REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
RODO: Ocena skutków dla ochrony danych osobowych./ fot. Shutterstock
RODO: Ocena skutków dla ochrony danych osobowych./ fot. Shutterstock
fot.Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Przepisy RODO zaczną obowiązywać już 25 maja 2018 r. Kto powinien zrobić ocenę skutków dla ochrony danych osobowych?

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych przekazał do konsultacji projekt wykazu przykładowych operacji przetwarzania, w których może wystąpić obowiązek oceny skutków dla ochrony danych. Zgodnie z tym dokumentem ocena skutków dla ochrony danych może być wymagana także w procesie przetwarzania w systemach zdalnego opomiarowania, które biorąc pod uwagę zakres i częstotliwość zbierania danych umożliwiają profilowanie osób lub grupy osób, a więc np. zdalnego odczytu wodomierzy mieszkaniowych.

REKLAMA

Zasada ogólna

REKLAMA

Począwszy od dnia 25 maja 2018 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy o ochronie danych osobowych. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn. Dz. U. z 2016 r. poz. 922 ze zm.) zostanie zastąpiona rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: RODO). W wyniku tej zmiany ochrona danych osobowych zostanie ujednolicona w całej Unii Europejskiej. Podkreślić należy, że ww. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady będzie obowiązywać bezpośrednio i nie wymaga transponowania do polskiego systemu prawnego w drodze ustawy (odmiennie niż dyrektywa).

W art. 35 ust. 1 RODO wprowadza nowy obowiązek oceny skutków planowanych operacji przetwarzania dla ochrony danych jeżeli dany rodzaj przetwarzania – w szczególności z użyciem nowych technologii – ze względu na swój charakter, zakres, kontekst i cele z dużym prawdopodobieństwem może powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych. Na podstawie art. 35 ust. 3 RODO, ocena skutków dla ochrony danych jest wymagana w szczególności w przypadku:

a) systematycznej, kompleksowej oceny czynników osobowych odnoszących się do osób fizycznych, która opiera się na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, i jest podstawą decyzji wywołujących skutki prawne wobec osoby fizycznej lub w podobny sposób znacząco wpływających na osobę fizyczną;

b) przetwarzania na dużą skalę szczególnych kategorii danych osobowych, o których mowa w art. 9 ust. 1, lub danych osobowych dotyczących wyroków skazujących i naruszeń prawa, o czym mowa w art. 10; lub

Dalszy ciąg materiału pod wideo

c) systematycznego monitorowania na dużą skalę miejsc dostępnych publicznie.

Analiza art. 35 ust. 1 i 3 RODO prowadzi do wniosku, że większość zakładów wodociągowych prawdopodobnie nie będzie zobowiązana do przeprowadzania oceny skutków dla ochrony danych.

Polecamy: RODO. Ochrona danych osobowych. Przewodnik po zmianach

Wykaz GIODO przykładowych operacji przetwarzania

RODO nie zawiera przykładowego katalogu lub innych wytycznych jakie konkretne operacje przetwarzania danych osobowych powinny być objęte oceną skutków dla ochrony danych. Jednocześnie zgodnie z art. 35 ust. 4 RODO, organ nadzorczy ustanawia i podaje do publicznej wiadomości wykaz rodzajów operacji przetwarzania podlegających wymogowi dokonania oceny skutków dla ochrony danych.

GIODO przygotował projekt wykazu przykładowych operacji przetwarzania, zgodnie z którym ocena skutków dla ochrony danych może być wymagana dla procesu przetwarzania m.in.:

  • rozbudowane systemy monitoringu przestrzeni publicznej umożliwiających śledzenie osób i pozyskiwanie danych wykraczających poza dane niezbędne do świadczenia usługi (np. środki komunikacji miejskiej, miasta oferujące systemy wypożyczania rowerów, samochodów oraz wyznaczające strefy płatnego parkowania);
  • mobilny system monitoringu wykorzystywany przez funkcjonariuszy publicznych, m.in. policji, straży pożarnej, straży miejskiej, straży granicznej itd.;
  • przetwarzanie danych z dużą częstotliwością umożliwiającą obserwację stylu życia, prywatnych aspektów życia codziennego, przemieszczania się w terenie, intensywności korzystania z mediów, energii itp.;
  • przetwarzanie danych spoza zbioru określonego w Kodeksie pracy na podstawie zgody pracownika;
  • dokumentacji nauczania, czyli np. w szkołach i uczelniach w zakresie oceny charakteru i zdolności osób uczących się;
  • systemy zdalnego opomiarowania, które biorąc pod uwagę zakres i częstotliwość zbierania danych umożliwiają profilowanie osób lub grupy osób.

Powstaje pytanie czy rzeczywiście wszystkie istniejące dziś w zakładach wodociągowych systemy zdalnego opomiarowania umożliwiające profilowanie osób lub grupy osób, są procesami, gdzie może powstać na tyle duże ryzyko naruszenia praw i wolności osób, których dane dotyczą, z art. 35 ust. 1 RODO, że będzie potrzeba oceny skutków dla ochrony danych. Czy zakład wodociągowy tylko testujący takie oprogramowanie musi wykonać ocenę skutków dla ochrony danych? Wobec nieprecyzyjności zapisów w analizowanych dokumencie większość zakładów wodociągowych, działając z daleko posuniętej ostrożności, zmuszona będzie wykonać ocenę skutków dla ochrony danych nawet jeżeli system zdalnego opomiarowania np. dot. tylko 1% odbiorców wody. Jednocześnie szeroko rozumiana działalność wodociągowa jest dziedziną bardzo szczegółowo uregulowaną w przepisach prawa, które określają m.in. sposób działalności zakładów wodociągowych. Czy w świetle powyższego zasadne jest nakładanie na branżę wodociągową dodatkowego obowiązku?

