REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dlaczego higiena żywności jest taka ważna? [WYWIAD]

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
bezpieczna żywność
bezpieczna żywność
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Czym jest bezpieczna żywność? Na co powinniśmy zwracać uwagę, jedząc na mieście? Co oznacza pojęcie higiena żywności? O tym, jak jeść, aby było bezpiecznie rozmawiamy z dr hab. Elżbieta Maćkiw z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.

Bezpieczna żywność, czyli jaka, tak najprościej mówiąc?

Elżbieta Maćkiw: Bezpieczna żywność to taka, która nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pod warunkiem że jest spożywana zgodnie z jej przeznaczeniem. Jest wolna od zanieczyszczeń mikrobiologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Nie powinna zatem zawierać niebezpiecznych bakterii, wirusów i grzybów, a także szkodliwych substancji chemicznych, takich jak pestycydy czy metale ciężkie. Ponadto powinna być wolna od ciał obcych np. szkła, metalu czy plastiku. Aby żywność była bezpieczna, powinna być również odpowiednio przechowywana i przygotowywana.

REKLAMA

REKLAMA

Co oznacza pojęcie higiena żywności?

EM: Higiena żywności jest zbiorem procedur, praktyk i zasad, które mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Prowadzą do zmniejszenia ryzyka narażenia konsumentów na choroby przenoszone poprzez żywność.

O czym powinniśmy pamiętać przy kontakcie z żywnością? Jakie są główne zasady?

EM: Ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad, które pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i zapobiegają różnym zanieczyszczeniom. Przede wszystkim musimy pamiętać o myciu rąk przed kontaktem z żywnością i po kontakcie z nią (zwłaszcza po dotykaniu surowego mięsa, ryb czy jajek); o zabezpieczeniu skaleczeń i zakrycia ich wodoodpornym plastrem; o dbaniu o czystość w kuchni (w tym przyborów kuchennych i powierzchni roboczych); o przechowywaniu żywności we właściwej temperaturze (w tym np. łatwo psujących się w lodówce w temperaturze poniżej 5°C, takich jak mięso, nabiał); o przetwarzaniu żywności (gotowaniu i pieczeniu) we właściwej temperaturze; o oddzielaniu surowej żywności (mięsa, ryb) od produktów gotowych do spożycia, aby uniknąć przenoszenia drobnoustrojów; o sprawdzaniu daty ważności. Przestrzeganie tych zasad pomaga utrzymać żywność bezpieczną do spożycia i minimalizuje ryzyko zatrucia pokarmowego.

Jakie są najczęstsze choroby, na które jesteśmy narażeni podczas kontaktu z żywnością? Jakie bakterie najczęściej możemy spotkać w żywności?

EM: Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również doskonałym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów, w tym patogennych. Zanieczyszczenie żywności chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i pasożytami stanowi realne niebezpieczeństwo wystąpienia zatrucia pokarmowego zagrażającego utratą zdrowia, a w szczególnych przypadkach również życia. Za większość bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych związanych ze spożyciem zanieczyszczonej żywności w Polsce odpowiada bakteria Salmonella spp. Ponadto do najczęściej występujących bakterii należą: Campyobacter spp.; shigatoksyczne Escherichia coli (E. coli); Listeria monocytogenes: Staphylococcus aureus: Clostridium perfringens: Clostridium botulinum.

REKLAMA

Czy Europejczycy są świadomi chorób przenoszonych przez żywność?

EM: Świadomość na temat chorób przenoszonych przez żywność (foodborne diseases) Europejczyków jest mocno zróżnicowana. Zależy ona od wielu czynników, do których można zaliczyć: własne doświadczenia, zainteresowanie tematyką zdrowotną, ale także dostęp do edukacji (np. w szkołach) i występowanie kampanii informacyjnych (np. w mediach).

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co z jedzeniem na mieście? Jak możemy sprawdzić, czy jest bezpieczne? 

EM: Jedzenie na mieście może być wygodne i przyjemne, warto jednak zadbać, aby było ono także bezpieczne. Aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego, warto zastosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim dobrze jest sprawdzić, czy miejsce jest czyste oraz czy personel przestrzega zasad higieny. Dobrym wskaźnikiem są także toalety znajdujące się w lokalu. W przypadku, gdy coś rodzi nasze wątpliwości, lepiej zrezygnować z jedzenia w danym miejscu. Lepiej być ostrożnym, niż ryzykować zdrowiem. Powinniśmy zwracać uwagę na zapach i wygląd potraw. Jeśli to możliwe – obserwować, jak jedzenie jest przygotowywane. Zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z surowymi potrawami, takimi jak owoce morza, tatar, sushi. Mogą one stwarzać większe ryzyko, jeśli nie są przygotowywane zgodnie ze standardami higieny. Jeśli coś wydaje się nieświeże, ma dziwny zapach lub wygląd, lepiej zrezygnować z jedzenia tego dania. Warto również sprawdzić w Internecie opinie, które mogą dostarczyć informacji o doświadczeniach innych klientów, zwłaszcza w kontekście higieny i jakości jedzenia.

Jest jeszcze kwestia jedzenia za granicą. Na co zwracać uwagę, czy powinniśmy wyeliminować tzw. street food?

