| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Organizacja > Klienci > Zakaz palenia w praktyce

Zakaz palenia w praktyce

Od ponad czterech miesięcy w Polsce funkcjonuje zakaz palenia w miejscach publicznych. Zobacz jak w praktyce został przyjęty zakaz-jaki jest do niego stosunek pracowników lokali gastronomicznych, oraz samych klientów.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie Manko prawie 74 % badanych pracowników lokali gastronomicznych dostrzega pozytywne skutki wprowadzonego zakazu.

Przypomnijmy sobie co dokładnie zmieniła nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych: 

-od 15 listopada 2010 wprowadzono całkowity zakaz palenia w większości miejsc publicznych,

-zmiana dotyczyła również wprowadzenia jednolitych sankcji za nieprzestrzeganie zakazu, oraz zakazu reklamy wyrobów tytoniowych.

Zobacz: O co tyle dymu? E-papieros aspekty prawne

Gdzie palenie jest zabronione?

Wprowadzone przepisy rozszerzają zakaz palenia na:

- obiekty użytku publicznego,

- miejsca pracy, środki transportu publicznego i związane z nimi obiekty oraz na obiekty sportowe i rekreacyjne.

Oznacza to w praktyce, że palić nie wolno w pociągach, szpitalach, kinach, na przystankach, placach zabaw, czy uczelniach.

W przypadku łamania obowiązujących w tej kwestii przepisów palaczom grozi 500 zł mandatu, jeśli palić będą w niedozwolonych miejscach. Natomiast właściciele lokali za brak odpowiedniej informacji o zakazie palenia mogą zapłacić nawet do 2 000 zł kary.

W pubach i restauracjach nie można palić poza wyznaczoną palarnią, czyli szczelnie zamkniętym pomieszczeniem posiadającym odpowiednią wentylację.
Wśród niepalących Poloków- 84 %, a wśród palących- 68 % popiera zakaz palenia w miejscach publicznych-wskazuje badanie przeprowadzone w lutym 2011 r. przez TNS OBOP, co dementuję wcześniejsze obaw, że nowe prawo nie zostanie zaakceptowane. 

Zobacz na Forum: Zakaz palenia

Nic nie wskazuje również na to, że obroty placówek gastronomicznych spadły po wprowadzeniu zakazu, a w przypadku niektórych lokali tendencja jest wręcz odwrotna.
Kolejną zaletą niedawno obowiązującego prawa są kwestie dotyczące zdrowia-osoby palące (aż 45 %) są zdania, że wprowadzony zakaz palenia może stanowić zachętę do rzucenia nałogu.

Przykład z Europy

W Europie całkowity zakaz palenia tytoniu we wszystkich miejscach pracy, w tym w barach i restauracjach, wprowadzono dotychczas w 12 krajach, m.in.: Irlandii, Norwegii, Włoszech, Szkocji, Szwecji i na Malcie, Litwie i Słowenii.  Pomimo początkowych obaw i kontrowersji w.w. krajów całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych okazał się ogromnym sukcesem.


Stowarzyszenie Manko przeprowadziło badanie sondażowe w terminie 1-4 lutego 2011 roku na reprezentatywnej, liczącej 400 osób, próbie pracowników lokali gastronomicznych i rozrywkowych.

Czytaj także

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

palenie, kobieta, usta
palenie, kobieta, usta

Alimenty. Jak szybko dostać pieniądze na dziecko14.90 zł

Narzędzia księgowego

POLECANE

reklama

Compliance 2020

Eksperci portalu infor.pl

Lubasz i Wspólnicy

Kancelaria Radców Prawnych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »