REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Pięć lat obowiązywania RODO – czy mamy RODO-erę?

Paweł Bronisław Ludwiczak
Radca prawny, specjalizujący się w tematach związanych z obsługą prawną przedsiębiorców, prawem korporacyjnym, zamówieniami in house, publicznym transportem zbiorowym i Compliance.
Tomasz Król
prawnik - prawo pracy, cywilne, gospodarcze, administracyjne, podatki, ubezpieczenia społeczne, sektor publiczny
Pięć lat obowiązywania RODO – czy mamy RODO-erę?
ShutterStock

REKLAMA

REKLAMA

RODO obowiązuje już 5 lat, a prawo ochrony danych osobowych obowiązuje w Polsce od 30 kwietnia 1998 r. czyli już ćwierć wieku.

25 maja 2018 r., w dniu wejścia w życie RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE) opublikował Pan w Inforze artykuł „Co oznacza RODO–ERA?”

REKLAMA

Czy faktycznie żyjemy w RODO-erze?

Przypomnę tylko, że RODO obowiązuje już 5 lat, a prawo ochrony danych osobowych obowiązuje w Polsce od 30 kwietnia 1998 r. czyli już ćwierć wieku. Niestety ochrona danych osobowych cały czas powoduje problemy.

W mojej ocenie żyjemy w RODO-erze, ponieważ:

  1. RODO, co do zasady, wprowadza jednolite zasady ochrony danych osobowych na terenie całej UE, choć łatwo zauważyć, że niestety praktyka organów Nadzorów często bardzo się różni – np. jedno ścigają np. META (właściciel Facebook`a) a inne nie. 
  2. RODO zmieniło filozofię ochrony danych osobowych. RODO w odróżnieniu od poprzednich regulacji nie wskazuje przy pomocy jakich środków i jak zabezpieczać dane i jak zapewnić poprawność przetwarzania. Niestety nadal w wielu podmiotach ale i w PUODO pokutuje papierologia – na wszystko musi być papier.
  3. RODO muszą stosować zarówno olbrzymie korporacje, jak i osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą – niestety często duże korporacje narzucają swoje rozwiązania lub lekceważą RODO (próbował ktoś negocjować umowę powierzenia danych z Google lub Microsoft) z drugiej strony wielu małych czy mikroprzedsiębiorców nadal nie wie co to RODO.
  4. RODO nakłada cały szereg obowiązków na administratora, np. obowiązek informacyjny – niestety nadal nie wszyscy są tego świadomi.
  5. RODO daje nam cały szereg uprawnień i coraz więcej ludzi jest tego świadomych i korzysta z tego. 

 

Co się sprawdziło z rzeczy które niepokoiły Pana w związku z RODO-erą?

REKLAMA

Niestety ustawodawca dopiero po roku od dnia wejścia w życie w RODO opublikował  ustawę wprowadzającą ustawę o ochronie danych osobowych. Zmieniła ona blisko sto kilkadziesiąt ustaw. Niestety nie zlikwidowała części sprzeczności lub luk prawnych ale zlikwidowała zdecydowanie większość. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Na szczęście nie spełniły się moje obawy dotyczące działalności RODO-Trolli, czyli osób, które chcą nieuczciwie lub nieetycznie „zarobić” wykorzystując Państwa strach, niewiedzę lub błąd.

Nie ma też za dużo RODO-pieniaczy lub osób „Świętszych od Papieża” – czyli osób, które   nadużywają lub nie wypaczają praw, które daje nam RODO.

Niestety nadal brak wiedzy na temat RODO lub wiele osób je źle rozumienie. Skutkuje to tym, że wiele podmiotów nadal nie wdrożyło systemów ochrony danych osobowych lub zrobiło to nieprawidłowo.

Czy to na co Pan liczył w związku z RODO sprawdziło się?

