REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
W dniu 24 lutego 2025 r. Główny Inspektor Sanitarny przekazał informację o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej dokładnie opisanej poniżej, dystrybuowanej detalicznie przez sieć ALDI.
Idea jadłodzielni w Polsce upowszechnia się od 2016 r. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska promuje jadłodzielnie jako jedną z bardziej sensownych form racjonalnego gospodarowania żywnością.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotował i 27 listopada 2023 r. opublikował projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt ten zawiera znak graficzny "Zawiera owady jadalne", który trzeba będzie umieszczać na opakowaniach z żywnością. Aktualnie trwają uzgodnienia międzyresortowe, konsultacje publiczne i opiniowanie tego projektu.
Minister rolnictwa Robert Telus podał, że w Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa kładzie się nacisk na magazynowanie żywności, odbudowę przetwórstwa i trzody chlewnej. "Musimy mieć też większy udział w handlu" - mówił w piątek 29 września w Bratoszewicach (woj. łódzkie).
REKLAMA
Robert Telus, minister rolnictwa, podczas dożynek prezydenckich powiedział: "Przygotowaliśmy program odtworzenia przetwórstwa. Ważne jest stworzenie rolniczego handlu detalicznego. Nadal pomagamy Ukrainie w tranzycie zboża. Tranzyt wzrósł dwukrotnie. Niech ono płynie tam, gdzie jest potrzebne".
Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign wykazali w czerwcu 2023 r., że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka białkiem owadzim może poprawiać parametry zdrowotne otyłych osób stosujących dietę wysokotłuszczową. W szczególności zaobserwowano poprawę profilu lipidowego we krwi badanych myszy karmionych białkiem larw mącznika: poziom LDL (tzw. "złego cholesterolu"), spadł, a poziom HDL (tzw. "dobrego cholesterolu") wzrósł.
Naukowcy z Międzynarodowej Unii Krystalografii twierdzą, że karalusze mleko jest czterokrotnie bardziej odżywcze od mleka krowiego, bogate w proteiny i witaminy z grupy B. Za kilka lat może stać się kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji świata. Już teraz w laboratorium w Indiach uzyskano syntetyczne mleko karaluchów bez konieczności wyciskania tysiąca sztuk insektów dla wyprodukowania 100 gram mleka.
Unia Europejska dopuściła w styczniu 2023 r. na rynek żywności produkty z dodatkiem sproszkowanych świerszczy. Na ciałach tych zwierzątek znajdują się pancerze, a ich składnikiem jest chityna. Czy chitynę można jeść? Czy jest zdrowa? Jakie są korzyści z jedzenia owadów?
REKLAMA
Guy Ben Zvi, technolog żywności z Izraela opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. Podczas swoich badań nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, zauważył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie (nawet do 50 razy) słodszy niż cukier w kryształkach. To odkrycie może sprawić, że wysokosłodzone produkty będą mogły być zdrowsze. Ale ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.
REKLAMA