REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dlaczego higiena żywności jest taka ważna? [WYWIAD]

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
bezpieczna żywność
bezpieczna żywność
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Czym jest bezpieczna żywność? Na co powinniśmy zwracać uwagę, jedząc na mieście? Co oznacza pojęcie higiena żywności? O tym, jak jeść, aby było bezpiecznie rozmawiamy z dr hab. Elżbieta Maćkiw z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.

Bezpieczna żywność, czyli jaka, tak najprościej mówiąc?

Elżbieta Maćkiw: Bezpieczna żywność to taka, która nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pod warunkiem że jest spożywana zgodnie z jej przeznaczeniem. Jest wolna od zanieczyszczeń mikrobiologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Nie powinna zatem zawierać niebezpiecznych bakterii, wirusów i grzybów, a także szkodliwych substancji chemicznych, takich jak pestycydy czy metale ciężkie. Ponadto powinna być wolna od ciał obcych np. szkła, metalu czy plastiku. Aby żywność była bezpieczna, powinna być również odpowiednio przechowywana i przygotowywana.

REKLAMA

Co oznacza pojęcie higiena żywności?

EM: Higiena żywności jest zbiorem procedur, praktyk i zasad, które mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Prowadzą do zmniejszenia ryzyka narażenia konsumentów na choroby przenoszone poprzez żywność.

O czym powinniśmy pamiętać przy kontakcie z żywnością? Jakie są główne zasady?

EM: Ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad, które pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i zapobiegają różnym zanieczyszczeniom. Przede wszystkim musimy pamiętać o myciu rąk przed kontaktem z żywnością i po kontakcie z nią (zwłaszcza po dotykaniu surowego mięsa, ryb czy jajek); o zabezpieczeniu skaleczeń i zakrycia ich wodoodpornym plastrem; o dbaniu o czystość w kuchni (w tym przyborów kuchennych i powierzchni roboczych); o przechowywaniu żywności we właściwej temperaturze (w tym np. łatwo psujących się w lodówce w temperaturze poniżej 5°C, takich jak mięso, nabiał); o przetwarzaniu żywności (gotowaniu i pieczeniu) we właściwej temperaturze; o oddzielaniu surowej żywności (mięsa, ryb) od produktów gotowych do spożycia, aby uniknąć przenoszenia drobnoustrojów; o sprawdzaniu daty ważności. Przestrzeganie tych zasad pomaga utrzymać żywność bezpieczną do spożycia i minimalizuje ryzyko zatrucia pokarmowego.

Jakie są najczęstsze choroby, na które jesteśmy narażeni podczas kontaktu z żywnością? Jakie bakterie najczęściej możemy spotkać w żywności?

EM: Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również doskonałym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów, w tym patogennych. Zanieczyszczenie żywności chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i pasożytami stanowi realne niebezpieczeństwo wystąpienia zatrucia pokarmowego zagrażającego utratą zdrowia, a w szczególnych przypadkach również życia. Za większość bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych związanych ze spożyciem zanieczyszczonej żywności w Polsce odpowiada bakteria Salmonella spp. Ponadto do najczęściej występujących bakterii należą: Campyobacter spp.; shigatoksyczne Escherichia coli (E. coli); Listeria monocytogenes: Staphylococcus aureus: Clostridium perfringens: Clostridium botulinum.

Czy Europejczycy są świadomi chorób przenoszonych przez żywność?

EM: Świadomość na temat chorób przenoszonych przez żywność (foodborne diseases) Europejczyków jest mocno zróżnicowana. Zależy ona od wielu czynników, do których można zaliczyć: własne doświadczenia, zainteresowanie tematyką zdrowotną, ale także dostęp do edukacji (np. w szkołach) i występowanie kampanii informacyjnych (np. w mediach).

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co z jedzeniem na mieście? Jak możemy sprawdzić, czy jest bezpieczne? 

EM: Jedzenie na mieście może być wygodne i przyjemne, warto jednak zadbać, aby było ono także bezpieczne. Aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego, warto zastosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim dobrze jest sprawdzić, czy miejsce jest czyste oraz czy personel przestrzega zasad higieny. Dobrym wskaźnikiem są także toalety znajdujące się w lokalu. W przypadku, gdy coś rodzi nasze wątpliwości, lepiej zrezygnować z jedzenia w danym miejscu. Lepiej być ostrożnym, niż ryzykować zdrowiem. Powinniśmy zwracać uwagę na zapach i wygląd potraw. Jeśli to możliwe – obserwować, jak jedzenie jest przygotowywane. Zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z surowymi potrawami, takimi jak owoce morza, tatar, sushi. Mogą one stwarzać większe ryzyko, jeśli nie są przygotowywane zgodnie ze standardami higieny. Jeśli coś wydaje się nieświeże, ma dziwny zapach lub wygląd, lepiej zrezygnować z jedzenia tego dania. Warto również sprawdzić w Internecie opinie, które mogą dostarczyć informacji o doświadczeniach innych klientów, zwłaszcza w kontekście higieny i jakości jedzenia.

Jest jeszcze kwestia jedzenia za granicą. Na co zwracać uwagę, czy powinniśmy wyeliminować tzw. street food?

