ARR: 118 mln zł na "szklankę mleka" w roku szkolnym 2011/2012
REKLAMA
Wnioskodawcy (dostawcy, szkoły podstawowe, władze i organizacje działające w imieniu szkół) zainteresowani uzyskaniem dopłaty do mleka i jego przetworów dla uczniów szkół podstawowych, mogą składać wnioski do końca czerwca. Dokumenty przyjmują oddziały terenowe ARR - poinformowała rzeczniczka Agencji Iwona Ciechan.
REKLAMA
Akcja "szklanka mleka", która prowadzona jest w naszym kraju od 7 lat, cieszy się dużą popularnością wśród placówek oświatowych. Mleko i jego przetwory piją przedszkolaki, uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych na terenie całego kraju. Program rozkręcił się w roku szkolnym 2007/2008, po wprowadzeniu dopłaty krajowej, dzięki której dzieci w podstawówkach dostają mleko bezpłatnie.
Polska jest liderem w realizacji unijnego programu "szklanka mleka", wyprzedza kraje "starej" Unii, np. Niemcy, Wielką Brytanię, Francję, w których akcja trwa od ponad 20 lat.
Program jest finansowany z trzech źródeł - ze środków unijnych, ze środków krajowych (tzw. dopłata krajowa) oraz z pieniędzy Funduszu Promocji Mleka.
REKLAMA
Dziecko w ramach akcji może dostać jednorazowo 0,25 litra np. mleka lub jogurtu, przez trzy dni w tygodniu. W poprzednich latach produkty trafiały do szkół pięć razy w tygodniu. Najczęściej dzieci piją mleko, choć w ramach programu dostarczane mogą być także: mleko smakowe, jogurty, twarożki i sery.
Według Agencji Rynku Rolnego, w mijającym roku szkolnym mleko piło ok. 2,4 mln dzieci, czyli mniej więcej tyle samo, ile w roku poprzednim. W sumie z tego programu korzystało 14,5 tys. placówek oświatowych. Największe zainteresowanie programem wykazały placówki oświatowe woj. opolskiego i podkarpackiego.
Celem programu jest promowanie zdrowego odżywiania poprzez zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i przetworów mlecznych.
Według naukowców, mleko jest najbardziej wartościowym produktem w żywieniu człowieka. Zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka oraz inne składniki pokarmowe, takie jak: bardzo dobrze przyswajalny wapń, witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E).
REKLAMA
REKLAMA