Powoli coraz lepiej chronimy nasze i czyjeś dane osobowe. Powoli też odzyskujemy kontrolę nad naszymi danymi ale jeszcze długa droga przed nami. Nadal wielkie korporacje z Ameryki (np. Google, Meta (Facebook)) przetwarzają masowo nasze dane.

PUODO raczej edukuje i ostrzega niż karze. Mógłby publikować więcej  rekomendacji określających np. środki techniczne i organizacyjne stosowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych. Mógłby też uzgadniać je szerzej z praktykami ochrony danych osobowych.

Chciałbym pochwalić PUODO za współpracę przy tworzeniu kodeksów postępowania, niestety do dziś mamy tylko jeden zatwierdzony kodeks. I tylko jeden podmiot certyfikujący.

Nadal liczę, że uda się zrealizować szczytne cele które stoją za RODO.

Na szczęście mniej jest straszenia karami, a więcej rozmowy jak lepiej chronić nasze prawa i wolności,

Jakie są największe problemy administracji w związku z RODO?

Myślę, że największe problemy administracji z ochroną danych osobowych to:

  1. Po pierwsze cyber-bezpieczeństwo. Potwierdza to chociażby raport Najwyższej Izby Kontroli „żeby elektronicznie znaczyło bezpiecznie”. NIK stwierdził, że dane osobowe przetwarzane przez samorządy są często słabo chronione. Zgadzam się z NIK, że administracja powinna:
  1. prowadzić okresowe analiz ryzyka utraty integralności, poufności lub dostępności informacji, 
  2. opracować i wdrożyć oraz aktualizować Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji,
  3. zapewnić prowadzenie przynajmniej raz w roku okresowego audytu wewnętrznego z zakresu bezpieczeństwa informacji,
  4. przeprowadzić analizy i oceny procesów przetwarzania danych,
  5. szkolić pracowników w tym kadrę kierowniczą
  6. traktować wydatki na ochronę danych osobowych jako niezbędną inwestycję a nie zbędny koszt
  7. pamiętać, że dobry Inspektor Ochrony Danych czy bezpiecznik jest bezcenny. Trzeba go dobrze wynagradzać, szkolić, rozmawiać z nim i słuchać.
  1. Po drugie administracja często nie posiada odpowiednich zasobów finansowych lub ludzkich:
  1. częstego braku odpowiednich budżetów na wdrożenia, szkolenia i audyty,
  2. brak odpowiednich ludzi na stanowiskach IOD. Nadal zdarza się, że są to ludzie z łapanki lub na część etatu. Choć znam też mnóstwo świetnych Inspektorów Ochrony Danych, którzy pracują w administracji.

 

  1. Po trzecie często niskiej świadomości zagadnień związanych z RODO lub kiepskiego ich rozumienia przez władze oraz słabego wsparcia Inspektorów Danych Osobowych. Niestety nie da się wdrożyć skutecznych Systemów Bezpieczeństwa Danych Osobowych bez właściwego wsparcia góry. Nadal niestety zdarza się, że IOD nie jest od początku włączany w różne projekty. 

 

  1. Po czwarte częste luki lub sprzeczność przepisów. Administracja np. z jednej strony musi być transparentna a z drugiej chronić prawa i wolności osób. Czasami niestety te cele są sprzeczne.

Co bym radził dziś po 5 latach RODO-Ery?

Tu jestem nudny. Radzę to samo co 5 lat temu:

  1. W razie wątpliwości należy pytać ekspertów.
  2. Komuś, kto postępuje etycznie, uczciwie, rozsądnie i rzetelnie RODO nie powinno być straszne.
  3. Uczyć się. Jest mnóstwo materiałów, darmowych szkoleń itd. Jest sporo ekspertów, którzy za rozsądną stawkę przeprowadzą audyt lub warsztaty.
Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Blisko 5 tys. zgłoszeń związanych ze zdarzeniami atmosferycznymi

We wtorek i środę strażacy w całym kraju mieli ręce pełne roboty. Do godz. 6 odnotowano 4998 zgłoszeń związanych z pogodą. Obrażenia odniosły cztery osoby. 

