REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Podkarpackie: Przewodnik kulinarno-turystyczny

Subskrybuj nas na Youtube

REKLAMA

Ukazał się przewodnik kulinarno-turystyczny po Podkarpaciu "Podkarpackie smaki", zawierający opis 106 obiektów gastronomicznych, w których można spróbować dań kuchni tradycyjnej i regionalnej, oraz katalog 111 produktów tradycyjnych.

Jest to bezpłatny przewodnik przeznaczony dla instytucji zajmujących się promocją turystyczną województwa podkarpackiego. Wydany został przez Stowarzyszenie "Pro Carpathia".

REKLAMA

W przewodniku opisano 106 obiektów gastronomicznych: gospody, karczmy, zajazdy, gościńce, szynki oraz lokale agroturystyczne, a także 111 podkarpackich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Całość została zilustrowana prawie 400 zdjęciami.

REKLAMA

Zdaniem prezesa Stowarzyszenia "Pro Carpathia" Krzysztofa Staszewskiego przewodnik jest pierwszym w tej skali przedsięwzięciem, który ma za zadanie z jednej strony promować miejsca, gdzie można kupić tradycyjne specjały, z drugiej zaś zachęcić dystrybutorów żywności np. regionalne sieci spożywcze, punkty gastronomiczne, których menu oparte jest na regionalnej tradycji kulinarnej, do szukania nowych pomysłów na wzbogacanie swojej oferty.

"Do przyjazdu do nas nie zachęcimy wyrafinowaną kuchnią francuską czy egzotyczną, ale wielowiekową tradycją lokalnych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów przez gospodynie według przepisów zapamiętanych od mamy i babci" - zauważył autor opracowania Krzysztof Zieliński.

Wymienione w publikacji obiekty ułożono w kolejności alfabetycznej. Ich krótkie opisy uzupełniono spisami serwowanych dań kuchni tradycyjnej i regionalnej. Informacje zawarte w przewodniku podzielono na trzy obszary regionalne: Bieszczady i Beskid Niski, Pogórza oraz Nizinę Kolbuszowska i Roztocze.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

REKLAMA

W części dotyczącej Bieszczadów i Beskidu Niskiego znalazła się charakterystyczna dla tego regionu kuchnia Łemków i Bojków, oparta na wyrobach mlecznych, potrawach ziemniaczanych, różnych gatunkach kasz oraz na zbiorach z łąk i lasów. Specjały tej kuchni, m.in. hreczanyki, knysze, kugiel, krężałki, hałuszki, małdrzyki można posmakować w niektórych tamtejszych gospodarstwach agroturystycznych, zajazdach i karczmach.

Z kolei dla Pogórzy (najniżej położonych części polskich Karpat, zamieszkanej przez potomków osadników polskich i niemieckich oraz ludności ruskiej) w codziennym pożywieniu dominowały potrawy pochodzenia roślinnego, których dostarczało gospodarstwo i las. W tamtejszych gospodach i karczmach podaje się np. giermuszkę robioną na mące żytniej lub jęczmiennej, prażuch przygotowywany z pszennych otrąb, stokfist czyli fasolę ze śliwkami.

W trzeciej części przewodnika poznać można specjały Niziny Kolbuszowskiej i Roztocza, gdzie żywiono się głównie produktami rolnymi, owocami leśnymi, grzybami, a także miodem. Obecnie w tamtejszych restauracjach i zajazdach można m.in. spróbować pampuchów, podpłomyków, żurku po staropolsku z jajkiem, swojską kiełbasą i wiele potraw z grzybów.

W publikacji wskazano też miejsca, oferujące w jadłospisie staropolskie dania dworskiej kuchni obfitujące m.in. w dziczyznę.

Kulinarne kompendium wiedzy wzbogacono ciekawostkami historycznymi, etnograficznymi, turystycznymi.

"Czytelnicy otrzymują gotową ściągawkę, dzięki której wiedzą nie tylko gdzie i co dobrze zjeść, ale również co zwiedzać i czym się zainteresować odwiedzając Podkarpacie" - dodał Zieliński.

Przewodnik uzupełnia prezentacja wszystkich podkarpackich producentów, którzy zarejestrowali swoje produkty na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych wraz z ich zarejestrowanymi produktami. Znalazły się tam też informacje o najważniejszych imprezach związanych z regionalnymi i tradycyjnymi potrawami, a także dane teleadresowe punktów informacji turystycznych, adresy stron internetowych o atrakcjach turystyczno-przyrodniczych województwa.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia powstało w 2004 roku. Do jego głównych celów należy m.in. działalność promocyjna Karpat jako euroregionu łączącego poprzez kulturę kraje leżące na jego terenie, a także promocja kultury regionu, etnografii, rozwoju turystyki. Stowarzyszenie prowadzi także działalność edukacyjną, wydawniczą, badawczą i gospodarczą.

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Nowe świadczenie "Moje zdrowie – Bilans Zdrowia Osoby Dorosłej": większa dostępność do skierowań na badania. Jakie badania będzie można zrobić? Kto będzie mógł wystawić skierowanie na badanie? [PROJEKT ROZPORZĄDZENIA]

Ministerstwo Zdrowia pracuje nad zmianami mającymi zwiększenie dostępności do świadczeń zdrowotnych o charakterze diagnostyczno-profilaktycznym. Położne i pielęgniarki będą mogły wystawiać skierowania na badania w ramach nowego świadczenia "Moje zdrowie – Bilans Zdrowia Osoby Dorosłej". Jakie badania będzie można zrobić?

W czwartek nawet blisko 30 st. C. Gdzie takie temperatury?

Jest szansa, że w tym roku na Wielkanoc nie będzie śniegu. Od kilku dni pogoda jest wiosenna, w czwartek temperatura wyniesie od 21 do 26 st. C, a w centrum możliwe jest nawet 27 st. C!

Podwyżki dla pracowników samorządowych z wyrównaniem od 1 marca 2025 r. Kto odpowiada za podwyżki? Odpowiedź MF i MRPiPS [PROJEKT ROZPORZĄDZENIA]

Podwyżki dla pracowników samorządowych z wyrównaniem od 1 marca 2025 r. Kto odpowiada za podwyżki? Odpowiedź MF i MRPiPS. Co zakłada projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniający rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (RD172)?

Nowa taryfa za prąd później! Rząd przesuwa termin, czeka na niższe ceny energii

Rząd planuje przesunąć start nowych taryf energii z lipca na październik 2025 roku. Powód? Lepsze warunki na rynku hurtowym dają szansę na niższe ceny prądu dla gospodarstw domowych. To może oznaczać realne oszczędności – ale trzeba będzie poczekać.

REKLAMA

Badania cholesterolu w bilansie sześciolatka. Od kiedy?

Od 5 maja do programu badań bilansu zdrowia sześciolatka wchodzi lipidogram. Rzeczniczka praw dziecka Monika Horna-Cieślak uważa to za ogromny sukces, bo zwiększy się świadomość, że choroby serca mogą dotykać także młodych.

Jak i kiedy rezerwować wakacje, żeby było najtaniej?

Jak Polacy planują wakacje? Na ostatnią chwilę czy z wyprzedzeniem? Jak najtaniej zarezerwować hotel? Czy Polacy chętnie spędzają wakacje w kraju?

Kalendarz szczepień dorosłych [TABELA]

Kalendarz szczepień dorosłych. Kiedy i na co warto się zaszczepić? Które szczepionki są szczególnie zalecane dla seniorów? Ile dawek poszczególnych szczepionek? Polskie Towarzyszko Medycyny rodzinnej we współpracy z Fundacją MY PACJENCI opracowało kalendarz szczepień dla dorosłych.

Branża pirotechniczna chce wzmocnić potencjał obronny kraju

W odpowiedzi na zapowiadane przez rząd plany dotyczące szeroko zakrojonych szkoleń wojskowych, przedstawiciele branży pirotechnicznej, w liście wysłanym do ministrów obrony oraz spraw wewnętrznych i administracji, podkreślają swoje unikalne kompetencje i zasoby. Chodzi o wzmocnienie bezpieczeństwa państwa oraz efektywną współpracę ze strukturami obronnymi.

REKLAMA

Od 1 stycznia 2026 r. nowy obowiązek jednostek sektora finansów publicznych. Chodzi o zmiany w zakresie rejestru umów

Od 1 stycznia 2026 r. nowy obowiązek jednostek sektora finansów publicznych. Chodzi m.in. o zmiany w zakresie rejestru umów. Projekt nowelizacji trafił do opiniowania. Projektodawcą jest Ministerstwo Finansów.

8400 zł brutto dla pracowników pomocy społecznej? 3-miesięczny urlop? Związkowcy przedstawili propozycje

Ile zarabia pracownik pomocy społecznej? A ile powinien zarabiać? Związkowa Alternatywa domaga się radykalnej poprawy warunków pracy i wynagrodzeń zatrudnionych w tym sektorze. Związek oczekuje skokowego wzrostu płac, dotrzymania przez rząd złożonych wcześniej obietnic, a także zapewnienia urlopu regeneracyjnego i warunków do rozwoju zawodowego dla wszystkich zatrudnionych w sektorze pomocy społecznej.

REKLAMA