Termin konsultacji

Projekt wykazu przykładowych operacji przetwarzania, w których może wystąpić obowiązek oceny skutków dla ochrony danych, jest opublikowany na stronie internetowej GIODO pod adresem: https://www.giodo.gov.pl/pl/1520281/10430. Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie internetowej GIODO zainteresowane podmioty mogą przesyłać swoje opinie najpóźniej do 30 kwietnia 2018 r. na adres: dif@giodo.gov.pl.

Urszula Szefler

radca prawny w Kancelarii Prawnej Dr Krystian Ziemski & Partners w Poznaniu, specjalizuje się w prowadzeniu sporów sądowych i bieżącej obsłudze przedsiębiorców ze szczególnym uwzględnieniem prawa pracy

Dr Krystian Ziemski & Partners Kancelaria Prawna spółka komandytowa w Poznaniu

www.ziemski.com.pl

Artykuł pochodzi z Portalu: www.prawodlasamorzadu.pl

Autopromocja

REKLAMA

Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Sektor publiczny
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    D. Tusk odblokował unijne pieniądze na polskie KPO [137 mld euro, 600 mld zł]. W przyszłym tygodniu dwie ważne decyzje. von der Leyen: Razem będziemy bronić praworządności w całej Europie

    Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen oraz premier Belgii Alexander De Croo w piątek 23 lutego 2023 r. rozmawiali w Warszawie z premierem Tuskiem. Przewodnicząca KE poinformowała po spotkaniu, że w przyszłym tygodniu zapadną dwie decyzje ws. funduszy europejskich dla Polski. Uwolnią one do 137 mld euro z funduszu spójności i Funduszu Odbudowy.

    PFRON: Od 1 marca wnioski o samochody dla osób niepełnosprawnych. Dopłata 80% od 150 000 zł albo 85% od 130 000 zł

    Maksymalna wartość samochodu objęta wsparciem wynosi 300 000 zł (osoba niepełnosprawna jest kierowcą) albo 230 000 zł (opiekun jest kierowcą). Muszą to być samochody dostosowane do potrzeb osób korzystających w poruszaniu się wózkiem inwalidzkim.

    Depresja nie wybiera. Ale na dobrostan psychiczny może wpłynąć dieta albo... pies

    23 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Walki z Depresją. To dobra okazja do tego, aby przypomnieć sobie, że ta choroba może dotknąć każdego. Gdzie szukać pomocy? Jak poprawić swój dobrostan psychiczny? 

    Stawki uposażenia żołnierzy zawodowych w 2024 roku [Tabela]. Podwyżka z wyrównaniem od 1 stycznia. Rozporządzenie już obowiązuje. Będzie też zmiana dot. dodatków za długoletnią służbę wojskową

    W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z 16 lutego 2024 r. w sprawie stawek uposażenia zasadniczego żołnierzy zawodowych zostały określone te stawki ze skutkiem od 1 stycznia 2024 r. Rozporządzenie weszło w życie 21 lutego 2024 r. Od 1 kwietnia 2024 r. będzie też zmiana dot. dodatków za długoletnią służbę wojskową żołnierzy zawodowych.

    REKLAMA

    Będzie zakaz sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. Już 64% młodzieży miało do czynienia z takimi papierosami

    Aż 64 proc. młodych ludzi miało kontakt z jednorazowymi papierosami elektronicznymi. Czy wkrótce to się skończy? Minister Zdrowia Izabela Leszczyna poinformowała w środę, że może rozpocząć pracę nad zakazem sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. 

    Zakaz sprzedaży e-papierosów jednorazowych. I.Leszczyna: Zielone światło od Donalda Tuska dla zmiany przepisów

    W dniu 21 lutego 2024 r. Minister Zdrowia Izabela Leszczyna poinformowała, że może już rozpocząć pracę nad zakazem sprzedaży elektronicznych papierosów jednorazowych. Dodała, że chciałaby jak najszybszej ścieżki, bo aż 64 procent młodych ludzi miało z nimi kontakt.

    Te województwa otrzymają milionowe dofinansowania dla osób z niepełnosprawnościami i ich opiekunów

    W województwie świętokrzyskim samorządy mogą otrzymać ponad 52 mln na opiekę dla osób niesamodzielnych. W małopolskim blisko 21 mln zł na wsparcie opiekunów osób niepełnosprawnych. Co trzeba zrobić? 

    Z jakimi objawami jechać na SOR, a kiedy skorzystać z nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej?

    Pacjenci często zastanawiają się, z jakimi objawami mogą jechać na SOR, a kiedy zgłosić się na NiŚOZ. W artykule postaramy się rozwiać te wątpliwości. 

    REKLAMA

    Rok 2023 był rekordowy pod względem skali strat gospodarczych spowodowanych przez katastrofy naturalne

    W 2023 r. 398 globalnych katastrof naturalnych wyrządziło szkody w wysokości 380 mld dolarów. Najbardziej kosztowne okazały się silne trzęsienia ziemi i gwałtowne burze. Ubiegły rok był najgorętszym rokiem w historii z „bezprecedensowymi anomaliami cieplnymi” i rekordowymi wartościami odnotowanymi w 24 krajach i terytoriach. 

    Opłacalność cen dla rolników tematem dzisiejszego posiedzenia Rady ds. rolnictwa

    Opłacalność cen dla rolników tematem dzisiejszego posiedzenia Rady ds. rolnictwa. "Czy można rolnikom zapewnić opłacalne ceny, czy Krajowa Grupa Spożywcza będzie pomagała w stabilizacji rynków rolnych" - to pytania, na które ma odpowiedzieć dzisiejsze posiedzenie Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich - poinformował jej przewodniczący Jan Krzysztof Ardanowski.

    REKLAMA