Wojsko Polskie to trzecia armia NATO pod względem liczebności

Polska ma trzecią największą co do liczebności armię w NATO - przekazał szef BBN Jacek Siewiera, powołując się na dane zebrane przez NATO. Z szacunków Sojuszu wynika, że Wojsko Polskie z ponad 216 tys. żołnierzy to trzecia armia NATO - po USA i Turcji.

Taki jest stan budżetu państwa. Są najnowsze dane

Są nowe dane dotyczące stanu budżetu państwa. Deficyt budżetu po czerwcu wyniósł 69 mld 905,9 mln zł. Tak podało w opublikowanych szacunkowych danych Ministerstwo Finansów. Co jeszcze wiadomo o wykonaniu budżetu?

Skromniejsze podwyżki dla pielęgniarek i położnych? Ile zarabiają w 2024 roku?

Jakie jest obecnie wynagrodzenie zasadnicze pielęgniarek i położnych? Jakie podwyżki i zmiany zasad ustalania tych wynagrodzeń są przewidziane w obywatelskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego niektórych pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych, który jest obecnie procedowany w Sejmie RP.

REKLAMA

Projekt "Szkoły międzypokoleniowej" ruszy jesienią, w formie pilotażu

Projekt "Szkoły międzypokoleniowej", czyli wspólna przestrzeń dla uczniów i seniorów, sprzyjająca wymianie informacji i integracji międzypokoleniowej, ruszy jesienią w formie pilotażu. Tak przekazała minister ds. polityki senioralnej Marzena Okła-Drewnowicz.

Minister finansów: płace w budżetówce wzrosną nieznacznie więcej niż 4,1% w 2025 roku. Realna wartość wynagrodzeń ma być utrzymana

Resort finansów zaproponuje Radzie Ministrów wyższą niż 4,1 proc. waloryzację wynagrodzeń w sferze budżetowej w 2025 r. - poinformował 15 lipca 2024 r. minister finansów Andrzej Domański podczas posiedzenia Rady Dialogu Społecznego. Nie wskazał jednak żadnego konkretnego wskaźnika podwyżek dla budżetówki w przyszłym roku.

Darmowa rehabilitacja z ZUS dla nauczycieli i innych pracujących głosem. Dla kogo 24 dni w sanatorium? Jak uzyskać skierowanie?

ZUS informuje, że osoby, dla których głos jest głównym narzędziem pracy (np. nauczyciele) są narażone na zaburzenia funkcji narządu głosu i tym samym grozi im utrata zdolności do pracy. Jeżeli chcą temu zapobiec, mogą skorzystać z rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej ZUS w schorzeniach narządu głosu. Rehabilitacja lecznicza w zakresie schorzenia narządu głosu, na którą kieruje ZUS, trwa 24 dni w ośrodku rehabilitacyjnym w takich miejscowościach jak: Ciechocinek, Jelenia Góra, Ostróda, Świeradów-Zdrój, Uniejów. Jak uzyskać skierowanie do sanatorium?

Wakacje 2024: dokąd najchętniej jeżdżą Polacy i jakie mają budżety?

Większość Polaków (84 proc.) planuje wyjechać na wakacje, i większość spędzi je w Polsce (64 proc.). Tak wynika z  raportu International Travel Confidence Index 2024 opracowanego na zlecenie Allianz Partners.

REKLAMA

Rekordowa liczba pasażerów z lotniska Chopina

Ponad 2 mln odprawionych w ciągu miesiąca pasażerów. To rekord, który padł w czerwcu na lotnisku Chopina. Z szacunków wynika, ze w całym roku ta liczba będzie wynosić 20 mln. 

Darmowe potańcówki w Warszawie

Wracają potańcówki na Grochowskiej. Od 12 lipca mieszkańcy dzielnicy Praga-Południe i okolic będą mogli tańczyć do muzyki z różnych stron świata. 

REKLAMA