REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dlaczego higiena żywności jest taka ważna? [WYWIAD]

bezpieczna żywność
bezpieczna żywność
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Czym jest bezpieczna żywność? Na co powinniśmy zwracać uwagę, jedząc na mieście? Co oznacza pojęcie higiena żywności? O tym, jak jeść, aby było bezpiecznie rozmawiamy z dr hab. Elżbieta Maćkiw z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.

Bezpieczna żywność, czyli jaka, tak najprościej mówiąc?

Elżbieta Maćkiw: Bezpieczna żywność to taka, która nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pod warunkiem że jest spożywana zgodnie z jej przeznaczeniem. Jest wolna od zanieczyszczeń mikrobiologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Nie powinna zatem zawierać niebezpiecznych bakterii, wirusów i grzybów, a także szkodliwych substancji chemicznych, takich jak pestycydy czy metale ciężkie. Ponadto powinna być wolna od ciał obcych np. szkła, metalu czy plastiku. Aby żywność była bezpieczna, powinna być również odpowiednio przechowywana i przygotowywana.

REKLAMA

Co oznacza pojęcie higiena żywności?

EM: Higiena żywności jest zbiorem procedur, praktyk i zasad, które mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Prowadzą do zmniejszenia ryzyka narażenia konsumentów na choroby przenoszone poprzez żywność.

O czym powinniśmy pamiętać przy kontakcie z żywnością? Jakie są główne zasady?

EM: Ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad, które pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i zapobiegają różnym zanieczyszczeniom. Przede wszystkim musimy pamiętać o myciu rąk przed kontaktem z żywnością i po kontakcie z nią (zwłaszcza po dotykaniu surowego mięsa, ryb czy jajek); o zabezpieczeniu skaleczeń i zakrycia ich wodoodpornym plastrem; o dbaniu o czystość w kuchni (w tym przyborów kuchennych i powierzchni roboczych); o przechowywaniu żywności we właściwej temperaturze (w tym np. łatwo psujących się w lodówce w temperaturze poniżej 5°C, takich jak mięso, nabiał); o przetwarzaniu żywności (gotowaniu i pieczeniu) we właściwej temperaturze; o oddzielaniu surowej żywności (mięsa, ryb) od produktów gotowych do spożycia, aby uniknąć przenoszenia drobnoustrojów; o sprawdzaniu daty ważności. Przestrzeganie tych zasad pomaga utrzymać żywność bezpieczną do spożycia i minimalizuje ryzyko zatrucia pokarmowego.

Jakie są najczęstsze choroby, na które jesteśmy narażeni podczas kontaktu z żywnością? Jakie bakterie najczęściej możemy spotkać w żywności?

EM: Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również doskonałym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów, w tym patogennych. Zanieczyszczenie żywności chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i pasożytami stanowi realne niebezpieczeństwo wystąpienia zatrucia pokarmowego zagrażającego utratą zdrowia, a w szczególnych przypadkach również życia. Za większość bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych związanych ze spożyciem zanieczyszczonej żywności w Polsce odpowiada bakteria Salmonella spp. Ponadto do najczęściej występujących bakterii należą: Campyobacter spp.; shigatoksyczne Escherichia coli (E. coli); Listeria monocytogenes: Staphylococcus aureus: Clostridium perfringens: Clostridium botulinum.

Czy Europejczycy są świadomi chorób przenoszonych przez żywność?

EM: Świadomość na temat chorób przenoszonych przez żywność (foodborne diseases) Europejczyków jest mocno zróżnicowana. Zależy ona od wielu czynników, do których można zaliczyć: własne doświadczenia, zainteresowanie tematyką zdrowotną, ale także dostęp do edukacji (np. w szkołach) i występowanie kampanii informacyjnych (np. w mediach).

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co z jedzeniem na mieście? Jak możemy sprawdzić, czy jest bezpieczne? 

EM: Jedzenie na mieście może być wygodne i przyjemne, warto jednak zadbać, aby było ono także bezpieczne. Aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego, warto zastosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim dobrze jest sprawdzić, czy miejsce jest czyste oraz czy personel przestrzega zasad higieny. Dobrym wskaźnikiem są także toalety znajdujące się w lokalu. W przypadku, gdy coś rodzi nasze wątpliwości, lepiej zrezygnować z jedzenia w danym miejscu. Lepiej być ostrożnym, niż ryzykować zdrowiem. Powinniśmy zwracać uwagę na zapach i wygląd potraw. Jeśli to możliwe – obserwować, jak jedzenie jest przygotowywane. Zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z surowymi potrawami, takimi jak owoce morza, tatar, sushi. Mogą one stwarzać większe ryzyko, jeśli nie są przygotowywane zgodnie ze standardami higieny. Jeśli coś wydaje się nieświeże, ma dziwny zapach lub wygląd, lepiej zrezygnować z jedzenia tego dania. Warto również sprawdzić w Internecie opinie, które mogą dostarczyć informacji o doświadczeniach innych klientów, zwłaszcza w kontekście higieny i jakości jedzenia.

Jest jeszcze kwestia jedzenia za granicą. Na co zwracać uwagę, czy powinniśmy wyeliminować tzw. street food?

EM: Jedzenie czy próbowanie potraw za granicą może być wspaniałym sposobem na odkrywanie nowych kultur, ale może wiązać się też z ryzykiem zdrowotnym. Aby uniknąć zagrożeń i cieszyć się jedzeniem poza granicami Polski należy unikać picia wody z kranu oraz korzystania z lodu, jeśli nie mamy pewności co do jego pochodzenia. W takich wypadkach najlepiej pić wodę butelkowaną. Gdy próbujemy surowych owoców i warzyw, musimy również zachować ostrożność i myć je bezpieczną wodą (butelkowaną) lub obierać. Do potraw wysokiego ryzyka zaliczymy również te, które zawierają surowe mięso, jaja czy owoce morza. Powinniśmy ich unikać, chyba że jesteśmy pewni co do ich świeżości i sposobu przygotowania.

Dziękuję za rozmowę 

Rozmawiała Kinga Olszacka. 

Elżbieta Maćkiw

 

dr hab. Elżbieta Maćkiw, Profesor NIZP PZH-PIB

Źródło zewnętrzne

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
MSWiA: na pewno nie będzie podwyżki +15% w służbach mundurowych. Możliwe zmiany w świadczeniach mieszkaniowych

Związki zawodowe służb mundurowych zdecydowały o rozpoczęciu akcji protestacyjnej. Domagają się m.in. 15-proc. podwyżek i świadczenia mieszkaniowego na wzór tego w Siłach Zbrojnych RP. Wiceszef MSWiA Wiesław Szczepański zapewnił, że resort chce rozmawiać o postulatach, ale przyjęto już zapisy o 5-proc. podwyżce.

Cyfryzacja. Kluczowe wyzwania i szanse dla polskich przedsiębiorstw. Podsumowanie 2024 r. Co przyniesie rok 2025?

Cyfryzacja. Kluczowe wyzwania i szanse dla polskich przedsiębiorstw. Podsumowanie 2024 r. Co przyniesie rok 2025? Transformacja cyfrowa redefiniuje sposób, w jaki działają firmy na całym świecie. Jak polscy przedsiębiorcy mogą wykorzystać cyfryzację do zwiększenia konkurencyjności i innowacyjności?

Nie będzie podwyższenia stawki VAT przy sprzedaży żywych zwierząt koniowatych

Nie będzie podwyższenia stawki VAT przy sprzedaży żywych zwierząt koniowatych. Resort rolnictwa poinformował, że po kilkukrotnej interwencji i zdecydowanym sprzeciwie ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego odstąpiono od podwyższenia stawki VAT na sprzedaż żywych zwierząt koniowatych.

Brak porozumienia w sprawie lekcji religii. MEN ogłasza koniec konsultacji

Komisja Wspólna Przedstawicieli Rządu Rzeczypospolitej Polskiej i Konferencji Episkopatu Polski nie osiągnęła porozumienia w sprawie lekcji religii. Episkopat zapowiedział, że wobec naruszenia obowiązujących przepisów, strona kościelna będzie podejmować dalsze kroki prawne. MEN zakończyło proces konsultacji publicznych dotyczących organizacji lekcji religii i etyki w szkołach.

REKLAMA

11 nowych wyrobów z województwa lubelskiego wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych

Na ministerialną listę produktów tradycyjnych trafiło 11 nowych wyrobów z województwa lubelskiego. Są to między innymi bandzwoły z fasolą, trawnicka lemieszka i szczodroki karczmiskie. 

Doustne i donosowe produkty immunostymulujące (szczepionki) w zaktualizowanym wykazie substancji czynnych wchodzących w skład produktów leczniczych, które można sprzedawać w placówkach obrotu pozaaptecznego i w aptekach. [Projekt rozporządzenia]

Doustne i donosowe produkty immunostymulujące (szczepionki) w zaktualizowanym wykazie substancji czynnych wchodzących w skład produktów leczniczych, które można sprzedawać w placówkach obrotu pozaaptecznego i w aptekach. Projekt trafił do konsultacji.

Poniosłeś straty w wyniku deszczu nawalnego lub powodzi? Złóż wniosek do 31 stycznia 2025 r. Dopłaty od 1 tys. zł do 3 tys. zł na ha upraw rolnych

Poniosłeś straty w wyniku deszczu nawalnego lub powodzi? Złóż wniosek do 31 stycznia 2025 r. Dopłaty od 1 tys. zł do 3 tys. zł na ha upraw rolnych. Jak złożyć wniosek? Jakie są stawki dopłat do powierzchni zniszczonych upraw?

Dlaczego Polska sprzeciwia się umowie UE-Mercosur? Trzy główne powody, a także możliwe scenariusze

Polska jednoznacznie mówi "nie" umowie handlowej UE-Mercosur. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ostrzega przed jej konsekwencjami dla rolnictwa i standardów produkcji w UE. Co budzi największe obawy? Jakie będą dalsze kroki Unii Europejskiej i polskiego rządu?

REKLAMA

D. Trump: rozważę wycofanie się z NATO, jeśli Europejczycy nie będą traktować nas uczciwie

Jeśli Europejczycy będą traktować nas uczciwie, zostaniemy w NATO, ale jeśli nie, absolutnie rozważę wyjście z Sojuszu - oświadczył prezydent elekt USA Donald Trump w wywiadzie w NBC. Trump powiedział też, że Ukraina może spodziewać się mniejszego wsparcia i że "aktywnie" stara się doprowadzić do końca wojny.

Matura 2025. Próbny egzamin z matematyki. Odpowiedzi [ARKUSZE Z CKE]

W czwartek 5 grudnia rozpoczęły się się próbne egzaminy maturalne organizowane przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. Potrwają do 17 grudnia. Dziś 6 grudnia egzamin z matematyki. Publikujemy zadania wraz z odpowiedziami. 

REKLAMA