| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Zawiadomienie o wyznaczeniu Inspektora Ochrony Danych

Aktualizacja: 21.05.2018

RODO nakłada wiele nowych obowiązków. Jednym z nich jest obowiązek wyznaczenia inspektora ochrony danych. »

Co i za co grozi przy naruszeniu RODO?

Aktualizacja: 15.05.2019

Wszyscy piszą „na gruncie RODO grozi za naruszenie rozporządzenia kara administracyjna sięgająca 20 mln EUR lub 4% obrotu”. Ale za co dokładnie i czy tylko i każdemu? Za naruszenie RODO grozić będzie odpowiedzialność karna, cywilna oraz administracyjna. Za udaremnianie lub utrudnianie kontrolującemu prowadzenia kontroli przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych, będzie grozić kara: grzywny, kara ograniczenia wolności albo kara pozbawienia wolności do lat dwóch. »

RODO: 5 największych mitów

Aktualizacja: 14.05.2018

Już od 25 maja 2018 r. będziemy stosować ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Podczas wdrażania nowych zasad ochrony danych osobowych pojawia się wiele mitów. W co nie należy wierzyć? »

RODO: Nowa ustawa o ochronie danych osobowych uchwalona

Aktualizacja: 19.06.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) zaczniemy stosować już 25 maja 2018 r. RODO wymusiło wiele zmian w polskiej ustawie o ochronie danych osobowych. Co się zmienia? »

RODO: Wyciek danych

Aktualizacja: 11.05.2018

RODO zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Będziemy lepiej chronieni w przypadku wycieku danych. Co się zmieni? »

Prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych w Kościele – RODO 2018

Aktualizacja: 10.05.2018

RODO, które zacznie obowiązywać już od 25 maja 2018 r. gwarantuje osobom, których dane osobowe są przetwarzane wiele praw, w tym m.in. prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych. Z tego prawa będzie można skorzystać również w stosunku do Kościoła katolickiego jako podmiotu przetwarzającego dane. »

Prawo do bycia zapomnianym w Kościele - RODO

Aktualizacja: 10.05.2018

Już 25 maja 2018 r. RODO zacznie być stosowane. Wierni zyskają prawo do żądania usunięcia danych w Kościele. Jak to zrobić? Czy wierny skorzysta z prawa do bycia zapomnianym? »

RODO w Centrach usług wspólnych

Aktualizacja: 14.05.2018

Przepisy RODO zaczniemy stosować już 25 maja 2018 r. W Centrach usług wspólnych zmienią się reguły przetwarzania danych osobowych. Wiele gmin utworzyło Centra usług wspólnych w celu prowadzenia połączonej obsługi m.in. kadrowo-księgowej gminnych jednostek organizacyjnych np. szkół i przeszkoli. Centra usług wspólnych pracują na licznych danych osobowych np. uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkół. RODO zmienia reguły przetwarzania danych osobowych w Centrum usług wspólnych. »

GIODO ostrzega przed wymuszeniami związanymi z RODO

Aktualizacja: 10.05.2018

Już 25 maja 2018 r. ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych będzie stosowane w Polsce. W związku z tym zachęca się firmy do skorzystania z ofert mających na celu przygotowanie do RODO. Niektóre oferty noszą znamiona przestępstwa. »

Kiedy wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych dziecka?

Aktualizacja: 09.05.2018

Zgodnie z RODO to państwo członkowskie decyduje o wieku dziecka, poniżej którego wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych ich dziecka . Kiedy wymagana jest zgoda rodziców na przetwarzanie danych osobowych dziecka w Polsce? »

Sprostowanie danych osobowych w Kościele po 25 maja 2018 r. – RODO

Aktualizacja: 08.05.2018

Już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Przedsiębiorcy, samorządowcy, szkoły, przedszkola oraz Kościoły muszą dostosować się do nowych przepisów. Jak sprostować dane osobowe w Kościele po 25 maja 2018 r.? »

Dopuszczalność przetwarzania danych osobowych w Kościele – RODO 2018

Aktualizacja: 08.05.2018

W dniu 13 marca 2018 r. wydano Dekret ogólny w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych w Kościele katolickim. Ma to związek z tym, że już 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać w Polsce ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, tzw. RODO. »

Dokumentacja zgodna z RODO

Aktualizacja: 07.05.2018

Opracowanie dokumentacji zgodnej z RODO musi być  poprzedzone wieloaspektową analizą i oceną ryzyka. Następnie należy wdrożyć system bezpieczeństwa danych osobowych. Ten system musi być cały czas zarządzany i udoskonalany. »

Kodeksy postępowania - RODO 2018

Aktualizacja: 25.04.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy powinny stworzyć branżowe kodeksy postępowania. Kodeksy nie są obowiązkowe, ale warto je mieć, gdyż mogą w razie kontroli zapewnić przychylność GIODO. »

RODO: Jak napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych?

Aktualizacja: 15.05.2019

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy muszę dostosować do RODO dokumenty firmy oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych. RODO wymaga aby zgoda napisana była prostym językiem. Jak prawidłowo napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Adrian Błaszkiewicz

Ekspert w zakresie VAT

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »