reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Sektor publiczny > Porady ekspertów INFORLEX.pl > Czy radni gminy mogą badać jakość obiadów w stołówce szkolnej

Czy radni gminy mogą badać jakość obiadów w stołówce szkolnej

Czy radni gminy mogą badać jakość przygotowanych obiadów w stołówce szkolnej i w jaki sposób? Dotychczas robił to tylko SANEPID - ocenia jadłospis, wielkość porcji. W związku z powyższym czy są jakieś akty prawne, które pozwalają radnym to czynić? Kto wyda im na to pozwolenie - rada Miejska, Burmistrz? Czy to może być ankieta?

Nie radni gminy nie mają uprawnień do kontroli jakości przygotowania posiłków w stołówce szkolnej.

Stołówka szkolna, która prowadzi jakąkolwiek formę wyżywienia dla dzieci, staje się jednym z elementów sektora spożywczego i w tym zakresie podlega przepisom prawa żywnościowego, obowiązującym wszystkie przedsiębiorstwa tej branży. Podlega więc kontroli sanitarnej.

Z inicjatywy organu prowadzącego może być przeprowadzona wśród dzieci czy rodziców dzieci uczęszczających do szkoły ankieta na temat jakości serwowanych w szkołach posiłków. Może być również prowadzony monitoring wydawanych posiłków przez powołany w tym celu na przykład gminny zespół. Podstawą takiego monitoringu będzie przykładowo opracowany przez osoby zajmujące się dietetyką i edukacją żywienia wytyczne żywienia dzieci w wieku szkolnym.

W stołówkach szkolnych mogą być przeprowadzone badania dotyczące organizacji żywienia. Przykładowo przez studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Badanie takie może być przeprowadzone na zlecenie organu prowadzącego a jego celem powinna być organizacja żywienia z uwzględnieniem możliwości przygotowania i serwowania posiłków, przestrzegania przez szkoły zasad prawidłowego żywienia oraz działań podejmowanych na rzecz promocji zdrowego stylu życia.

Badanie to może być realizowane metodą wywiadu bezpośredniego z wykorzystaniem specjalnie opracowanej w tym celu ankiety.

Natomiast badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne powinny być przeprowadzane przez odpowiednie służby.

Dyrektor szkoły może ustalić, w porozumieniu z radą rodziców, szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży lub stosowania w ramach żywienia zbiorowego w oparciu o obowiązujące w tym zakresie przepisy. W jednostkach systemu oświaty, w których nie funkcjonuje rada rodziców, listę produktów, może ustalić dyrektor szkoły.

Organami urzędowej kontroli żywności, w zakresie bezpieczeństwa żywności, są organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Podstawa prawna:

Art. 88 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.)

Joanna Skrobisz, prawnik, specjalista prawa pracy i ubezpieczeń społecznych

Polecamy serwis: Organizacja

reklama

Czytaj także

Narzędzia księgowego

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama

Compliance 2020

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Ogólnopolska sieć profesjonalnych firm audytorskich

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama