| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

1000 uwag do zmian w ochronie danych osobowych

Aktualizacja: 27.10.2017

25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać RODO. Projekt ustawy o ochronie danych osobowych powinien być gotowy. Jest inaczej. Do projektu zgłoszono ponad 1000 uwag. »

Obowiązki kierownika gminnego ośrodka pomocy społecznej po 25 maja 2018 r. - RODO

Aktualizacja: 16.11.2017

Zgodnie z opublikowanym projektem Ustawy – Przepisy wprowadzające ustawę o ochronie danych osobowych[i], gminny ośrodek pomocy społecznej będzie administratorem danych osobowych przetwarzanych w celu przyznawania i udzielania świadczeń z pomocy społecznej. Czy kierownik gminnego ośrodka pomocy społecznej musi zapewnić ochronę danych osobowych osób korzystających z takich świadczeń zgodnie z wszystkimi regulacjami RODO? »

Nowa ustawa o ochronie danych osobowych z błędami

Aktualizacja: 28.09.2017

W maju 2016 r. przyjęte zostało ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Polska musi zastosować przepisy RODO do 25 maja 2018 r. Niestety niektóre zapisy projektowanej ustawy o ochronie danych osobowych budzą wątpliwości. »

Za złamanie przepisów o ochronie danych osobowych urząd dostanie karę 100 tys. zł

Aktualizacja: 15.09.2017

Za złamanie przepisów dotyczących danych osobowych przez administrację publiczną projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych przewiduje kary do 100 tys. zł. Co jeszcze się zmieni? »

Błędy, które sprawiają że zgoda na przetwarzanie danych okazuje się nieważna - RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

Kto chociaż raz zetknął się z zagadnieniem pozyskiwania zgody wie, że temat jest tylko pozornie łatwy. W praktyce ten proces budzi wiele wątpliwości zaczynając od formy pozyskania, na treści zgody kończąc. »

Małe przedsiębiorstwa muszą dostosować się do RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

Jakie są różnice pomiędzy małymi a większymi przedsiębiorstwami? Z jakimi dodatkowymi kosztami będzie się to wiązało? A warto byłoby i również zapytać, skąd to się wzięło i jaki jest tego cel? »

Nowe kary finansowe za naruszenie danych osobowych - RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

W porównaniu z dyrektywą 95/46/WE, to pewna nowość. Co dokładnie zostało wprowadzone i dlaczego? Jakie skutki tej decyzji odczują przedsiębiorcy i firmy? Z jakimi karami finansowymi należy się liczyć przy nieprzestrzeganiu RODO? »

Profilowanie zgodne z RODO 2018 r.

Aktualizacja: 17.10.2017

Czym jest profilowanie? Jakie obowiązki nakłada na administratorów? »

Prawo do bycia zapomnianym już od 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 03.10.2017

W dobie Internetu, mediów społecznościowych i „fake news”, trudno powiedzieć, że cokolwiek jest w stanie zniknąć z Internetu. Że istnieje możliwość usunięcia, zniszczenia, wycięcia. Ile jest w tym prawdy? Co mówi na ten temat RODO? I przede wszystkim, na ile jest to etyczne? »

Ochrona danych osobowych dzieci po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 03.10.2017

Co zmieniło się w stosunku do obecnego ustawodawstwa? Jakie inne nowe przepisy wprowadza RODO? »

Swobodny przepływ danych osobowych celem regulacji RODO 2018 r.

Aktualizacja: 17.10.2017

Już od 2018 roku będziemy mieli do czynienia z zupełnie nowym rozporządzeniem, tyczącym się ochrony danych osobowych. Co prawda, takowe już istnieje, ale jednak je reformujemy. Dlaczego? I co przyniesie nowe? »

Jak RODO 2018 zmieni podejście do ochrony naszej prywatności?

Aktualizacja: 17.10.2017

Od 25 maja 2018 r. w życie wejdzie unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, tzw. RODO. Poza szeregiem zmian prawnych w zakresie danych osobowych, wprowadzi ono zupełnie nowe podejście do prywatności. Zapewniać ma  m.in. domyślną ochronę danych czy prawo do zapomnienia. »

Ochrona danych osobowych dzieci - RODO 2018 r.

Aktualizacja: 03.10.2017

Ogólne Rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) zacznie być bezpośrednio stosowane od 25 maja 2018 r. Według nowych przepisów zgody na przetwarzanie danych osobowych będą mogły udzielać również dzieci, które ukończyły 16 rok życia. »

GIODO radzi jak bezpiecznie powierzyć przetwarzanie danych innym podmiotom - RODO 2018 r.

Aktualizacja: 17.10.2017

Powierzanie przetwarzania danych osobowych innym podmiotom jest coraz bardziej popularne. Jak to zrobić? Co na to RODO? »

Dane osobowe a transgraniczność - RODO 2018

Aktualizacja: 17.10.2017

Dane osobowe coraz częściej przetwarzane w kontekście transgranicznym. Ochrona danych osobowych wymaga więc wprowadzania coraz to nowszych rozwiązań. Co zmienia RODO? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Chajec, Don-Siemion & Żyto Kancelaria Prawna

Kancelaria Chajec, Don-Siemion & Żyto jest zespołem wykwalifikowanych specjalistów z różnych dziedzin prawa i biznesu, charakteryzujących się praktycznym, pro-biznesowym podejściem i umiejętnością sprawnego działania, współpracujących ze sobą w biurach w Warszawie, Krakowie i Łodzi.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »