REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów? Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach w sklepie czy w domu jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności – zaznaczył w środę GIS.

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Główny Inspektorat Sanitarny przygotował poradnik, jak latem dbać o żywność. "Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego" – ostrzegł.

REKLAMA

REKLAMA

Przed zakupami najlepiej zaplanować listę zakupów. Pozwoli to na ograniczenie marnowanie żywności oraz ilość odpadów.

W trakcie zakupów należy zapoznawać się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania i z terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości, oglądać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń. Szczególnie należy zwracać uwagę na mięsa, ryby, nabiał i na przetwory z jaj.

"Pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze. Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy" – wyjaśnił GIS.

REKLAMA

Po zakupach w upalne dni lub w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba z izolacją lub chłodząca. Nie należy również zwlekać z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych po powrocie ze sklepu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak przygotowywać posiłki?

GIS zwrócił również uwagę na bezpieczeństwo żywności podczas przygotowywania posiłków.

"Przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza, utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty" – wskazano.

Do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza i jaj powinno używać się oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego. Z tego samego powodu nie zaleca się mycia surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną.

Przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku należy usunąć z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyć, szczególnie jeśli mają być spożywane na surowo.

"Podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. Celsjusza) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej" – zaznaczył GIS.

Jak przechowywać gotowe posiłki?

Znaczenie ma również przechowywanie żywności. Przygotowanych dań nie należy pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż dwie godziny. Trzeba zwracać uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, i na produkty takie, jak np. krem w ciastach czy bita śmietana.

Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem zapobiegania wzrostowi drobnoustrojów i spowolnienia ich rozwoju, dlatego też gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, najlepiej w lodówce.

Ważne

Podczas przechowywania produktów przede wszystkim należy oddzielić żywność surową od ugotowanej. W lodówce ugotowaną żywność przechowuje się nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Odgrzewając posiłki, powinno pamiętać się o właściwej obróbce technicznej i odpowiedniej ilości, jaką jest się w stanie spożyć.

"Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych – jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia" – przypomniał GIS.

Jak wyjaśnił Inspektorat, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności, którą kupujemy, przechowujemy i przygotowujemy, najlepszym drogowskazem jest dokument Światowej Organizacji Zdrowia – "5 kroków do bezpieczniejszej żywności": https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/66735/WHO-SDE-PHE-FOS-01.1-pol.pdf?sequence=3359&isAllowed=y. (PAP)

 

Autorka: Aleksandra Kiełczykowska

ak/ joz/

 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Program OLiOC w samorządach - zadania i finansowanie

Pierwszy Program Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej jest wdrażany już w latach 2025–2026. Następne będą miały charakter planów czteroletnich. Co jest podstawą finansowania tych zadań?

MSWiA: zmienimy przepisy o budżecie obywatelskim

Wprowadzenie obowiązku konsultowania z mieszkańcami uchwał określających tryb i zasady realizacji budżetu obywatelskiego oraz dopuszczenie realizacji zadań wieloletnich zapowiada Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prace nad zmianami legislacyjnymi ma prowadzić Komitet do spraw Pożytku Publicznego.

Rada Ministrów przyjęła zmiany w Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej na lata 2025-2026

Do końca 2025 r. część środków planowanych na realizację inwestycji budowlanych będzie można przeznaczyć na zakup sprzętu lub wyposażenia – wynika z przyjętych przez rząd zmian w Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej.

NIK: Samorządy przegrały walkę o poprawę jakości powietrza

Działania skontrolowanych przez NIK samorządów na rzecz wdrożenia uchwał antysmogowych, mających poprawić jakość powietrza, okazały się nieskuteczne - poinformowała NIK. Przy obecnym tempie wymiany kotłów ich likwidacja w gminach może zająć od 2 do 24 lat.

REKLAMA

MKiŚ: Nowelizacja ustawy o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach [Projekt]

Nowe regulacje poprawią jakość systemu gospodarowania odpadami komunalnymi oraz będą wspierać mieszkańców w prawidłowej segregacji i ograniczaniu ilości wytwarzanych odpadów. Dzięki nim gminy zyskają więcej narzędzi do motywowania mieszkańców do segregacji, na przykład poprzez obniżanie opłat czy rozszerzenie katalogu ulg i zwolnień.

Wniosek od 3 listopada 2025 r. Kto dostanie nowe świadczenie z MOPS?

Od 3 listopada 2025 r. gminy przyjmują wnioski o bon ciepłowniczy. O nowe świadczenie można też ubiegać się w tradycyjnej papierowej formie, jak również drogą elektroniczną. Komu przysługuje takie wsparcie i ile wynosi? Czy w każdym ośrodku pomocy społecznej otrzymamy bon?

Gdzie wyrzucić kubek z McDonald's? Papier, plastik czy zmieszane - gdzie lądują kubki papierowe, jednorazowe, a gdzie kubek ceramiczny? Segregacja

Gdzie wyrzucić kubek z McDonald's? Czy to papierowy kubek jednorazowy, który powinien wylądować w pojemniku na papier? Gdzie zgodnie z prawidłową segregacją odpadów powinien znaleźć się kubek ceramiczny?

Wszystkich Świętych 2025: zmiany w ruchu i komunikacji miejskiej, zamknięte ulice, dojazd do cmentarzy

Zapowiadają się szerokie zmiany w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Wszystkich Świętych. W wielu miastach na ulice wyjadą linie cmentarne, a inne środki komunikacji miejskiej będą funkcjonować według zmienionych rozkładów.

REKLAMA

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? W ramach kampanii EFSA Safe2Eat rozmawiamy z doktorem Jackiem Postupolskim ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB).

Gdzie wyrzucać styropian opakowaniowy po sprzętach agd? Nie każdy styropian nadaje się do recyklingu

Gdzie wyrzucać styropian po sprzętach agd? Do pojemnika żółtego, czarnego, a może bezpośrednio do PSZOK-u? Nie każdy nadaje się do recyklingu. Styropian opakowaniowy trafia do innego miejsca niż styropian po jedzeniu czy styropian budowlany.

REKLAMA