EM: Jedzenie czy próbowanie potraw za granicą może być wspaniałym sposobem na odkrywanie nowych kultur, ale może wiązać się też z ryzykiem zdrowotnym. Aby uniknąć zagrożeń i cieszyć się jedzeniem poza granicami Polski należy unikać picia wody z kranu oraz korzystania z lodu, jeśli nie mamy pewności co do jego pochodzenia. W takich wypadkach najlepiej pić wodę butelkowaną. Gdy próbujemy surowych owoców i warzyw, musimy również zachować ostrożność i myć je bezpieczną wodą (butelkowaną) lub obierać. Do potraw wysokiego ryzyka zaliczymy również te, które zawierają surowe mięso, jaja czy owoce morza. Powinniśmy ich unikać, chyba że jesteśmy pewni co do ich świeżości i sposobu przygotowania.

Dziękuję za rozmowę 

Rozmawiała Kinga Olszacka. 

Elżbieta Maćkiw

 

dr hab. Elżbieta Maćkiw, Profesor NIZP PZH-PIB

Źródło zewnętrzne

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
4666 zł brutto dla pracownika samorządu? To nie żart

Trwa odpływ fachowców z sektora samorządowego. Powód? Niskie płace, poczucie braku doceniania i marne perspektywy na przyszłość. W programie Gość Infor.pl gościł Jacek Wolszczak, pracownik samorządu z dolnośląskiej Świdnicy.

Cytomegalia wrodzona. Przełomowe badanie z honorowym patronatem Ministerstwa Zdrowia

Wirus cytomegalii u kobiet w ciąży może stanowić zagrożenie dla zdrowia a nawet życia dziecka. W Klinice Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie realizowany jest projekt POL PRENATAL CMV. To pierwsze badanie w Polsce i drugie na świecie dotyczące zakażenia wewnątrzmacicznego u ciężarnych z pierwotną infekcją wirusem cytomegalii. Jest to przełomowe badanie niekomercyjne, finansowane przez Agencję Badań Medycznych, nad którym honorowy patronat objęła Minister Zdrowia Izabela Leszczyna.

Liczba ludności w Polsce [dane GUS]

Główny Urząd Statystyczny podał dane dotyczące liczby ludności w Polsce na koniec I kwartału 2025 r.

Minimalne warunki utrzymania psów i kotów w schroniskach dla zwierząt [PROJEKT ROZPORZĄDZENIA]

Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie minimalnych warunków utrzymywania psów i kotów w schroniskach dla zwierząt trafił do konsultacji i opiniowania. Co zawiera? Co się zmieni?

REKLAMA

Nowe świadczenie "Moje zdrowie – Bilans Zdrowia Osoby Dorosłej": większa dostępność do skierowań na badania. Jakie badania będzie można zrobić? Kto będzie mógł wystawić skierowanie na badanie? [PROJEKT ROZPORZĄDZENIA]

Ministerstwo Zdrowia pracuje nad zmianami mającymi zwiększenie dostępności do świadczeń zdrowotnych o charakterze diagnostyczno-profilaktycznym. Położne i pielęgniarki będą mogły wystawiać skierowania na badania w ramach nowego świadczenia "Moje zdrowie – Bilans Zdrowia Osoby Dorosłej". Jakie badania będzie można zrobić?

W czwartek nawet blisko 30 st. C. Gdzie takie temperatury?

Jest szansa, że w tym roku na Wielkanoc nie będzie śniegu. Od kilku dni pogoda jest wiosenna, w czwartek temperatura wyniesie od 21 do 26 st. C, a w centrum możliwe jest nawet 27 st. C!

Podwyżki dla pracowników samorządowych z wyrównaniem od 1 marca 2025 r. Kto odpowiada za podwyżki? Odpowiedź MF i MRPiPS [PROJEKT ROZPORZĄDZENIA]

Podwyżki dla pracowników samorządowych z wyrównaniem od 1 marca 2025 r. Kto odpowiada za podwyżki? Odpowiedź MF i MRPiPS. Co zakłada projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniający rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (RD172)?

Nowa taryfa za prąd później! Rząd przesuwa termin, czeka na niższe ceny energii

Rząd planuje przesunąć start nowych taryf energii z lipca na październik 2025 roku. Powód? Lepsze warunki na rynku hurtowym dają szansę na niższe ceny prądu dla gospodarstw domowych. To może oznaczać realne oszczędności – ale trzeba będzie poczekać.

REKLAMA

Badania cholesterolu w bilansie sześciolatka. Od kiedy?

Od 5 maja do programu badań bilansu zdrowia sześciolatka wchodzi lipidogram. Rzeczniczka praw dziecka Monika Horna-Cieślak uważa to za ogromny sukces, bo zwiększy się świadomość, że choroby serca mogą dotykać także młodych.

Jak i kiedy rezerwować wakacje, żeby było najtaniej?

Jak Polacy planują wakacje? Na ostatnią chwilę czy z wyprzedzeniem? Jak najtaniej zarezerwować hotel? Czy Polacy chętnie spędzają wakacje w kraju?

REKLAMA