| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Dokumentacja zgodna z RODO

Aktualizacja: 07.05.2018

Opracowanie dokumentacji zgodnej z RODO musi być  poprzedzone wieloaspektową analizą i oceną ryzyka. Następnie należy wdrożyć system bezpieczeństwa danych osobowych. Ten system musi być cały czas zarządzany i udoskonalany. »

Kodeksy postępowania - RODO 2018

Aktualizacja: 25.04.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy powinny stworzyć branżowe kodeksy postępowania. Kodeksy nie są obowiązkowe, ale warto je mieć, gdyż mogą w razie kontroli zapewnić przychylność GIODO. »

RODO: Jak napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych?

Aktualizacja: 15.05.2019

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Firmy muszę dostosować do RODO dokumenty firmy oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych. RODO wymaga aby zgoda napisana była prostym językiem. Jak prawidłowo napisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych? »

RODO w kancelarii prawnej

Aktualizacja: 25.04.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jak przygotowana do RODO jest Państwa firma? Czy kancelarie prawne są przygotowane na wejście w życie RODO? »

RODO 2018 - sektor ubezpieczeniowy

Aktualizacja: 25.04.2018

Firmy ubezpieczeniowe muszą jak najszybciej dostosować się do nowych przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR). Cyberpolisy szczególnie zagrożone. »

Wyłudzenia związane z RODO

Aktualizacja: 26.04.2018

Przed dniem 25 maja 2018 r. nie będziemy mieli ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679. Skutek będzie taki, że do 25 maja 2018 r. musimy dostosować systemy ochrony danych osobowych do RODO, a po dniu w życie ww. ustawy będą najpewniej potrzebne zmiany w Państwa systemach ochrony danych osobowych. »

RODO: obowiązek wyznaczenia inspektora ochrony danych, gdy dane przetwarza organ lub podmiot publiczny

Aktualizacja: 18.04.2018

W publikacji wyjaśniono czym jest podmiot i organ publiczny do celów RODO. Jest to bardzo istotna kwestia, gdyż w praktyce mogą pojawić się wątpliwości. »

RODO: Jak udostępnić informację publiczną?

Aktualizacja: 15.05.2019

Jak udostępnić informację aby nie złamać przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych? Jak wygląda ochrona danych osobowych w przepisach krajowych? »

RODO: pseudonimizacja sposobem na ochronę danych

Aktualizacja: 18.04.2018

RODO (GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. Jednym z działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa przetwarzania danych jest pseudonimizacja. Na czym polega pseudonimizacja? Czy jest to sposób na ochronę danych? »

Sankcje w RODO (GDPR)

Aktualizacja: 17.04.2018

Zgodnie z art. 84 RODO (GDPR) państwa członkowskie przyjmują przepisy określające inne sankcje za naruszenia RODO. Jakie rozwiązania zostały przewidziane w polskim ustawodawstwie? »

Wysokość kar finansowych w RODO (GDPR)

Aktualizacja: 17.04.2018

Ogólne warunki nakładania administracyjnych kar pieniężnych uregulowane zostały w art. 83 RODO (GDPR). Poniżej publikujemy jego treść. »

Dokumentacja RODO (GDPR)

Aktualizacja: 17.04.2018

GIODO opublikowało informacje dotyczące dokumentacji RODO (GDPR). Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO, GDPR) zacznie obowiązywać już 25 maja 2018 r. »

Artykuł 13 RODO (GDPR): Informacje podawane w przypadku zbierania danych od osoby, której dane dotyczą

Aktualizacja: 17.04.2018

W art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO, GDPR) wymieniono informacje podawane w przypadku zbierania danych od osoby, której dane dotyczą. Poniżej treść art. 13 RODO (GDPR). »

RODO: Jak opracować polityki bezpieczeństwa?

Aktualizacja: 17.04.2018

Zapraszamy do zapoznania się z wytycznymi w zakresie opracowania oraz wdrożenia polityki bezpieczeństwa. Po 25 maja 2018 r. wiele zapisów obecnie obowiązujących polityk bezpieczeństwa zachowa swoją aktualność. »

GDPR w Polsce już od 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 17.04.2018

GDPR to ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, czyli RODO. Przepisy GDPR zaczną obowiązywać w Polsce już 25 maja 2018 r. Zapoznaj się z treścią GDPR. »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Michał Sroczyński

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »