reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama

Temat: wybory

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu wybory. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące wybory.

Przekazanie danych wyborców Poczcie Polskiej przez wójtów, burmistrzów i prezydentów miast a RODO

Aktualizacja: 29.04.2020

Walka z epidemią wirusa SARS-CoV-2 czyli tzw. koronawirusa, który wywołuje COVID-19 jest bardzo ważna. Uzasadnia często czasowe ograniczenie naszych praw i wolności (temat ten omawiałem w artykule „Czy przepisy RODO utrudniają walkę z epidemią koronawirusa?”). Ale nie uzasadnia wszystkiego. »

Głosowanie korespondencyjne a ochrona danych osobowych (RODO)

Aktualizacja: 21.04.2020

Wiele wskazuje na to, że wybory prezydenckie, jeśli odbędą się w maju, ze względu na epidemię koronawirusa, będą przeprowadzone w formie głosowania korespondencyjnego. Czy powinniśmy w takiej sytuacji obawiać się o nasze dane osobowe? »

Dane osobowe a wybory samorządowe 2018 r.

Aktualizacja: 18.10.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) stosowane jest w Polsce od 25 maja 2018 r. Czy i jaki wpływ ma RODO na wybory samorządowe 2018? Prezentujemy opinię Państwowej Komisji Wyborczej. »

Wybory samorządowe 2018 r.: ochrona danych osobowych (RODO)

Aktualizacja: 16.10.2018

RODO obowiązuje już od 25 maja 2018 r. Na wybory również ma wpływ. Do przepisów RODO muszą stosować się komitety wyborcze oraz administracja. »

Czy jednostki samorządu terytorialnego dla realizacji wyborów mogą zawierać umowy powierzenia przetwarzania?

Aktualizacja: 24.09.2018

Jednostki samorządu terytorialnego są administratorami danych. Odpowiadają one za proces przetwarzania danych osobowych w związku z organizacją oraz przeprowadzaniem wyborów. Czy jednostki mogą zawierać umowy powierzenia przetwarzania? »

Obowiązek transmisji z lokali wyborczych uchylony

Aktualizacja: 14.06.2018

Przepisy dotyczące obowiązku transmisji i nagrywania przebiegu prac obwodowych komisji wyborczych uchwalone w styczniu 2018 r. zostaną uchylone. Ma to związek z tym, że od 25 maja 2018 r. w Polsce zaczęło obowiązywać RODO. »

RODO a monitoring w lokalach wyborczych

Aktualizacja: 16.04.2018

Zdaniem GIODO przepisy Kodeksu wyborczego nie są dostosowane do przepisów o ochronie danych. Przepisy Kodeksu wyborczego należy jak najszybciej dostosować do RODO. »

reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama

Compliance 2020

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Milena Bernacka-Stachniałek

Adwokat i doradca restrukturyzacyjny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama