| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Inspektor Ochrony Danych w szkołach - RODO 2018

Aktualizacja: 11.04.2018

W dniu 6 kwietnia 2018 r. przeprowadzony został wykład z cyklu "Lekcje GIODO" podczas którego omówiono rolę inspektora ochrony danych osobowych w świetle RODO. »

RODO Trolle - wyłudzenia związane z nowymi przepisami dot. ochrony danych osobowych

Aktualizacja: 09.04.2018

Czy w związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)  grożą Państwu tylko kary przewidziane w RODO lub ustawie o ochronie danych osobowych? Niestety nie. Zagrażają Państwu także RODO-trolle zwani też RODO-żercami »

Przetwarzanie danych osobowych przez adwokatów i radców prawnych w ramach wykonywania zawodu od dnia 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 06.04.2018

Adwokaci i radcy prawni w ramach wykonywania zawodu przetwarzają często dane osobowe. Z tej racji są administratorami danych osobowych. Obecnie korzystają jednak ze zwolnienia z art. 43 ust 2 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych. Poza tym muszą w pełni przestrzegać obecnie obowiązujących przepisów. »

Elektronizacja zamówień publicznych a RODO

Aktualizacja: 04.04.2018

Z przyjemnością informujemy, że portal infor.pl objął patronatem konferencję ELEKTRONIZACJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH A RODO. »

Przeprowadzenie oceny skutków dla ochrony danych

Aktualizacja: 03.04.2018

GIODO opublikował wytyczne Grupy Roboczej WP 248 rev.01 oraz propozycję wykazu rodzajów przetwarzania, dla których wymagane jest przeprowadzenie oceny skutków. »

Obowiązki przedsiębiorców i jednostek sektora finansów publicznych na gruncie projektu ustawy o jawności życia publicznego

Aktualizacja: 06.04.2018

Od dnia 24 października 2017 r. na stronie Rządowego Centrum Legislacji można się zapoznać z projektem ustawy o jawności życia publicznego (ostatnia wersja została opublikowana w dniu 12 grudnia 2017 r.). W związku z tym chcemy zwrócić uwagę na obowiązki, jakie czekają przedsiębiorców i jednostki sektora finansów publicznych, w  związku z planowanym wejściem w życie ustawy. »

Inspektor Ochrony Danych w podmiotach publicznych - RODO 2018

Aktualizacja: 06.04.2018

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Podmioty sektora finansów publicznych obowiązane są wyznaczyć inspektora ochrony danych. »

Przepisy RODO a udostępnianie informacji publicznej

Aktualizacja: 06.04.2018

Wejście w życie nowych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych może powodować wątpliwości w zakresie udostępniania informacji publicznej przez organy samorządu. Potrzeba ochrony danych osobowych nie może jednak prowadzić do wyłączenia prawa do informacji publicznej. W praktyce udostępnienie takich informacji powinno polegać na przekazaniu tzw. informacji zanonimizowanej. »

Upoważnienia do przetwarzania danych osobowych po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 06.04.2018

ABI nie powinien nadawać upoważnień do przetwarzania danych osobowych. GIODO opublikowało informację dotyczącą procedury nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych. »

Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych?

Aktualizacja: 15.05.2019

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych ma być prosta, zrozumiała oraz rzetelnie przygotowana. RODO wchodzi w życie już 25 maja 2018 r. »

Dane osobowe w formularzu kontaktowym

Aktualizacja: 06.04.2018

Na stronach internetowych jednostek samorządu terytorialnego i innych podmiotów publicznych zamieszczane są często formularze kontaktowe, gdzie osoba fizyczna podaje swój adres poczty elektronicznej, często także imię i nazwisko, i następnie wysyła zapytanie drogą elektroniczną. W wyniku tego procesu właściciel strony internetowej posiada adresy e-mail, czasami imiona, nazwiska i inne dane osób fizycznych, które korzystały z formularza kontaktowego. Czy posiadacz strony internetowej powinien zbierać zgody osób fizycznych na przetwarzanie danych osobowych? »

Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych gotowy

Aktualizacja: 12.03.2018

Przedsiębiorcy muszą przygotować się do RODO jak najszybciej. Kraje członkowskie muszą zastosować przepisy rozporządzenia do 25 maja 2018 r. RODO ma zharmonizować prawo ochrony danych osobowych w Europie. Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych jest gotowy. »

Które przepisy RODO nie obowiązują przedsiębiorców?

Aktualizacja: 06.04.2018

Przedsiębiorcy nie muszą stosować się do wszystkich przepisów RODO. Które przepisy ich nie obowiązują? »

Nowe wymogi ochrony danych osobowych – jak wprowadzić RODO?

Aktualizacja: 09.04.2018

Wprowadzane regulacje, dotyczące ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych, mają na celu ujednolicenie zasad w UE oraz wprowadzenie adekwatnych zabezpieczeń przed naruszeniem praw lub wolności osób fizycznych w wyniku naruszenia ochrony danych osobowych. Jak przygotować się na te zmiany i czy warto zająć się tym wcześniej? »

28 stycznia – Dzień Ochrony Danych Osobowych

Aktualizacja: 27.01.2018

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) radzi: pomyśl o ochronie prywatności i gotowości na RODO. »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Compliance 2020

Eksperci portalu infor.pl

Zbigniew Sztymelski

Specjalista z zakresu podatków i rachunkowości, księgowy w biurze rachunkowym

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »