REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Podkarpackie: Przewodnik kulinarno-turystyczny

Subskrybuj nas na Youtube

REKLAMA

Ukazał się przewodnik kulinarno-turystyczny po Podkarpaciu "Podkarpackie smaki", zawierający opis 106 obiektów gastronomicznych, w których można spróbować dań kuchni tradycyjnej i regionalnej, oraz katalog 111 produktów tradycyjnych.

Jest to bezpłatny przewodnik przeznaczony dla instytucji zajmujących się promocją turystyczną województwa podkarpackiego. Wydany został przez Stowarzyszenie "Pro Carpathia".

REKLAMA

REKLAMA

W przewodniku opisano 106 obiektów gastronomicznych: gospody, karczmy, zajazdy, gościńce, szynki oraz lokale agroturystyczne, a także 111 podkarpackich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Całość została zilustrowana prawie 400 zdjęciami.

Zdaniem prezesa Stowarzyszenia "Pro Carpathia" Krzysztofa Staszewskiego przewodnik jest pierwszym w tej skali przedsięwzięciem, który ma za zadanie z jednej strony promować miejsca, gdzie można kupić tradycyjne specjały, z drugiej zaś zachęcić dystrybutorów żywności np. regionalne sieci spożywcze, punkty gastronomiczne, których menu oparte jest na regionalnej tradycji kulinarnej, do szukania nowych pomysłów na wzbogacanie swojej oferty.

"Do przyjazdu do nas nie zachęcimy wyrafinowaną kuchnią francuską czy egzotyczną, ale wielowiekową tradycją lokalnych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów przez gospodynie według przepisów zapamiętanych od mamy i babci" - zauważył autor opracowania Krzysztof Zieliński.

REKLAMA

Wymienione w publikacji obiekty ułożono w kolejności alfabetycznej. Ich krótkie opisy uzupełniono spisami serwowanych dań kuchni tradycyjnej i regionalnej. Informacje zawarte w przewodniku podzielono na trzy obszary regionalne: Bieszczady i Beskid Niski, Pogórza oraz Nizinę Kolbuszowska i Roztocze.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W części dotyczącej Bieszczadów i Beskidu Niskiego znalazła się charakterystyczna dla tego regionu kuchnia Łemków i Bojków, oparta na wyrobach mlecznych, potrawach ziemniaczanych, różnych gatunkach kasz oraz na zbiorach z łąk i lasów. Specjały tej kuchni, m.in. hreczanyki, knysze, kugiel, krężałki, hałuszki, małdrzyki można posmakować w niektórych tamtejszych gospodarstwach agroturystycznych, zajazdach i karczmach.

Z kolei dla Pogórzy (najniżej położonych części polskich Karpat, zamieszkanej przez potomków osadników polskich i niemieckich oraz ludności ruskiej) w codziennym pożywieniu dominowały potrawy pochodzenia roślinnego, których dostarczało gospodarstwo i las. W tamtejszych gospodach i karczmach podaje się np. giermuszkę robioną na mące żytniej lub jęczmiennej, prażuch przygotowywany z pszennych otrąb, stokfist czyli fasolę ze śliwkami.

W trzeciej części przewodnika poznać można specjały Niziny Kolbuszowskiej i Roztocza, gdzie żywiono się głównie produktami rolnymi, owocami leśnymi, grzybami, a także miodem. Obecnie w tamtejszych restauracjach i zajazdach można m.in. spróbować pampuchów, podpłomyków, żurku po staropolsku z jajkiem, swojską kiełbasą i wiele potraw z grzybów.

W publikacji wskazano też miejsca, oferujące w jadłospisie staropolskie dania dworskiej kuchni obfitujące m.in. w dziczyznę.

Kulinarne kompendium wiedzy wzbogacono ciekawostkami historycznymi, etnograficznymi, turystycznymi.

"Czytelnicy otrzymują gotową ściągawkę, dzięki której wiedzą nie tylko gdzie i co dobrze zjeść, ale również co zwiedzać i czym się zainteresować odwiedzając Podkarpacie" - dodał Zieliński.

