REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Endokrynolog profesor Wojciech Bik wskazał w rozmowie z PAP, że insulinooporność nie jest jednostką chorobową, a mechanizmem patofizjologicznym, zaburzeniem metabolicznym. Ekspert wyjaśnił w tej rozmowie jak diagnozować, jak leczyć i jak zapobiegać temu zaburzeniu.
Codzienne picie herbaty, zwłaszcza ciemnej tj. herbaty podwójnie fermentowanej, korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i w ten sposób może obniżać ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2 – wynika z badania naukowców z Australii i Chin.
Guy Ben Zvi, technolog żywności z Izraela opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. Podczas swoich badań nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, zauważył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie (nawet do 50 razy) słodszy niż cukier w kryształkach. To odkrycie może sprawić, że wysokosłodzone produkty będą mogły być zdrowsze. Ale ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.
REKLAMA
Nowe leki w leczeniu cukrzycy - tirzepatide pozwala schudnąć pacjentowi o 26 kg. To nowy lek dla chorych na cukrzycę typu 2 zatwierdzony pół roku temu w USA. Lek podawany jest jako zastrzyk raz w tygodniu. Wpływa na poziom glukozy we krwi i finalnie zmniejsza wagę o 15% - 20%.
REKLAMA
REKLAMA