REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

RODO

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

RODO: Wyciek danych

RODO zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Będziemy lepiej chronieni w przypadku wycieku danych. Co się zmieni?

Prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych w Kościele – RODO 2018

RODO, które zacznie obowiązywać już od 25 maja 2018 r. gwarantuje osobom, których dane osobowe są przetwarzane wiele praw, w tym m.in. prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych. Z tego prawa będzie można skorzystać również w stosunku do Kościoła katolickiego jako podmiotu przetwarzającego dane.

Prawo do bycia zapomnianym w Kościele - RODO

Już 25 maja 2018 r. RODO zacznie być stosowane. Wierni zyskają prawo do żądania usunięcia danych w Kościele. Jak to zrobić? Czy wierny skorzysta z prawa do bycia zapomnianym?

RODO w Centrach usług wspólnych

Przepisy RODO zaczniemy stosować już 25 maja 2018 r. W Centrach usług wspólnych zmienią się reguły przetwarzania danych osobowych. Wiele gmin utworzyło Centra usług wspólnych w celu prowadzenia połączonej obsługi m.in. kadrowo-księgowej gminnych jednostek organizacyjnych np. szkół i przeszkoli. Centra usług wspólnych pracują na licznych danych osobowych np. uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkół. RODO zmienia reguły przetwarzania danych osobowych w Centrum usług wspólnych.

REKLAMA

GIODO ostrzega przed wymuszeniami związanymi z RODO

Już 25 maja 2018 r. ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych będzie stosowane w Polsce. W związku z tym zachęca się firmy do skorzystania z ofert mających na celu przygotowanie do RODO. Niektóre oferty noszą znamiona przestępstwa.

Kiedy wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych dziecka?

Zgodnie z RODO to państwo członkowskie decyduje o wieku dziecka, poniżej którego wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych ich dziecka . Kiedy wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych dziecka w Polsce?

Sprostowanie danych osobowych w Kościele po 25 maja 2018 r. – RODO

Już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Przedsiębiorcy, samorządowcy, szkoły, przedszkola oraz Kościoły muszą dostosować się do nowych przepisów. Jak sprostować dane osobowe w Kościele po 25 maja 2018 r.?

Dopuszczalność przetwarzania danych osobowych w Kościele – RODO 2018

W dniu 13 marca 2018 r. wydano Dekret ogólny w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych w Kościele katolickim. Ma to związek z tym, że już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać w Polsce ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, tzw. RODO.

REKLAMA

Dokumentacja zgodna z RODO

Opracowanie dokumentacji zgodnej z RODO musi być  poprzedzone wieloaspektową analizą i oceną ryzyka. Następnie należy wdrożyć system bezpieczeństwa danych osobowych. Ten system musi być cały czas zarządzany i udoskonalany.

Kodeksy postępowania - RODO 2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy powinny stworzyć branżowe kodeksy postępowania. Kodeksy nie są obowiązkowe, ale warto je mieć, gdyż mogą w razie kontroli zapewnić przychylność GIODO.

RODO: Jak napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych?

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy muszę dostosować do RODO dokumenty firmy oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych. RODO wymaga aby zgoda napisana była prostym językiem. Jak prawidłowo napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych?

RODO w kancelarii prawnej

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jak przygotowana do RODO jest Państwa firma? Czy kancelarie prawne są przygotowane na wejście w życie RODO?

RODO 2018 - sektor ubezpieczeniowy

Firmy ubezpieczeniowe muszą jak najszybciej dostosować się do nowych przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR). Cyberpolisy szczególnie zagrożone.

Wyłudzenia związane z RODO

Przed dniem 25 maja 2018 r. nie będziemy mieli ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679. Skutek będzie taki, że do 25 maja 2018 r. musimy dostosować systemy ochrony danych osobowych do RODO, a po dniu w życie ww. ustawy będą najpewniej potrzebne zmiany w Państwa systemach ochrony danych osobowych.

RODO: obowiązek wyznaczenia inspektora ochrony danych, gdy dane przetwarza organ lub podmiot publiczny

W publikacji wyjaśniono czym jest podmiot i organ publiczny do celów RODO. Jest to bardzo istotna kwestia, gdyż w praktyce mogą pojawić się wątpliwości.

RODO: Jak udostępnić informację publiczną?

Jak udostępnić informację aby nie złamać przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych? Jak wygląda ochrona danych osobowych w przepisach krajowych?

RODO: pseudonimizacja sposobem na ochronę danych

RODO (GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jednym z działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa przetwarzania danych jest pseudonimizacja. Na czym polega pseudonimizacja? Czy jest to sposób na ochronę danych?

Sankcje w RODO (GDPR)

Zgodnie z art. 84 RODO (GDPR) państwa członkowskie przyjmują przepisy określające inne sankcje za naruszenia RODO. Jakie rozwiązania zostały przewidziane w polskim ustawodawstwie?