EM: Jedzenie czy próbowanie potraw za granicą może być wspaniałym sposobem na odkrywanie nowych kultur, ale może wiązać się też z ryzykiem zdrowotnym. Aby uniknąć zagrożeń i cieszyć się jedzeniem poza granicami Polski należy unikać picia wody z kranu oraz korzystania z lodu, jeśli nie mamy pewności co do jego pochodzenia. W takich wypadkach najlepiej pić wodę butelkowaną. Gdy próbujemy surowych owoców i warzyw, musimy również zachować ostrożność i myć je bezpieczną wodą (butelkowaną) lub obierać. Do potraw wysokiego ryzyka zaliczymy również te, które zawierają surowe mięso, jaja czy owoce morza. Powinniśmy ich unikać, chyba że jesteśmy pewni co do ich świeżości i sposobu przygotowania.

Dziękuję za rozmowę 

Rozmawiała Kinga Olszacka. 

 

dr hab. Elżbieta Maćkiw, Profesor NIZP PZH-PIB

Źródło zewnętrzne

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Zapisz się na newsletter
Śledź na bieżąco nowe inicjatywy, projekty i ważne decyzje, które wpływają na Twoje życie codzienne. Zapisz się na nasz newsletter samorządowy.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Sektor publiczny
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
MSWiA: Schrony w Polsce. Stan na dziś (1000 obiektów) i plany na przyszłość wydania 5 mld zł na schrony

Polska przygotowuje się na ewentualny konflikt zbrojny tworząc sieć schronów. Środki przeznaczone na to wynoszą 5 mld zł.

Podlaski Bon Turystyczny. Czy w 2026 roku będzie kontynuacja popularnego programu?

Zarząd województwa podlaskiego chce, by w budżecie na 2026 rok znalazły się środku na kontynuację programu Podlaski Bon Turystyczny. W trzech turach popularnego programu turyści wygenerowali 13 tys. 921 bonów. Najchętniej korzystali z tego mieszkańcy województw: mazowieckiego, łódzkiego i śląskiego.

Samorządy zyskają więcej kompetencji. Są założenia nowej ustawy

W wykazie prac legislacyjnych rządu opublikowano informację o projekcie ustawy o likwidacji barier utrudniających funkcjonowanie jednostek samorządu terytorialnego. Nowe przepisy mają wdrożyć kompetencje, które w ostatnich latach zostały utracone przez samorządy i poprawić jakość usług publicznych.

Akademia Wsparcia: bezpłatne szkolenia dla samorządów o nowych standardach opieki nad dziećmi do lat 3

W ramach ogólnopolskiego programu „Akademia Wsparcia – krajowy system wspierania rozwoju opieki wczesnodziecięcej w Polsce 2024–2026” Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz partnerzy wojewódzcy zapraszają przedstawicieli gmin i powiatów na szkolenia dotyczące nadzoru i kontroli nad instytucjami opieki nad dziećmi do lat 3. Zajęcia odbywają się w całym kraju, a udział jest bezpłatny.

REKLAMA

MOPS i SKO muszą wyjaśnić, dlaczego dochód do zasiłku stałego jest za wysoki

Tak wynika z jednego z wyroków Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zdaniem sądu nie wystarczy samo podanie przepisów. Beneficjenci pomocy społecznej często nie wiedzą czym różni się dochód rodziny od dochodu własnego i jakie może to mieć praktyczne konsekwencje.

Naczelna Rada Lekarska krytykuje rządowe zmiany w ustawie o zawodach lekarza i lekarza dentysty

Naczelna Rada Lekarska sprzeciwia się propozycji rządu, by w ramach pilnej nowelizacji dotyczącej pomocy obywatelom Ukrainy wprowadzić także zmiany w ustawie o zawodach lekarza i lekarza dentysty. Samorząd lekarski ocenia, że „uproszczony” tryb uznawania kwalifikacji lekarzy spoza UE stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa pacjentów i omija właściwą ścieżkę legislacyjną.

Co powinien zawierać plecak ewakuacyjny?

Proponowaną listę najpotrzebniejszych rzeczy można znaleźć w Poradniku Bezpieczeństwa. W publikacji przygotowanej przez MSWiA, MOC i RCB znajdziemy ważne zasady postępowania podczas kryzysu.

Dochody jednostek samorządu terytorialnego [Projekt ustawy]

W wykazie prac legislacyjnych rządu pojawił się projekt nowelizacji ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego. Chodzi precyzyjniejsze dopasowanie dochodów osiąganych przez poszczególnych podatników do właściwej JST.

REKLAMA

Coraz mniej czasu na plany ewakuacyjne w samorządach

Gminy teoretycznie mają czas na sporządzenie planów ewakuacyjnych do końca 2025 roku. W praktyce jednak trzeba to zrobić wcześniej. Gminne plany stanowią bowiem wkład do planów wojewódzkich. Ustawowy termin dotyczy zaś wszystkich organów ludności i obrony cywilnej.

E-rejestracja do lekarza od 2026 roku. Sejmowa komisja zdrowia przyjęła projekt ustawy

Sejmowa komisja zdrowia przyjęła projekt nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej, wprowadzający centralny system e-rejestracji na wizyty w ramach NFZ. Zmiany mają wejść w życie w 2026 roku i początkowo obejmą kardiologię, mammografię oraz cytologię. Nowe przepisy mają usprawnić dostęp do lekarzy i uporządkować kolejki pacjentów.

REKLAMA