Przewodnik uzupełnia prezentacja wszystkich podkarpackich producentów, którzy zarejestrowali swoje produkty na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych wraz z ich zarejestrowanymi produktami. Znalazły się tam też informacje o najważniejszych imprezach związanych z regionalnymi i tradycyjnymi potrawami, a także dane teleadresowe punktów informacji turystycznych, adresy stron internetowych o atrakcjach turystyczno-przyrodniczych województwa.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia powstało w 2004 roku. Do jego głównych celów należy m.in. działalność promocyjna Karpat jako euroregionu łączącego poprzez kulturę kraje leżące na jego terenie, a także promocja kultury regionu, etnografii, rozwoju turystyki. Stowarzyszenie prowadzi także działalność edukacyjną, wydawniczą, badawczą i gospodarczą.

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Program OLiOC w samorządach - zadania i finansowanie

Pierwszy Program Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej jest wdrażany już w latach 2025–2026. Następne będą miały charakter planów czteroletnich. Co jest podstawą finansowania tych zadań?

MSWiA: zmienimy przepisy o budżecie obywatelskim

Wprowadzenie obowiązku konsultowania z mieszkańcami uchwał określających tryb i zasady realizacji budżetu obywatelskiego oraz dopuszczenie realizacji zadań wieloletnich zapowiada Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prace nad zmianami legislacyjnymi ma prowadzić Komitet do spraw Pożytku Publicznego.

Rada Ministrów przyjęła zmiany w Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej na lata 2025-2026

Do końca 2025 r. część środków planowanych na realizację inwestycji budowlanych będzie można przeznaczyć na zakup sprzętu lub wyposażenia – wynika z przyjętych przez rząd zmian w Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej.

NIK: Samorządy przegrały walkę o poprawę jakości powietrza

Działania skontrolowanych przez NIK samorządów na rzecz wdrożenia uchwał antysmogowych, mających poprawić jakość powietrza, okazały się nieskuteczne - poinformowała NIK. Przy obecnym tempie wymiany kotłów ich likwidacja w gminach może zająć od 2 do 24 lat.

REKLAMA

MKiŚ: Nowelizacja ustawy o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach [Projekt]

Nowe regulacje poprawią jakość systemu gospodarowania odpadami komunalnymi oraz będą wspierać mieszkańców w prawidłowej segregacji i ograniczaniu ilości wytwarzanych odpadów. Dzięki nim gminy zyskają więcej narzędzi do motywowania mieszkańców do segregacji, na przykład poprzez obniżanie opłat czy rozszerzenie katalogu ulg i zwolnień.

Wniosek od 3 listopada 2025 r. Kto dostanie nowe świadczenie z MOPS?

Od 3 listopada 2025 r. gminy przyjmują wnioski o bon ciepłowniczy. O nowe świadczenie można też ubiegać się w tradycyjnej papierowej formie, jak również drogą elektroniczną. Komu przysługuje takie wsparcie i ile wynosi? Czy w każdym ośrodku pomocy społecznej otrzymamy bon?

Gdzie wyrzucić kubek z McDonald's? Papier, plastik czy zmieszane - gdzie lądują kubki papierowe, jednorazowe, a gdzie kubek ceramiczny? Segregacja

Gdzie wyrzucić kubek z McDonald's? Czy to papierowy kubek jednorazowy, który powinien wylądować w pojemniku na papier? Gdzie zgodnie z prawidłową segregacją odpadów powinien znaleźć się kubek ceramiczny?

Wszystkich Świętych 2025: zmiany w ruchu i komunikacji miejskiej, zamknięte ulice, dojazd do cmentarzy

Zapowiadają się szerokie zmiany w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Wszystkich Świętych. W wielu miastach na ulice wyjadą linie cmentarne, a inne środki komunikacji miejskiej będą funkcjonować według zmienionych rozkładów.

REKLAMA

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? [WYWIAD]

Jak bezpiecznie przechowywać i przygotowywać żywność jesienią i zimą? W ramach kampanii EFSA Safe2Eat rozmawiamy z doktorem Jackiem Postupolskim ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB).

Gdzie wyrzucać styropian opakowaniowy po sprzętach agd? Nie każdy styropian nadaje się do recyklingu

Gdzie wyrzucać styropian po sprzętach agd? Do pojemnika żółtego, czarnego, a może bezpośrednio do PSZOK-u? Nie każdy nadaje się do recyklingu. Styropian opakowaniowy trafia do innego miejsca niż styropian po jedzeniu czy styropian budowlany.

REKLAMA