzić wieloaspektową analizę i ocenę ryzyk. Następnie na podstawie wyników ww. analizy i oceny, musi wdrożyć adekwatne rozwiązania. »

RODO: Zasada czystego biurka – wzory dokumentów dla pracodawców

Aktualizacja: 15.05.2019

Po 25 maja 2018 r. wszyscy będziemy musieli stosować się do RODO. Podkreślenia wymaga fakt, że RODO nie tylko ujednolica i porządkuje kwestie ochrony danych osobowych w UE ale również zaostrza przepisy w tej materii. Aby odpowiednio dostosować się do RODO należy pamiętać o kilku zasadach, w tym o zasadzie czystego biurka. »

RODO w praktyce - najważniejsze zmiany dla przedsiębiorców

Aktualizacja: 21.05.2018

RODO zmienia filozofię ochrony danych osobowych. W odróżnieniu od obecnych regulacji nie wskazuje przy pomocy jakich środków i jak zabezpieczać dane i jak zapewnić poprawność przetwarzania. Każda firma jest zobowiązana przeprowadzić wieloaspektową analizę, ocenę ryzyk związanych z przetwarzaniem danych osobowych i wdrożyć adekwatne dla swojej firmy rozwiązania. Na pytania dotyczące RODO (GDPR) odpowiada ekspert - r.pr. Paweł Ludwiczak. »

Inspektor Ochrony Danych w szkołach - RODO 2018

Aktualizacja: 11.04.2018

W dniu 6 kwietnia 2018 r. przeprowadzony został wykład z cyklu "Lekcje GIODO" podczas którego omówiono rolę inspektora ochrony danych osobowych w świetle RODO. »

Przetwarzanie danych osobowych przez adwokatów i radców prawnych w ramach wykonywania zawodu od dnia 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 06.04.2018

Adwokaci i radcy prawni w ramach wykonywania zawodu przetwarzają często dane osobowe. Z tej racji są administratorami danych osobowych. Obecnie korzystają jednak ze zwolnienia z art. 43 ust 2 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych. Poza tym muszą w pełni przestrzegać obecnie obowiązujących przepisów. »

Elektronizacja zamówień publicznych a RODO

Aktualizacja: 04.04.2018

Z przyjemnością informujemy, że portal infor.pl objął patronatem konferencję ELEKTRONIZACJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH A RODO. »

Przeprowadzenie oceny skutków dla ochrony danych

Aktualizacja: 03.04.2018

GIODO opublikował wytyczne Grupy Roboczej WP 248 rev.01 oraz propozycję wykazu rodzajów przetwarzania, dla których wymagane jest przeprowadzenie oceny skutków. »

Inspektor Ochrony Danych w podmiotach publicznych - RODO 2018

Aktualizacja: 06.04.2018

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Podmioty sektora finansów publicznych obowiązane są wyznaczyć inspektora ochrony danych. »

Przepisy RODO a udostępnianie informacji publicznej

Aktualizacja: 06.04.2018

Wejście w życie nowych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych może powodować wątpliwości w zakresie udostępniania informacji publicznej przez organy samorządu. Potrzeba ochrony danych osobowych nie może jednak prowadzić do wyłączenia prawa do informacji publicznej. W praktyce udostępnienie takich informacji powinno polegać na przekazaniu tzw. informacji zanonimizowanej. »

Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych?

Aktualizacja: 15.05.2019

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych ma być prosta, zrozumiała oraz rzetelnie przygotowana. RODO wchodzi w życie już 25 maja 2018 r. »

Dane osobowe w formularzu kontaktowym

Aktualizacja: 06.04.2018

Na stronach internetowych jednostek samorządu terytorialnego i innych podmiotów publicznych zamieszczane są często formularze kontaktowe, gdzie osoba fizyczna podaje swój adres poczty elektronicznej, często także imię i nazwisko, i następnie wysyła zapytanie drogą elektroniczną. W wyniku tego procesu właściciel strony internetowej posiada adresy e-mail, czasami imiona, nazwiska i inne dane osób fizycznych, które korzystały z formularza kontaktowego. Czy posiadacz strony internetowej powinien zbierać zgody osób fizycznych na przetwarzanie danych osobowych? »

Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych gotowy

Aktualizacja: 12.03.2018

Przedsiębiorcy muszą przygotować się do RODO jak najszybciej. Kraje członkowskie muszą zastosować przepisy rozporządzenia do 25 maja 2018 r. RODO ma zharmonizować prawo ochrony danych osobowych w Europie. Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych jest gotowy. »

Które przepisy RODO nie obowiązują przedsiębiorców?

Aktualizacja: 06.04.2018

Przedsiębiorcy nie muszą stosować się do wszystkich przepisów RODO. Które przepisy ich nie obowiązują? »

POLECANE

reklama

Compliance 2020

Eksperci portalu infor.pl

Dr Katarzyna Pfeifer - Chomiczewska

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »