REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Podkarpackie: Przewodnik kulinarno-turystyczny

Subskrybuj nas na Youtube

REKLAMA

Ukazał się przewodnik kulinarno-turystyczny po Podkarpaciu "Podkarpackie smaki", zawierający opis 106 obiektów gastronomicznych, w których można spróbować dań kuchni tradycyjnej i regionalnej, oraz katalog 111 produktów tradycyjnych.

Jest to bezpłatny przewodnik przeznaczony dla instytucji zajmujących się promocją turystyczną województwa podkarpackiego. Wydany został przez Stowarzyszenie "Pro Carpathia".

REKLAMA

REKLAMA

W przewodniku opisano 106 obiektów gastronomicznych: gospody, karczmy, zajazdy, gościńce, szynki oraz lokale agroturystyczne, a także 111 podkarpackich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Całość została zilustrowana prawie 400 zdjęciami.

Zdaniem prezesa Stowarzyszenia "Pro Carpathia" Krzysztofa Staszewskiego przewodnik jest pierwszym w tej skali przedsięwzięciem, który ma za zadanie z jednej strony promować miejsca, gdzie można kupić tradycyjne specjały, z drugiej zaś zachęcić dystrybutorów żywności np. regionalne sieci spożywcze, punkty gastronomiczne, których menu oparte jest na regionalnej tradycji kulinarnej, do szukania nowych pomysłów na wzbogacanie swojej oferty.

"Do przyjazdu do nas nie zachęcimy wyrafinowaną kuchnią francuską czy egzotyczną, ale wielowiekową tradycją lokalnych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów przez gospodynie według przepisów zapamiętanych od mamy i babci" - zauważył autor opracowania Krzysztof Zieliński.

REKLAMA

Wymienione w publikacji obiekty ułożono w kolejności alfabetycznej. Ich krótkie opisy uzupełniono spisami serwowanych dań kuchni tradycyjnej i regionalnej. Informacje zawarte w przewodniku podzielono na trzy obszary regionalne: Bieszczady i Beskid Niski, Pogórza oraz Nizinę Kolbuszowska i Roztocze.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W części dotyczącej Bieszczadów i Beskidu Niskiego znalazła się charakterystyczna dla tego regionu kuchnia Łemków i Bojków, oparta na wyrobach mlecznych, potrawach ziemniaczanych, różnych gatunkach kasz oraz na zbiorach z łąk i lasów. Specjały tej kuchni, m.in. hreczanyki, knysze, kugiel, krężałki, hałuszki, małdrzyki można posmakować w niektórych tamtejszych gospodarstwach agroturystycznych, zajazdach i karczmach.

Z kolei dla Pogórzy (najniżej położonych części polskich Karpat, zamieszkanej przez potomków osadników polskich i niemieckich oraz ludności ruskiej) w codziennym pożywieniu dominowały potrawy pochodzenia roślinnego, których dostarczało gospodarstwo i las. W tamtejszych gospodach i karczmach podaje się np. giermuszkę robioną na mące żytniej lub jęczmiennej, prażuch przygotowywany z pszennych otrąb, stokfist czyli fasolę ze śliwkami.

W trzeciej części przewodnika poznać można specjały Niziny Kolbuszowskiej i Roztocza, gdzie żywiono się głównie produktami rolnymi, owocami leśnymi, grzybami, a także miodem. Obecnie w tamtejszych restauracjach i zajazdach można m.in. spróbować pampuchów, podpłomyków, żurku po staropolsku z jajkiem, swojską kiełbasą i wiele potraw z grzybów.

W publikacji wskazano też miejsca, oferujące w jadłospisie staropolskie dania dworskiej kuchni obfitujące m.in. w dziczyznę.

Kulinarne kompendium wiedzy wzbogacono ciekawostkami historycznymi, etnograficznymi, turystycznymi.

"Czytelnicy otrzymują gotową ściągawkę, dzięki której wiedzą nie tylko gdzie i co dobrze zjeść, ale również co zwiedzać i czym się zainteresować odwiedzając Podkarpacie" - dodał Zieliński.

Przewodnik uzupełnia prezentacja wszystkich podkarpackich producentów, którzy zarejestrowali swoje produkty na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych wraz z ich zarejestrowanymi produktami. Znalazły się tam też informacje o najważniejszych imprezach związanych z regionalnymi i tradycyjnymi potrawami, a także dane teleadresowe punktów informacji turystycznych, adresy stron internetowych o atrakcjach turystyczno-przyrodniczych województwa.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia powstało w 2004 roku. Do jego głównych celów należy m.in. działalność promocyjna Karpat jako euroregionu łączącego poprzez kulturę kraje leżące na jego terenie, a także promocja kultury regionu, etnografii, rozwoju turystyki. Stowarzyszenie prowadzi także działalność edukacyjną, wydawniczą, badawczą i gospodarczą.