Wysokość kar finansowych w RODO (GDPR)

Ogólne warunki nakładania administracyjnych kar pieniężnych uregulowane zostały w art. 83 RODO (GDPR). Poniżej publikujemy jego treść.

Dokumentacja RODO (GDPR)

GIODO opublikowało informacje dotyczące dokumentacji RODO (GDPR). Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r.

Artykuł 13 RODO (GDPR): Informacje podawane w przypadku zbierania danych od osoby, której dane dotyczą

W art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO, GDPR) wymieniono informacje podawane w przypadku zbierania danych od osoby, której dane dotyczą. Poniżej treść art. 13 RODO (GDPR).

RODO: Jak opracować polityki bezpieczeństwa?

Zapraszamy do zapoznania się z wytycznymi w zakresie opracowania oraz wdrożenia polityki bezpieczeństwa. Po 25 maja 2018 r. wiele zapisów obecnie obowiązujących polityk bezpieczeństwa zachowa swoją aktualność.

GDPR w Polsce już od 25 maja 2018 r.

GDPR to ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, czyli RODO. Przepisy GDPR zaczną obowiązywać w Polsce już 25 maja 2018 r. Zapoznaj się z treścią GDPR.

Nowa ustawa o ochronie danych osobowych 2018

Publikujemy treść projektu ustawy o ochronie danych osobowych. Co zmieni w polskiej ochronie danych osobowych RODO?

RODO pdf

RODO zaczynie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Pobierz i przeczytaj tekst RODO.

RODO ustawa

Zapoznaj się z treścią RODO. Zmiany w RODO już 25 maja 2018 r.

RODO: rozporządzenie

Poniżej publikujemy tekst RODO. Zapoznaj się z treścią rozporządzenia już dziś.

Adwokat lub radca prawny inspektorem ochrony danych - opinia Naczelnej Rady Adwokackiej i Krajowej Rady Radców Prawnych

Czy adwokat lub radca prawny może pełnić funkcję inspektora ochrony danych? Publikujemy opinie Naczelnej Rady Adwokackiej i Krajowej Rady Radców Prawnych.

RODO a monitoring w lokalach wyborczych

Zdaniem GIODO przepisy Kodeksu wyborczego nie są dostosowane do przepisów o ochronie danych. Przepisy Kodeksu wyborczego należy jak najszybciej dostosować do RODO.

RODO: najważniejsze zmiany dla spółek

Obecnie zasadniczym problemem jest w zasadzie jedynie krótki okres pozostający do 25 maja 2018 r. kiedy zaczną być stosowane przepisy RODO. Kompleksowe dostosowanie działalności Spółki do nowych przepisów jest czasochłonne zwłaszcza, w przypadku Spółek które dotychczas zaniedbywały obowiązki ochrony danych osobowych - rozmowa z r. pr. Konradem Młynkiewiczem, Dyrektorem Działu Prawa Administracyjnego w Kancelarii Sadkowski i Wspólnicy.

RODO: Ocena skutków dla ochrony danych osobowych

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Kto powinien zrobić ocenę skutków dla ochrony danych osobowych?

Jak do RODO powinna przygotować się osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą?

Na przygotowanie się do RODO zostało 6 tygodni. Osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą musi przeprowadzić wieloaspektową analizę i ocenę ryzyk. Następnie na podstawie wyników ww. analizy i oceny, musi wdrożyć adekwatne rozwiązania.

RODO: Zasada czystego biurka – wzory dokumentów dla pracodawców

Po 25 maja 2018 r. wszyscy będziemy musieli stosować się do RODO. Podkreślenia wymaga fakt, że RODO nie tylko ujednolica i porządkuje kwestie ochrony danych osobowych w UE ale również zaostrza przepisy w tej materii. Aby odpowiednio dostosować się do RODO należy pamiętać o kilku zasadach, w tym o zasadzie czystego biurka.

RODO w praktyce - najważniejsze zmiany dla przedsiębiorców

RODO zmienia filozofię ochrony danych osobowych. W odróżnieniu od obecnych regulacji nie wskazuje przy pomocy jakich środków i jak zabezpieczać dane i jak zapewnić poprawność przetwarzania. Każda firma jest zobowiązana przeprowadzić wieloaspektową analizę, ocenę ryzyk związanych z przetwarzaniem danych osobowych i wdrożyć adekwatne dla swojej firmy rozwiązania. Na pytania dotyczące RODO (GDPR) odpowiada ekspert - r.pr. Paweł Ludwiczak.

Jak można prowadzić rejestr czynności przetwarzania danych oraz rejestr kategorii czynności?

Główny Inspektor Ochrony Danych Osobowych opublikował wskazówki oraz wyjaśnienia dotyczące obowiązku z art. 30 RODO. Jak można prowadzić rejestr czynności przetwarzania danych oraz rejestr kategorii czynności?

