Kategorie

RODO

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Już 25 maja 2018 r. ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych będzie stosowane w Polsce. W związku z tym zachęca się firmy do skorzystania z ofert mających na celu przygotowanie do RODO. Niektóre oferty noszą znamiona przestępstwa.
Zgodnie z RODO to państwo członkowskie decyduje o wieku dziecka, poniżej którego wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych ich dziecka . Kiedy wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych dziecka w Polsce?
Już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Przedsiębiorcy, samorządowcy, szkoły, przedszkola oraz Kościoły muszą dostosować się do nowych przepisów. Jak sprostować dane osobowe w Kościele po 25 maja 2018 r.?
W dniu 13 marca 2018 r. wydano Dekret ogólny w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych w Kościele katolickim. Ma to związek z tym, że już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać w Polsce ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, tzw. RODO.
Opracowanie dokumentacji zgodnej z RODO musi być  poprzedzone wieloaspektową analizą i oceną ryzyka. Następnie należy wdrożyć system bezpieczeństwa danych osobowych. Ten system musi być cały czas zarządzany i udoskonalany.
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy powinny stworzyć branżowe kodeksy postępowania. Kodeksy nie są obowiązkowe, ale warto je mieć, gdyż mogą w razie kontroli zapewnić przychylność GIODO.
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy muszę dostosować do RODO dokumenty firmy oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych. RODO wymaga aby zgoda napisana była prostym językiem. Jak prawidłowo napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych?
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jak przygotowana do RODO jest Państwa firma? Czy kancelarie prawne są przygotowane na wejście w życie RODO?
Firmy ubezpieczeniowe muszą jak najszybciej dostosować się do nowych przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR). Cyberpolisy szczególnie zagrożone.
Przed dniem 25 maja 2018 r. nie będziemy mieli ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679. Skutek będzie taki, że do 25 maja 2018 r. musimy dostosować systemy ochrony danych osobowych do RODO, a po dniu w życie ww. ustawy będą najpewniej potrzebne zmiany w Państwa systemach ochrony danych osobowych.
W publikacji wyjaśniono czym jest podmiot i organ publiczny do celów RODO. Jest to bardzo istotna kwestia, gdyż w praktyce mogą pojawić się wątpliwości.
Jak udostępnić informację aby nie złamać przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych? Jak wygląda ochrona danych osobowych w przepisach krajowych?
RODO (GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jednym z działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa przetwarzania danych jest pseudonimizacja. Na czym polega pseudonimizacja? Czy jest to sposób na ochronę danych?
Zgodnie z art. 84 RODO (GDPR) państwa członkowskie przyjmują przepisy określające inne sankcje za naruszenia RODO. Jakie rozwiązania zostały przewidziane w polskim ustawodawstwie?
Ogólne warunki nakładania administracyjnych kar pieniężnych uregulowane zostały w art. 83 RODO (GDPR). Poniżej publikujemy jego treść.
GIODO opublikowało informacje dotyczące dokumentacji RODO (GDPR). Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r.
W art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO, GDPR) wymieniono informacje podawane w przypadku zbierania danych od osoby, której dane dotyczą. Poniżej treść art. 13 RODO (GDPR).
Zapraszamy do zapoznania się z wytycznymi w zakresie opracowania oraz wdrożenia polityki bezpieczeństwa. Po 25 maja 2018 r. wiele zapisów obecnie obowiązujących polityk bezpieczeństwa zachowa swoją aktualność.
GDPR to ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, czyli RODO. Przepisy GDPR zaczną obowiązywać w Polsce już 25 maja 2018 r. Zapoznaj się z treścią GDPR.
Publikujemy treść projektu ustawy o ochronie danych osobowych. Co zmieni w polskiej ochronie danych osobowych RODO?

RODO pdf

RODO zaczynie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Pobierz i przeczytaj tekst RODO.

RODO ustawa

Zapoznaj się z treścią RODO. Zmiany w RODO już 25 maja 2018 r.
Poniżej publikujemy tekst RODO. Zapoznaj się z treścią rozporządzenia już dziś.
Czy adwokat lub radca prawny może pełnić funkcję inspektora ochrony danych? Publikujemy opinie Naczelnej Rady Adwokackiej i Krajowej Rady Radców Prawnych.
Zdaniem GIODO przepisy Kodeksu wyborczego nie są dostosowane do przepisów o ochronie danych. Przepisy Kodeksu wyborczego należy jak najszybciej dostosować do RODO.
Obecnie zasadniczym problemem jest w zasadzie jedynie krótki okres pozostający do 25 maja 2018 r. kiedy zaczną być stosowane przepisy RODO. Kompleksowe dostosowanie działalności Spółki do nowych przepisów jest czasochłonne zwłaszcza, w przypadku Spółek które dotychczas zaniedbywały obowiązki ochrony danych osobowych - rozmowa z r. pr. Konradem Młynkiewiczem, Dyrektorem Działu Prawa Administracyjnego w Kancelarii Sadkowski i Wspólnicy.
Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Kto powinien zrobić ocenę skutków dla ochrony danych osobowych?
Na przygotowanie się do RODO zostało 6 tygodni. Osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą musi przeprowadzić wieloaspektową analizę i ocenę ryzyk. Następnie na podstawie wyników ww. analizy i oceny, musi wdrożyć adekwatne rozwiązania.
Po 25 maja 2018 r. wszyscy będziemy musieli stosować się do RODO. Podkreślenia wymaga fakt, że RODO nie tylko ujednolica i porządkuje kwestie ochrony danych osobowych w UE ale również zaostrza przepisy w tej materii. Aby odpowiednio dostosować się do RODO należy pamiętać o kilku zasadach, w tym o zasadzie czystego biurka.
RODO zmienia filozofię ochrony danych osobowych. W odróżnieniu od obecnych regulacji nie wskazuje przy pomocy jakich środków i jak zabezpieczać dane i jak zapewnić poprawność przetwarzania. Każda firma jest zobowiązana przeprowadzić wieloaspektową analizę, ocenę ryzyk związanych z przetwarzaniem danych osobowych i wdrożyć adekwatne dla swojej firmy rozwiązania. Na pytania dotyczące RODO (GDPR) odpowiada ekspert - r.pr. Paweł Ludwiczak.
Główny Inspektor Ochrony Danych Osobowych opublikował wskazówki oraz wyjaśnienia dotyczące obowiązku z art. 30 RODO. Jak można prowadzić rejestr czynności przetwarzania danych oraz rejestr kategorii czynności?
W dniu 6 kwietnia 2018 r. przeprowadzony został wykład z cyklu "Lekcje GIODO" podczas którego omówiono rolę inspektora ochrony danych osobowych w świetle RODO.
Czy w związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)  grożą Państwu tylko kary przewidziane w RODO lub ustawie o ochronie danych osobowych? Niestety nie. Zagrażają Państwu także RODO-trolle zwani też RODO-żercami
Adwokaci i radcy prawni w ramach wykonywania zawodu przetwarzają często dane osobowe. Z tej racji są administratorami danych osobowych. Obecnie korzystają jednak ze zwolnienia z art. 43 ust 2 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych. Poza tym muszą w pełni przestrzegać obecnie obowiązujących przepisów.
Z przyjemnością informujemy, że portal infor.pl objął patronatem konferencję ELEKTRONIZACJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH A RODO.
GIODO opublikował wytyczne Grupy Roboczej WP 248 rev.01 oraz propozycję wykazu rodzajów przetwarzania, dla których wymagane jest przeprowadzenie oceny skutków.
Od dnia 24 października 2017 r. na stronie Rządowego Centrum Legislacji można się zapoznać z projektem ustawy o jawności życia publicznego (ostatnia wersja została opublikowana w dniu 12 grudnia 2017 r.). W związku z tym chcemy zwrócić uwagę na obowiązki, jakie czekają przedsiębiorców i jednostki sektora finansów publicznych, w  związku z planowanym wejściem w życie ustawy.
Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Podmioty sektora finansów publicznych obowiązane są wyznaczyć inspektora ochrony danych.
Wejście w życie nowych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych może powodować wątpliwości w zakresie udostępniania informacji publicznej przez organy samorządu. Potrzeba ochrony danych osobowych nie może jednak prowadzić do wyłączenia prawa do informacji publicznej. W praktyce udostępnienie takich informacji powinno polegać na przekazaniu tzw. informacji zanonimizowanej.
ABI nie powinien nadawać upoważnień do przetwarzania danych osobowych. GIODO opublikowało informację dotyczącą procedury nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych.
Zgoda na przetwarzanie danych osobowych ma być prosta, zrozumiała oraz rzetelnie przygotowana. RODO wchodzi w życie już 25 maja 2018 r.
Na stronach internetowych jednostek samorządu terytorialnego i innych podmiotów publicznych zamieszczane są często formularze kontaktowe, gdzie osoba fizyczna podaje swój adres poczty elektronicznej, często także imię i nazwisko, i następnie wysyła zapytanie drogą elektroniczną. W wyniku tego procesu właściciel strony internetowej posiada adresy e-mail, czasami imiona, nazwiska i inne dane osób fizycznych, które korzystały z formularza kontaktowego. Czy posiadacz strony internetowej powinien zbierać zgody osób fizycznych na przetwarzanie danych osobowych?
Przedsiębiorcy muszą przygotować się do RODO jak najszybciej. Kraje członkowskie muszą zastosować przepisy rozporządzenia do 25 maja 2018 r. RODO ma zharmonizować prawo ochrony danych osobowych w Europie. Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych jest gotowy.
Przedsiębiorcy nie muszą stosować się do wszystkich przepisów RODO. Które przepisy ich nie obowiązują?
Wprowadzane regulacje, dotyczące ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych, mają na celu ujednolicenie zasad w UE oraz wprowadzenie adekwatnych zabezpieczeń przed naruszeniem praw lub wolności osób fizycznych w wyniku naruszenia ochrony danych osobowych. Jak przygotować się na te zmiany i czy warto zająć się tym wcześniej?
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) radzi: pomyśl o ochronie prywatności i gotowości na RODO.
Przygotowanie do rozpoczęcia stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) to temat przewodni obchodów Dnia Ochrony Danych Osobowych w 2018 r.
Kraje członkowskie, w tym Polska muszą zastosować przepisy RODO już 25 maja 2018 r. W związku z tym Ministerstwo Cyfryzacji przygotowało projekt ustawy o ochronie danych osobowych. Co się zmieni?
Na stronie internetowej GIODO opublikowano test gotowości do RODO. Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r.
25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać RODO. Projekt ustawy o ochronie danych osobowych powinien być gotowy. Jest inaczej. Do projektu zgłoszono ponad 1000 uwag.