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Wyższe wynagrodzenie dla pracowników samorządowych. Projekt MRPiPS zakłada podwyżki od 1 stycznia 2026 r.

Wyższe wynagrodzenie dla pracowników samorządowych (z wyrównaniem?) od 1 stycznia 2026 r. Sprawdź, co zakłada projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych.

ZUS zapowiada przerwę techniczną. Niedostępne usługi w Płatniku, ePłatniku i e-ZLA

Zakład Ubezpieczeń Społecznych poinformował o planowanych pracach serwisowych, które odbędą się 25 października (sobota) w godzinach od 5.30 do 12.00. W tym czasie mogą występować utrudnienia w komunikacji elektronicznej z ZUS, dotyczące kilku popularnych systemów i aplikacji.

Szefowa NRPiP: pielęgniarki powinny badać, zlecać badania i wystawiać L4 – czas to uregulować

Prezes Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych, Mariola Łodzińska, apeluje o zmiany w organizacji pracy pielęgniarek i położnych. Jej zdaniem powinny one mieć możliwość samodzielnego przyjmowania pacjentów, zlecania badań, ordynowania leków oraz wystawiania zwolnień lekarskich. Obecnie ich kompetencje – mimo że szerokie – nie są w pełni wykorzystywane w polskim systemie ochrony zdrowia.

Karta Rodziny Mundurowej. Jakie przywileje, dla kogo i od kiedy według nowego projektu?

Do Sejmu wpłynął poselski projekt ustawy o Karcie Rodziny Mundurowej. Kto – zgodnie z założeniami – będzie mógł uzyskać taki dokument i od kiedy? Zgodnie z szacunkami nowe przywileje objęłyby ponad milion beneficjentów.

REKLAMA

Pierwszy w Polsce Regionalny Plan Adaptacji do zmian klimatu stał się faktem

Pierwszy w Polsce Regionalny Plan Adaptacji do zmian klimatu stał się faktem. Został przygotowany przez ekspertów z Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego (IOŚ-PIB) i dotyczy województwa śląskiego.

Papierowe listy odchodzą do lamusa! Urzędy całkowicie przechodzą na e-Doręczenia

Od 2026 roku urzędy i instytucje publiczne będą musiały wysyłać pisma wyłącznie elektronicznie – przez system e-Doręczeń. Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że kończy się okres przejściowy, a papierowa korespondencja odejdzie do historii.

Polska pod lupą Brukseli! Rząd ujawnia, jak naprawdę wygląda walka z nadmiernym deficytem

Rząd przedstawił Brukseli raport, który pokazuje, jak Polska radzi sobie z ograniczaniem deficytu mimo rekordowych wydatków na obronę i spadku wpływów z podatków. Czy Unia Europejska uzna te działania za wystarczające?

Nowe uprawnienia dla sołtysów [Nowelizacja 2026 r.]

1 stycznia 2026 r. nowe przepisy dotyczące uprawnień sołtysów oraz finansowania zadań z funduszu sołeckiego. Nowe regulacje wprowadzają m.in. obowiązkowe ubezpieczenia sołtysów oraz nadają im uprawnienia do zarządzania mieniem komunalnym na podstawie upoważnienia wydanego przez wójta.

REKLAMA

HPV: szczepienia obowiązkowe od 2027 roku. Ministerstwo Zdrowia wprowadza nowe przepisy

Szczepienia przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV) staną się obowiązkowe dla dzieci od 9. do 15. roku życia. Nowe przepisy mają na celu skuteczniejsze zapobieganie nowotworom wywoływanym przez HPV – w tym rakowi szyjki macicy.

Forum Rynku Zdrowia 2025: Prof. Czauderna apeluje o wzrost składki zdrowotnej. Minister zdrowia: tego się nie da już spiąć

Podczas XXI Forum Rynku Zdrowia w Warszawie doradca społeczny prezydenta, prof. Piotr Czauderna, wezwał do rozpoczęcia poważnej debaty o wzroście składki zdrowotnej. Minister zdrowia Jolanta Sobierańska-Grenda przyznała, że mimo rosnących kosztów ochrony zdrowia, rząd nie planuje podwyżki składki.

REKLAMA