Inspektor Ochrony Danych w szkołach - RODO 2018

W dniu 6 kwietnia 2018 r. przeprowadzony został wykład z cyklu "Lekcje GIODO" podczas którego omówiono rolę inspektora ochrony danych osobowych w świetle RODO.

RODO Trolle - wyłudzenia związane z nowymi przepisami dot. ochrony danych osobowych

Czy w związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)  grożą Państwu tylko kary przewidziane w RODO lub ustawie o ochronie danych osobowych? Niestety nie. Zagrażają Państwu także RODO-trolle zwani też RODO-żercami

Przetwarzanie danych osobowych przez adwokatów i radców prawnych w ramach wykonywania zawodu od dnia 25 maja 2018 r.

Adwokaci i radcy prawni w ramach wykonywania zawodu przetwarzają często dane osobowe. Z tej racji są administratorami danych osobowych. Obecnie korzystają jednak ze zwolnienia z art. 43 ust 2 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych. Poza tym muszą w pełni przestrzegać obecnie obowiązujących przepisów.

Elektronizacja zamówień publicznych a RODO

Z przyjemnością informujemy, że portal infor.pl objął patronatem konferencję ELEKTRONIZACJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH A RODO.

Przeprowadzenie oceny skutków dla ochrony danych

GIODO opublikował wytyczne Grupy Roboczej WP 248 rev.01 oraz propozycję wykazu rodzajów przetwarzania, dla których wymagane jest przeprowadzenie oceny skutków.

Obowiązki przedsiębiorców i jednostek sektora finansów publicznych na gruncie projektu ustawy o jawności życia publicznego

Od dnia 24 października 2017 r. na stronie Rządowego Centrum Legislacji można się zapoznać z projektem ustawy o jawności życia publicznego (ostatnia wersja została opublikowana w dniu 12 grudnia 2017 r.). W związku z tym chcemy zwrócić uwagę na obowiązki, jakie czekają przedsiębiorców i jednostki sektora finansów publicznych, w  związku z planowanym wejściem w życie ustawy.

Inspektor Ochrony Danych w podmiotach publicznych - RODO 2018

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Podmioty sektora finansów publicznych obowiązane są wyznaczyć inspektora ochrony danych.

Przepisy RODO a udostępnianie informacji publicznej

Wejście w życie nowych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych może powodować wątpliwości w zakresie udostępniania informacji publicznej przez organy samorządu. Potrzeba ochrony danych osobowych nie może jednak prowadzić do wyłączenia prawa do informacji publicznej. W praktyce udostępnienie takich informacji powinno polegać na przekazaniu tzw. informacji zanonimizowanej.

Upoważnienia do przetwarzania danych osobowych po 25 maja 2018 r.

ABI nie powinien nadawać upoważnień do przetwarzania danych osobowych. GIODO opublikowało informację dotyczącą procedury nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych.

Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych?

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych ma być prosta, zrozumiała oraz rzetelnie przygotowana. RODO wchodzi w życie już 25 maja 2018 r.

Dane osobowe w formularzu kontaktowym

Na stronach internetowych jednostek samorządu terytorialnego i innych podmiotów publicznych zamieszczane są często formularze kontaktowe, gdzie osoba fizyczna podaje swój adres poczty elektronicznej, często także imię i nazwisko, i następnie wysyła zapytanie drogą elektroniczną. W wyniku tego procesu właściciel strony internetowej posiada adresy e-mail, czasami imiona, nazwiska i inne dane osób fizycznych, które korzystały z formularza kontaktowego. Czy posiadacz strony internetowej powinien zbierać zgody osób fizycznych na przetwarzanie danych osobowych?

Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych gotowy

Przedsiębiorcy muszą przygotować się do RODO jak najszybciej. Kraje członkowskie muszą zastosować przepisy rozporządzenia do 25 maja 2018 r. RODO ma zharmonizować prawo ochrony danych osobowych w Europie. Projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych jest gotowy.

Które przepisy RODO nie obowiązują przedsiębiorców?

Przedsiębiorcy nie muszą stosować się do wszystkich przepisów RODO. Które przepisy ich nie obowiązują?

Nowe wymogi ochrony danych osobowych – jak wprowadzić RODO?

Wprowadzane regulacje, dotyczące ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych, mają na celu ujednolicenie zasad w UE oraz wprowadzenie adekwatnych zabezpieczeń przed naruszeniem praw lub wolności osób fizycznych w wyniku naruszenia ochrony danych osobowych. Jak przygotować się na te zmiany i czy warto zająć się tym wcześniej?

28 stycznia – Dzień Ochrony Danych Osobowych

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) radzi: pomyśl o ochronie prywatności i gotowości na RODO.

REKLAMA