REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów? Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach w sklepie czy w domu jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności – zaznaczył w środę GIS.

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Główny Inspektorat Sanitarny przygotował poradnik, jak latem dbać o żywność. "Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego" – ostrzegł.

REKLAMA

Przed zakupami najlepiej zaplanować listę zakupów. Pozwoli to na ograniczenie marnowanie żywności oraz ilość odpadów.

REKLAMA

W trakcie zakupów należy zapoznawać się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania i z terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości, oglądać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń. Szczególnie należy zwracać uwagę na mięsa, ryby, nabiał i na przetwory z jaj.

"Pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze. Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy" – wyjaśnił GIS.

Po zakupach w upalne dni lub w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba z izolacją lub chłodząca. Nie należy również zwlekać z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych po powrocie ze sklepu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak przygotowywać posiłki?

GIS zwrócił również uwagę na bezpieczeństwo żywności podczas przygotowywania posiłków.

REKLAMA

"Przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza, utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty" – wskazano.

Do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza i jaj powinno używać się oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego. Z tego samego powodu nie zaleca się mycia surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną.

Przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku należy usunąć z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyć, szczególnie jeśli mają być spożywane na surowo.

"Podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. Celsjusza) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej" – zaznaczył GIS.

Jak przechowywać gotowe posiłki?

Znaczenie ma również przechowywanie żywności. Przygotowanych dań nie należy pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż dwie godziny. Trzeba zwracać uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, i na produkty takie, jak np. krem w ciastach czy bita śmietana.

Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem zapobiegania wzrostowi drobnoustrojów i spowolnienia ich rozwoju, dlatego też gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, najlepiej w lodówce.

Ważne

Podczas przechowywania produktów przede wszystkim należy oddzielić żywność surową od ugotowanej. W lodówce ugotowaną żywność przechowuje się nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Odgrzewając posiłki, powinno pamiętać się o właściwej obróbce technicznej i odpowiedniej ilości, jaką jest się w stanie spożyć.

"Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych – jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia" – przypomniał GIS.

Jak wyjaśnił Inspektorat, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności, którą kupujemy, przechowujemy i przygotowujemy, najlepszym drogowskazem jest dokument Światowej Organizacji Zdrowia – "5 kroków do bezpieczniejszej żywności": https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/66735/WHO-SDE-PHE-FOS-01.1-pol.pdf?sequence=3359&isAllowed=y. (PAP)

 

Autorka: Aleksandra Kiełczykowska

ak/ joz/

 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
System kaucyjny od 1 października 2025 r. Ekspert pozytywnie o zmianach

System kaucyjny od 1 października 2025 r. Ekspert pozytywnie o poprawkach przyjętych przez podkomisję nadzwyczajną dotyczącą nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Chodzi m.in. o wyłączenie z systemu kaucyjnego opakowań mleka i produktów mlecznych.

W Tatrach ratownicy ogłosili zagrożenie lawinowe pierwszego stopnia

Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego ogłosili w czwartek ratownicy TOPR. Obowiązuje od wysokości 1800 m n.p.m. Mogą samoistnie schodzić małe i średnie lawiny. 

Będą pieniądze na budowę i przystosowanie schronów. Nawet 6 mld zł rocznie

Szef MSWiA Tomasz Siemoniak poinformował, że ok. 6 mld zł rocznie będzie przeznaczonych na budowę i przystosowanie schronów w samorządach. Niebawem na ten cel zostanie przekazanych 0,15 pkt proc. PKB.

Znów rekord odprawionych pasażerów z Lotniska Chopina. Dokąd latamy najczęściej?

W ciągu 10 miesięcy Lotnisko Chopina odprawiło ponad 18 mln pasażerów. Tylko w październiku Okęcie odprawiło blisko 1,9 mln podróżnych. Najwięcej osób podróżowało w niedzielę, 6 października – 68 tys. 883.

REKLAMA

Rośnie liczba ubezpieczonych cudzoziemców. Na koniec października było ich 1 mln 191 tys. [Dane ZUS]

Zakład Ubezpieczeń Społecznych poinformował o wzroście liczby ubezpieczonych cudzoziemców. Jak wynika z najnowszych danych ZUS, na koniec października 2024 r. do ubezpieczeń społecznych w ZUS było zgłoszonych 1 mln 191 tys. cudzoziemców.

MEN: Jest 27 000 nauczycieli religii. 45% poradzi sobie z ograniczeniem godzin religii z 2 do 1 tygodniowo [Wykaz]

MEN podał informacje o liczbie katechetów w Polsce (w tym liczbę katechetów mających uprawnienia do nauki innego przedmiotu). Przeszło 27 000 nauczycieli wiąże swoje zajęcia zawodowe z nauczaniem religii. I taka jest liczba osób, które z niepokojem czekają na ostateczny kształt lekcji religii. Czy min. Barbarze Nowackiej uda się redukcja liczby godzin religii z 2 do 1 tygodniowo? Czy za drugą godzinę odbywającą się np. w salkach katechetycznych rząd wypłaci wynagrodzenia katechetom? Na ogólną liczbą 27 000 katechetów uczyć innego przedmiotu niż religia może 12 304 nauczycieli. 

W Sejmie: Dla krwiodawców nie 2 a 3 dni wolne od pracy. Państwo przejmuje koszt wynagrodzeń [Przykład]

W Sejmie propozycja: Nowy dzień wolny. I to państwo płaci za trzy dni wolnego od pracy dla krwiodawców. Od razu trzeba ocenić szansę na nowelizację przepisów na zerową, ale zobaczmy jak wyglądałyby przepisie po zmianie. I które trzeba zmienić. Może się kiedyś uda?

Szkoły nauczą dzieci odróżniania prawdy od manipulacji. Zmiany w systemie edukacyjnym w celu lepszego wykorzystania narzędzi cyfrowych

Do 2035 r. Polska ma zdrożyć jeden z kamieni milowych KPO - Politykę Cyfrowej Transformacji Edukacji. Chodzi m.in. o przemodelowanie kształcenia tak, by uczyć dzieci odróżniania prawdy od manipulacji, weryfikowania źródeł i korzystania z nich, a także mądrego używania narzędzi sztucznej inteligencji.

REKLAMA

Będzie zmiana zasad sporządzania sprawozdań budżetowych. Projekt rozporządzenia w sprawie sprawozdawczości budżetowej

Projektowane nowe rozporządzenie w sprawie sprawozdawczości budżetowej ma dostosować obecne zasady sporządzania sprawozdań do nowej ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego. Projekt zawiera m.in. nowe wzory i instrukcje sporządzania sprawozdań składanych przez JST.

Młodzieżowe Słowo Roku 2024. Znamy finałową dwudziestkę plebiscytu

Na liście 20 słów w plebiscycie na Młodzieżowe Słowo Roku 2024 znalazły się m.in. "aura", "skibidi", "yapping", "czemó" i "womp womp". Organizatorem plebiscytu jest Wydawnictwo Naukowe PWN.

REKLAMA